Spinat plantes ud på friland nu

Spinat plantes ud på friland nu

I år har jeg ingen overvintrende spinatplanter – og dermed ingen tidlig spinat at høste af i foråret. Det fik mig til at beslutte at prøve at forkultivere spinat allerede i februar.

Jeg havde faktisk aldrig overvejet at forsøge det, men til jul fik jeg bogen The Market Gardener: A Successful Grower’s Handbook for Small-scale Organic Farming af Jean-Martin Fortier, som er canadisk grønsagsavler. I bogen skriver han, at de altid forkultiverer deres mange spinatplanter. Hans begrundelse er, at spinatfrø er så uforudsigelig med hensyn til at spire. Og netop det kan jeg godt nikke genkendende til. Somme tider spirer de næsten 100%, andre gange kommer der kun ganske få. Det var det, der skete sidst i august, da jeg såede til overvintring med et helt ufatteligt dårligt resultat.

Det blev til flotte spinatplanter.
Det blev til flotte spinatplanter.

Den 24. februar såede jeg derfor en rootrainer med 32 rum til med spinat. Halvdelen med sorten Matador, som jeg oftest dyrker. Halvdelen med Fabris, som jeg ikke har prøvet før – jeg afprøver nye sorter hele tiden, og ikke mindst ved et forsøg med tidlig såning. Men jeg har også altid en sort med, som jeg kender godt.

Til venstre ’Matador‘. Til højre ’Fabris‘.
Til venstre ’Matador‘. Til højre ’Fabris‘.

De spirede ved ca. 15° C, blev senere flyttet ovenpå til uopvarmet sydvendt gavlvindue og derfra til drivbænk inde i drivhuset. Der var nogle få rum, hvor jeg havde måttet efterså (Matador), så der var også 6 små planter. Begge sorter er blevet til gode planter, og der er ikke forskel i størrelsen.

I dag blev de ret så store planter plantet ud på friland i 3 hovedrækker med god afstand, så der kan plantes majs ud,  når det bliver tid. Resten af planterne blev plantet i mellemrækker, og i den sidste halve mellemrække blev der sået frø af Matador. Der blev sat tunnel med fiberdug henover hele bedet, hvor der i den anden ende er sået løg, der endnu ikke er spiret fren. Jeg tror, at jeg om 14 dage kan begynde at høste spinatblade.

Spinat plantes ud på bed
Pæne store planter – de små i øverste venstre hjørne er fra en eftersåning.
Jeg vander altid efter plantningen, så rødderne kan få god jordkontakt
Jeg vander altid efter plantningen, så rødderne kan få god jordkontakt. Til sidst dækker jeg lidt løs jord ned over det vandede område.

Længslen efter nye afgrøder skyldes selvfølgelig også, at der bliver stadig mindre selvforsyning med grønsager. I dag kunne haven dog levere både en flot knoldselleri fra den flade kule og en håndfuld rabarberstilke. Desuden har vi i dag fået nogle af de sidste Jonagold æbler til morgenmaden, karse fra vindueskarmen som pynt til madpakken og et helt hvidløg på hvidløgsbrødene. Så lidt selvforsyning er her da stadig i april.

Knoldselleri og rabarber fra haven i dag.
Knoldselleri og rabarber fra haven i dag.

2 thoughts on “Spinat plantes ud på friland nu

  1. Du er fuld af gode ideer. Det er en del år nu hvor jeg ikke rigtig kan få spinat til at spire. Dvs. jeg tror egentlig at de spirer men så forsvinder de igen. De skal da bare forspires i drivhus.

    1. Jeg er faktisk rigtig godt tilfreds med resultatet, og det er ikke sidste gang, at jeg sår et hold tidlige spinatplanter. Nu kan de jo fint sås i drivhus. Mit bed med bredsået spinat er på vej op under fiberdug på friland.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere