Vinterærter, kimplanter, vintergravning, frostbeskyttelse…

Vinterærter, kimplanter, vintergravning, frostbeskyttelse…

Jeg føler mig som en blæksprutte i øjeblikket med armene i brug alle mulige steder. De sidst par dage har jeg virkelig lavet mange forskellige ting, både ude og inde.

I går blev de vinterærter bundet op, som jeg såede i efteråret i små potter. De har stået i drivtunnelen hen over vinteren og er stille og roligt vokset – mest vandret og i alle retninger. Jeg såede også nogle få frø i jorden i drivhuset i efteråret. De er nu 2-5 cm høje og lidt gnavet i.

Vinterærter sået omkring november.
Vinterærter sået omkring november.

Egentlig skulle jeg have sået et hold vinterærter på friland først i januar sammen med Sigismund, da han var på ferie. Men frøene havde forputtet sig. Nu har jeg fundet dem, og de blev sået i forgårs. Både et hold i rootrainer og ude i jorden. Jeg har i mellemtiden fået en ny sort: Frostmaster fra Camilla Plum. På posen står der: Anvendes som foderærter eller spises meget unge. Jeg ved ikke helt, hvad det er, jeg sår, men det finder jeg ud af. Det er små runde frø – helt anderledes end Winterkefe.

Såning af vinterærter i rootrainer 17. februar
Såning af vinterærter i rootrainer 17. februar. De står nu til spiring i drivtunnelen.
Såning af vinterærter Frostmaster i februar - lidt grænseoverskridende.
Såning af vinterærter – her sorten Frostmaster i februar – på friland.

Det er lidt grænseoverskridende at så vinterærter på friland i februar op til en frostperiode. Så føles det mere sikkert at stå inde ved spisebordet og så til forkultivering. Jeg såede en masse potter med auberginer, sød peber, chili og tomat den 12.februar. De første kom op efter 6 dage. Nu har jeg spiring i 14 potter efter 7 dage, og der er spiret nogle af alle slags. Sjovt nok er de første fremspirede fra hjemmeavlede frø – nogle er mine, andre fra gode venner.

Det første som spirede var dog ukrudt - det skal lige luges væk. Eneste minus ved egen såjord.Det første som spirede var dog ukrudt – det skal lige luges væk. Eneste minus ved egen såjord.

Spiring efter 6 dage: Aji Pineapple og et wildcard i form af frø fra en købt gul snackpeber.
Spiring efter 6 dage: Aji Pineapple og et wildcard i form af frø fra en købt gul snackpeber.

I går var det ellers hårdt arbejde, jeg var på. Jeg kan se, at vi skal have frost langt ind i marts. Min jord er ikke frossen endnu, så jeg gik i gang med at lave noget af det, som jeg normalt ville gøre om 14 dage.

Sidste år havde jeg et massivt angreb af selleribladplet i både mine selleri. Det var et hængeparti, at de sidste rester af planterne ikke var blevet fjernet – selleribladplet er meget smitsomt. Så alle små rester af bladselleriplanterne blev fjernet og de skal helt væk fra haven, ikke i komposten. Måske graves ned i et dybt hul eller på kommunens affaldsplads. Nu står de foreløbig i en lukket affaldssæk. Alle tre selleribede blev derefter vintergravet, så jorden fra overfladen blev begravet – så godt som jeg nu kunne i en smuldrende jord. Jorden var forbavsende fin at grave i – minus kanten på bedene, hvor der var blevet trådt lidt. Jeg vintergraver ellers ikke min jord – løsner den kun let med gravegreben i foråret, hvis det er nødvendigt. Men nu kan frosten få lov til at skørne den.

Vintergravet jord - et særsyn i min have.
Vintergravet jord – et særsyn i min have.

Jeg har også en del bede med grønt plantedække med sneglebælg og stauderug, hvor planterne skal hakkes omkuld, så rødderne kan gå i gang med at formulde. Jeg havde besluttet at gøre det tidligere i år, men nu bliver det ikke ret meget før på grund af den meget våde vinter. I går fik jeg ombragt et bed med sneglebælg, som var undersået i det bed, hvor der havde været stangbønner som 2. afgrøde. Selvom det først var sået til i juli, var der faktisk et fint plantedække. Det blev hakket om. Jorden var fin i strukturen ned i bedet, så jeg løsnede kun kanterne ved at vippe med gravegreben. Bedet blev dækket med klar plast – her skal de tidlige kartofler sættes – forhåbentlig om en god måneds tid. Nu er der i hvert fald dækket plast over – det plejer jeg først at gøre 1. marts. De andre bede må jeg se, om jeg kan nå i dag. Jeg har slået vegetationen ned med plæneklipperen.

Omhakket sneglebælg.
Omhakket sneglebælg – jeg hakkede meget øverligt. Planterne skal helst nå at nedbrydes en del, inden der skal ny afgrøde i jorden.

Mine overvintrende kepaløg, som jeg såede midt i august og plantede ud i oktober på friland, har stået rigtig fint hele vinteren uden overdækning. Men i går fik jeg alligevel lidt kriller i maven ved tanken om barfrost i måske flere uger. Jeg ved, at Peter Norris overdækker sine med plast over buer, og at han holder åbent i enderne i tøvejr og lukket i frostvejr. Derfor besluttede jeg at lave to tunneller over mine 4 rækker løg. 2 rækker under Peter Norris modellen og 2 rækker i en tunnel med fiberdug. I den ene ende er der to lag fiberdug over – dugen var for lang. Det var genbrug.

Nu er løgene overdækket med henholdsvis klar plast og fiberdug.
Nu er løgene overdækket med henholdsvis klar plast og fiberdug.

Dagens sidste gerning var at få sat den sidste del af sneglehegnet hen til udhuset på plads – her var jorden tøet helt op i går. I dag håber jeg at få sat lidt mere sneglehegn op.

Frosten rykker tættere, så jeg skal også have gravet en spand gulerødder og persillerødder op, taget et stort bundt porrer op og sat ind i drivtunnelen, og så skal jeg overveje, hvordan jeg bedst beskytter alle mine salatgrønsager i drivtunnelen. Jeg synes, det er bekymrende med så lang en frostperiode nu, hvor de er begyndt at vokse.

Nå ja, jeg har også sikret forsyninger med såjord. Jeg har fyldt 7 rootrainere med såjord og 4 spande med ditto, og de står nu i drivtunnelen og kan hentes ad libitum, når jeg skal så det næste. Skulle jorden fryse i drivtunnelen, kan den tøs op inde foran brændeovnen. Jeg har også 7 potter fyldt med jord til at sætte kartofler i.

Der blev hentet såjord i stor stil. Jeg bladede såjorden i kanten af kompostbunken i et stille og dejligt vintervejr.
Der blev hentet såjord i stor stil. Jeg bladede såjorden i kanten af kompostbunken i et stille og dejligt vintervejr.

 

2 thoughts on “Vinterærter, kimplanter, vintergravning, frostbeskyttelse…

  1. Kunne de meget små ærter Frostmaster fra Camilla Plum mon være i familie med Engelsk Snabel (sukkerært) fra Frøsamlerne ? De ligner meget af udseende, de nævnte er også ret små faste ærter, ikke krøllede.

    1. Jeg ved det ikke. Jeg har ikke dyrket Engelsk Snabel. Men nu ser jeg, hvad de her udvikler sig til.Jeg har på engelske hjemmesider læst mig til, at de sås til foder til vildt og som dækafgrøde. Men de skulle være søde og have et lavt tanninindhold.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere