Store og små spinatblade i marts

Store og små spinatblade i marts

Der skal sås og dyrkes året rundt, hvis vi skal kunne høste friske grønsager hele året. I dag var det meget konkret.

Jeg har længe kunnet høste spinatblade – i hvert fald i 14 dage, men jeg har ikke nænnet det. Jeg har nydt at se på de frodige rækker af grønne spinatblade, som bare voksede og voksede, selv mens der var frost og sne uden for. De blev dækket mod nattekulde med vinterfiberdug, og de har ikke været frosne på noget tidspunkt. De tager dog ikke skade af let frost.

Bed med spinat.
Bed med spinat. Det er de flotteste overvintrede spinatplanter jeg nogensinde har haft.

I dag besluttede jeg, at vi skulle have friske spinatblade til aftensmad. Jeg høstede de største blade, og fyldte min store sauterpande.

Store flotte spinatblade.
Store flotte spinatblade.
Jeg plukkede sauterpanden fuld - der er flere spinatblade tilbage.
Jeg plukkede sauterpanden fuld – der er flere spinatblade tilbage i bedet.

Det smagte fantastisk med friske spinatblade sauteret med et par løg og 4 fed hvidløg og derefter blandet sammen med nogle af de sidste små aspargeskartofler af egen avl. Det var så lækkert med frisk, helt mørkegrøn spinat. Og vi kan snart få det igen.

Når spinatplanterne går i blomst i drivtunnelen, så er der forhåbentlig et nyt hold klar til at høste af ude på friland. Med udsigt til mere frostvejr bliver det ikke muligt at så på friland foreløbig. Det plejer jeg ellers at gøre sidst i marts. Heldigvis har jeg 3. marts sået et hold spinat til at plante ud på friland – det gjorde jeg også sidste år. Såbakken har stået inden i stuen, og i går begyndte kimplanterne at spire frem. Bakken er i dag blevet flyttet ned i drivtunnelen, hvor de sagtens kan spire videre og vokse sig store til udplantning i starten af april – hvis vinteren er slut.

Spinaten spirer frem.
Spinaten spirer frem.

To hold spinet – sået med ca. et halvt års mellemrum. Det hold, jeg har høstet af i dag, er sået i 29. september, og plantet ud 13. oktober. Sidste år plantede jeg det forårssåede hold ud på friland den 6. april – mon jeg også kan gøre det i år?

Jeg har i dag også flyttet en rootrainer med såede løg ud i drivtunnelen. Jeg har 6 rootrainere med løg, og den her var der ikke plads til under vækstlys med det resultat, at toppen lå helt ned hen mod lyset i vinduet. Det er rødløg Red Baron og Red Long Florence. Det bliver spændende at se, hvordan de klarer sig i forhold til de løg, der står inde i stuen under vækstlys. Jeg ved ikke helt, hvad jeg gør i næste uge, hvis det virkelig bliver frostvejr.

Løgene er flyttet fra vindueskarm inde og ud i drivtunnelen.
Løgene er flyttet fra vindueskarm og ud i drivtunnelen.

Da jeg havde plukket spinatblade, vandede jeg bedene med løg, spinat, salat og asiatiske bladgrønsager. De udplantede små broccoliplanter og overvintrede fennikel havde jeg vandet for et par dage siden. Jorden var ved at være ret tør, men jeg har heller ikke vandet siden 16. februar. Jeg vander med en lille kande med en lang spids tud, så jeg kan vande inde under planternes blade, så kun jorden bliver våd, ikke bladene.

Selvom det har været koldt, siden jeg såede et hold vinterærter i en rootrainer i drivtunnelen, så er de begyndt at spire. De er sået 20. februar samtidig med et hold på friland. Gad vide, hvordan de har det – bedet er stadig dækket med sne.

Vinterærterne spirer. Her er det sorten Winterkefe.
Vinterærterne spirer. Her er det sorten Winterkefe.

Det er dejligt med så mange grønne planter, ser spirer og gror – så kan jeg lige overleve en trist afslutning på dagen med silende regn. Jeg håber dagen i morgen bliver tør, så jeg kan blive færdig med at klippe de gamle ranker af mine to brombærespalierer og beskære vin.

4 thoughts on “Store og små spinatblade i marts

  1. Det er spændende at læse om din udbytterige køkkenhave.Fantastisk indhold af spiselige afgrøder i drivtunnelen.Der må ligge både planlægning og erfaring bag din succes med afgrøder året rundt.

    1. Jeg har læst et par engelske bøger om at dyrke i drivtunnel og set en del YouTube videoer om det under engelske og amerikanske forhold, men deres anbefalinger passer ikke helt til danske forhold. Her har jeg fået god hjælp i diverse facebook havegrupper.Jeg har dyrket køkkenhave siden 1975, så jeg kender grønsagsarterne godt. Dyrkning i drivtunnel handler rigtig meget om at kende sorterne, udviklingstid og have den helt rigtige timing med hensyn til såtidspunkt. Jeg begyndte først med vinterdyrkning i drivtunnel sidste år. Så jeg forsøger bare og ser, hvordan det går. Og så skriver jeg alt ned og fotograferer undervejs.

  2. Har undret mig over, at du har kunnet vente så længe med at høste af dine flotte spinat. Men der er selvfølgelig ikke risiko for, at de går i blomst på denne årstid. Jeg har længe været lækkersulten over at se fotos af dem, jeg ville ikke kunne dy mig så længe. Tror jeg vil forspire spinat i roottrainere i morgen, det er så 7 dage senere end dine, men fint hvis de kan plantes ud 13. april. Tak for de datoer til kalkulere med. Mine salat har lige spiret, sået lidt sent p.g.af vejrudsigten. Der er jo risiko for, at jorden ikke er “tjenlig” sidst i marts, hvor jeg plejer at så spinat. Og jeg skal nok længere hen i april end sædvanlig, før jeg kan plante salat ud.

    1. Havde jeg vidst, hvor godt spinaten smagte, havde jeg nok også høstet lidt før. Men blade, der er vokset over så lang tid, har en lidt grovere struktur, så de er ikke så velegnede til salat. Derfor fik de lov til at blive godt store. Jeg kan høste en ny gang allerede nu. Og så kommer der små nye blade, som vokser hurtigere.

      Jeg har også salat, som lige er spiret – ja de sidste er først ved at spire nu, og det er Little Gem. Her bliver jorden ikke tjenlig til at så om 14 dage. Det er mudder lige nu, og der er lige så meget stående vand nu som da det var værst i vinter. Men nu er sneen næsten væk. Men jeg regner da med, at vi kan komme i jorden lidt ind i april.Jeg har ikke ændret såtider i forhold til normalt. Jeg planter normalt først ud fra omkring 10.april.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere