Tørring og opbevaring af kartofler efter optagning

Tørring og opbevaring af kartofler efter optagning

Det er vigtigt at tage kartofler op i godt vejr med vind og sol, så kartoflerne kan tørre. Når man graver op kan det ikke undgås, at kartoflerne får lidt småskrammer – de heles bedst i solskin. Det var perfekt vejr til at tørre kartofler i idag.

Her til morgen gravede jeg det sidste bed kartofler op, så de kunne blive lagt til tørring hele dagen sammen med de mange kartofler, jeg gravede op i går. Det blev til to spandefulde – nok ca. 18 kg. En spand med top indeholder ca. 10 kg kartofler. Jeg havde de seneste uger gravet kartofler op i en mindre del af bedet, og der er allerede 3 rækker salat på vej op i den ende af bedet.

Kartoflerne er gravet op, bedet kultiveret og revet. Her skal sås grøngødning.
Kartoflerne er gravet op, bedet kultiveret og revet. Her skal sås grøngødning.

Alle de høstede kartofler lå til tørring hele dagen i solen. De var lagt ud på plastik – i år var det egentlig slet ikke nødvendigt, da der bestemt ingen fugt kommer fra græsplænen, den er knastør. Jeg rodede forsigtigt rundt i knoldene et par gange i dagens løb, da det er vigtigt, at al jord på knoldene er helt tør, inden de lægges i kasser og stilles til opbevaring. Vejret var med mig – kl. 19 var de knastørre, og jeg kunne komme dem i kasser.

kartofler_tørring_tørre_5355
Kartoflerne er nu helt tørre og kan opbevares helt frem til foråret.

Jeg opbevarer dem i kasser, hvor de kan ånde. Kartofler er levende, og derfor skal de endelig ikke anbringes i lukkede beholdere, hvor deres ånding kan danne kondens. Jeg bruger dels nogle åbne plastkasser, dels papkasser. De sidste kan lukkes, hvis de skal stå et sted, hvor der ikke mørkt. Jeg dækker et lystæt dække over de åben kasser, da det ikke er helt mørkt der, hvor jeg opbevarer dem. De første 1-2 dage lader jeg dem stå uden overdækning og papkasserne åbne, så jeg er sikker på, at de er helt tørre.

Kartoflerne er fyldt i kasser og klar til at bære ind.
Kartoflerne er fyldt i kasser og klar til at bære ind til opbevaring.

Kartofler er jo en fantastisk afgrøde til selvforsyning, da de ved en tilpas opbevaring kan holde sig i god kvalitet langt hen på foråret.

Opbevaringen skal dog være frostfrit og helst ikke under 5° C, da stivelsen ved temperatur under bliver spaltet til sukker, så de får en lidt sød smag. De kan sagtens spises og holde sig. Derimod bliver de totalt ødelagt, hvis de fryser. Desuden skal de opbevares, så de ikke bliver våde igen, og ved stabile temperaturer, så der ikke dannes kondens og dermed fugtighed, som kan give råd. Og endelig skal de opbevares mørkt, da kartoflerne blive grønne, hvis de udsættes for lys, og grønne kartofler er giftige og bør ikke spises.

Det kan lyde som næsten umuligt at opfylde, og jeg har heller ikke det perfekte sted. Mangler lige den der frostfri, tørre kælder. Jeg sætter dem i et mørkt rum i mit udhus, og dækker de åbne kasser med noget lystæt. Når det begynder at nærme sig de 5° C, dækker jeg med nogle gamle vattæpper og en gammel dyne. Når kartoflerne står på cementgulvet, kommer er varme nedefra. Men jo længere hen på vinteren, jo koldere er jorden, og kommer der en længere frostperiode, bliver jeg nødt til at flytte dem ind i huset. Jeg har et par uopvarmede værelser på 1. sal, hvor de kan stå. Her er der normalt frostfrit, men jeg har et par gange været nødt til at flytte dem til et varmere rum i en kort periode. Jeg flytter dem altid hurtigst muligt tilbage på cementgulvet i udhuset. Luften er mere tør inde i huset, så de har det bedre i udhuset.

Engang i mellem overvejer jeg, om det er umagen værd at dyrke kartofler til vinterbrug, da økologiske kartofler fås i god kvalietet og ret billigt. Der er dog flere grunde til, at jeg fortsat dyrker kartofler, så jeg har til det meste af året.

 • Jeg behøver ikke at bekymre mig, om der er kartofler – jeg skal ikke huske at købe kartofler.
 • Jeg har de sorter til rådighed, jeg har valgt at dyrke. Mange af dem kan jeg ikke købe.
 • Med en stor kasse kartofler kan jeg finde en portion i nogenlunde samme størrelse, efter hvad jeg skal bruge dem til.
 • Købte kartofler har pletter og er ofte ikke superkvalitet på grund af den hårde medfart under optagning, sortering, pakning, transport. Jeg tager kartofler op nænsomt og lader være med at grave i dem – det kan man faktisk godt. Jeg havde 7 kartofler med graveskade i år.
 • Desuden er mange kartofler i supermarkedet let grønne af at være i gennemsigtige plastposer – hvorfor er poserne ikke sorte?
Her er hvad jeg fandt af dårlige kartofler.
Her er hvad jeg fandt af dårlige kartofler. Der kan selvfølgelig være flere, som jeg har overset, da jeg lagde dem i kasser.

Jeg vejede årets høst – eller resten af den, for vi har spist virkelig mange kartofler fra sidst i maj og til nu. Der var ca. 70 kg.

Anna Belle – Spise 24,4 kg, læggekartofler 2,2 kg

Æggeblomme – Spise 9,3 kg, læggekartofler 1,5 kg

Asparges – Spise 7,3 kg, læggekartofler 1,5 kg

Violetta – Spise 1.5 kg, læggekartofler 0,5 kilo

Emmalie – Spise 2 kg, læggekartofler 0,5 kg

Sort med store runde kartofler – spise 6 kg, læggekartofler 1 kg

Golden Mayan – Spise 3.5 kg, læggekartofler 0,5 kg

Jeg har taget læggekartofler fra. Jeg sætter dem mørkt foreløbig, så jeg har muligheden for at spise dem, hvis vi kommer til at mangle kartofler. Det er nemlig ikke ret meget dyrere at købe læggekartofler end spisekartofler. Læggekartoflerne opbevarer jeg i luftige kasser, så jeg efter nytår kan stille dem frem i lyset, så jeg ikke risikerer lange spirer. Anna Belle spirer meget tidligt.

Kasser med læggekartofler.
Heri opbevares de udvalgte læggekartofler.

Jeg har to brombærhegn i haven med tornefri brombær, og de smager rigtig godt – de skal bare være totalt modne, ellers er de ikke nær så gode. Det var så heldigt, at jeg tog kartofler op lige ved siden af det ene, og her var søde, dejlige brombær.

Modne brombær
Modne brombær er en delikatesse, som ikke kan købes i god kvalitet.

5 thoughts on “Tørring og opbevaring af kartofler efter optagning

 1. Hvilken flott potetavling du har fått!!!
  Jeg dyrker også mange poteter slik at jeg har poteter til vinteren.
  Det som er vanskeligst når man dyrker poteter er skifte av vokseplass, syns jeg.
  Hvert år må jeg grave en ny åker (i gressplen) for å få vekstskifte til å gå opp.
  Får du vekstskifte til å gå opp når du dyrker så mye poteter?

  1. Jeg dyrker så mange andre grønsager, så det ikke er et problem. Jeg har kun ca. 15-20% af arealet med kartofler. Da vi havde to hjemmeboende børn, dyrkede jeg kartofler hvert fjerde år på samme areal, og det gik også godt.

   1. > Takk for svar.
    Ja, hvert 4. år holder jeg meg til også. Hittil har andelen potet vært større enn det øvrige jeg dyrker. Jeg dyrker mest av det som kan oppbevares, vi klarer ikke å spise og oppbevare alt jeg dyrker. Men etterhvert som jeg graver opp mer av plenen, så blir det mer dyrking generelt og snart går potetkabalen opp også.

 2. hej. vil høre om man kan vaske kartofler inden vinter opbevaring, dette fordi jeg gerne vil se hvilke der er dårlige.
  Vh. jens

  1. Vaskede kartofler kan ikke holde sig. Du må forsøge at se, hvilke der er dårlige med jord på – det plejer at kunne lade sig gøre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere