Overdækning reddede kål, dild og knoldfennikel fra frosten

Overdækning reddede kål, dild og knoldfennikel fra frosten

Det er altid lidt spændende at fjerne overdækning over frostfølsomme grønsager, når en periode med nattefrost er ovre. Denne gang havde de været overdækket fra fredag eftermiddag og til tirsdag formiddag. Heldigvis havde vi lidt plustemperaturer de fleste dage og kun let nattefrost. Men det var mange dage, og planterne var våde, da de blev overdækket.

Dild og kål har overlevet frostnætter under overdækning
Dild, sommerhvidkål og spidskål har det fint. Kålene har været dækket med grøn pressening, dild med fiberdug.

Det var dejligt at se, at dilden har det fint, for vi nyder at få frisk dild til frokost på æg- og sildemader. Overraskende er der også liv i nogle dildplanter, som står i bedet med honningurt.

Sommerhvidkål og spidskål har det også fint, og de kan måske nå at vokse lidt endnu. Vi høster af hovederne til lækker spidskålssalat.

Mine store Filderkraut kål har også overlevet frostnætterne under en grøn pressening. Det var nok den afgrøde, jeg var mest nervøs for, da der står en snes store kål, som er vigtig mad til de kommende måneder. Savoykålen stod under samme overdækning, men de ville have overlevet uden overdækning, da det er vintersavoykål, som tåler ret megen frost.

Blomkål i november
De små blomkålshoveder har overlevet, og nu vil de hurtigt vokse sig større til høst i de kommende uger.

Jeg har et bed med blomkål til høst i november og december. Det er selvfølgelig lidt kritisk med små blomkål og frost, men de klarede det under den grønne pressening. Jeg høstede de største inden jeg dækkede over, men der er stadig en snes stykker på vej. De første høstede jeg sidst i oktober. De sået i rootrainer 24. juni og plantet ud 18. august – de måtte lige vente på at tørke, varme og sol aftog lidt.

Knoldfennikel i november efter nattefrost.
Bedet med knoldfennikel var dækket over med fiberdug, og de har ikke taget skade af nattefrosten.

Jeg var nok mest nervøs for mine mange flotte knoldfennikel, som kun kan tåle let nattefrost. Det ville være rigtig ærgerligt hvis de var gået til. Heldigvis kunne en enkel overdækning med fiberdug over buer klare dem igennem nattefrosten. Endda helt uden skader på bladene, som jeg havde måttet bøje ned og ind under fiberdugen, da toppen var højere end mine vækstbuer.

Jeg havde en enkelt knoldfennikel stående i grønsagsmarken, og den havde jeg dækket et godt lagt groft tørt plantedække ind omkring knolden. Knolden og de unge blade, som ikke var så høje har klaret nattefrosten, mens de høje gamle er tydeligt skadet.

Knoldfennikel efter nattefrost og beskyttelse af knolden.
De store, gamle blade var skadet af frosten, men knolden havde det frint, da jeg tog dækket til side.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere