Forkultivering af spinat og dild

Forkultivering af spinat og dild

Det ser ud til at foråret lader vente på sig. Der er meget sne derude, som skal smelte, og jorden skal varmes op, inden der kan sås på friland. Det bliver ikke de første tre uger – og det er nok endda mit optimistiske håb. Måske først i april.

Jeg plejer at bredså et bed med spinat sidst i marts. Derfor fandt jeg spinatfrø plus dildfrø frem i dag og gik en tur i drivtunnelen for at så.

Selvom solen stort set ikke kom frem i dag, var der alligevel 9 graders varme derinde, selv om der var is på indersiden af drivtunnelen til morgen, og kun 2 graders varme under fiberdugen. Hvor kommer den varme fra? Udenfor var der 3 graders frost.

Spinatfrø og egne hjemmehøstede dildfrø.
Spinatfrø og egne hjemmehøstede dildfrø.

Spinatfrøene er fra sidste år, så jeg håber, at de spirer godt nok, da jeg har valgt ikke at købe nye frø i år. Uden at have prøvespiret de gamle. Spirer de ikke, så kan jeg nok finde spinatfrø i et supermarked i Nakskov. Værre er det ikke.  Jo, det er det jo alligevel, for så går jeg glip af den tidlige høst på friland. Det er dog ikke den helt store ulykke, for jeg har store spinatplanter i drivtunnelen, hvor jeg kan begynde at høste nu. De er sået i september og udplantet i oktober.

Jeg såede en såbakke med 50 mindre rum til med de tre spinatsorter. Samme opskrift som sidste år. Jeg spirer dem indenfor, og så snart de kommer op, sætter jeg dem i drivtunnelen. Hvis det havde været en lun marts, kunne jeg have spiret dem i drivtunnelen.

Såbakken fyldes med jord, og når jeg presser jorden let sammen i hullerne, passer det med sådybden.
Såbakken fyldes med egen såjord, og når jeg presser jorden let sammen i hullerne, passer det med sådybden. Derefter vander jeg jorden tilpas.
Jeg såede 2-3 frø i hvert rum. De skal tyndes til en plante.
Jeg såede 2-3 frø i hvert rum. De skal tyndes til en plante.
Frøene er dækket med jord, som jeg efterfølgende vil trykke let sammen, for at frøene skal få god jordkontakt. Til slut sprayes med vand.
Frøene er dækket med jord, som jeg efterfølgende vil trykke let sammen, for at frøene skal få god jordkontakt. Til slut sprayes med vand. Og plastlåget lægges over.

Jeg er vild med dild, men dild er længe om at spire, så derfor såede jeg i dag nogle potter med dild. De skal forkultiveres indenfor og senere ud i drivtunnelen. Sidste sommer fik jeg høstet mange dildfrø, så de skulle gerne give en god fremspiring.

Egne hjemmehøstede dildfrø.
Egne hjemmehøstede dildfrø.
Frøene er gratis, så jeg sår en del frø i hver potte.
Frøene er gratis, så jeg sår en del frø i hver potte.
Frøene er gratis, så jeg sår en del frø i hver potte.
Når frøene er dækket med jord, presser jeg den let sammen og sprayer overfladen med vand.

Det var dagens såning – hvad skal jeg mon så i morgen?

4 thoughts on “Forkultivering af spinat og dild

  1. Dild er selvformerende i den grad! Forn nogle år siden havde jeg en dildplante i mit drivhus. Den blomstrede, bierne var glade. Jeg ville bruge fræene til at sylte med. Så skete der et eller andet … Jeg har haft drivhuset fuldt af dild hvert eneste år lige siden. Min såjord er fuld af dild … Jeg kan godt lide dild, men det er måske en smule i overkanten. Jeg ved ikke, om dete r en særlig livskraftig variant, det var frø fra et tysk supermarked.

    1. Jeg har også dild, som sår sig lidt hist og her, men slet ikke i den grad som i din have. Måske har du en særlig god sort.

    1. Ja, det er også tid at så persille. Men jeg har fine små persilleplanter med første hold rigtige blade i mængder. En hel rootrainerfuld, som ikke er blevet tyndet. Skal have set på dem – de skal tyndes. Jeg skal have en række i drivtunnelen – resten skal på friland engang, når sneen er smeltet og blevet lidt opvarmet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere