Tomat og aubergine – gode og dårlige sorter
Mit drivhus er lille, så derfor eksperimenterer jeg ikke så meget med tomatsorter, og også på friland har jeg mere eller mindre de samme sorter hvert år. Som regel afprøver jeg kun nogle få nye sorter hvert år. Jeg har afprøvet mange sorter gennem årene, så derfor er de her valgt ud fra bestemte kriterier.
Lad mig bare begynde med den store bøftomat – det er sorten Costoluto Fiorentino. Den har store flotte og meget dekorative frugter. Jeg fik frøene med et engelsk haveblad, og skulle selvfølgelig lige prøve den. Jeg havde tre flotte planter den dag, jeg skulle plante tomater ud på friland. Jeg gik lige på nettet og skulle se, hvordan den voksede, om den skulle knibes. Det fandt jeg aldrig ud af – det blev frarådet at dyrke den. Det mest bramfri var: Den smager ikke af en skid. Jeg kastede de to planter på kompostbunken og gav en enkelt chancen. I dag har jeg høstet den første. Melet og den smager af absolut ingenting. Så første og eneste gang, jeg har dyrket den.
Bell Star har jeg dyrket som frilandstomat i rigtig mange år. Det er en kraftigvoksende busktomat, som giver et virkeligt højt udbytte – de år, hvor den kan holdes nogenlunde fri for kartoffelskimmel hele sommeren. Er der angreb, kniber jeg blade af løbende. Den har en størrelse som almindelige store tomater, man køber. Den er opgivet til at være en pastatomat, og den er fin til tomatsauce m.m. Men den kan også godt skæres i en salat. Den helt store fordel er, at den ikke sprækker – heller ikke de år, hvor alle andre tomater på friland sprækker på grund af megen nedbør efter tør periode. Den har en god tomatsmag, men er ikke noget speciel smagsmæssigt.
Black Cherry har jeg kun dyrket i 3 år, og her i huset er vi ikke enige om værdien af den. Den brune cherrytomat har en meget anderledes smag end de søde cherrytomater, og jeg kan godt lide at spise en en gang i mellem, så derfor dyrker jeg i år en plante. Mit barnebarn på 9 år kan også godt lide den. Min mand vil hellere have de andre sorter. Den er fin til bagte halverede tomater med basilikum. Det er den første sort i min have til at få kartoffelskimmel, og det kan være det, der gør, at den bliver erstattet med en ny sort næste år.
Karnas gule miniblomme er dukket tilfældigt op. For en del år siden beklagede min datter sig over, at hun havde fået en gul cherrytomat fra mig – det havde hun ikke bedt om. Hun får hvert år 8 cherrytomatplanter. Og det var rigtig nok, den ene var gul, men den skulle have været rød. Jeg tror at modersorten har været Toftegaards miniblomme, men det kan også have været Rosada. Jeg tog selv frø af begge disse året før, og hun havde fået flere planter af de to. Jeg tog en enkelt tomat med hjem og tog frø af den. Alle efterkommere af den tomat er gule, og de har samme udseende med vækst, blade, højde osv. Jeg har fået at vide, at Rosada er kendt for pludselig at give afkom med gule frugter, men at de ikke bliver ved med at være gule. Jeg har selv en teori om, at den er krydset med en citrontomat, som jeg havde dyrket året før. Dette bygger jeg på, at den har en citruslignende smag, hvis man spiser den, mens den stadig har et grønt skær nederst på tomaten. Når den er helt moden og gul, er den ualmindelig sød. Men uanset, hvordan den er kommet til verden, så er det en virkelig godt tomatsort, og jeg har givet den navnet Karnas gule miniblomme.
Jeg har efterhånden foræret mange frø væk, og får tilbagemeldinger om, at det er en rigtig god tomat, og at børn er vilde med den. Jeg dyrker den på friland, og den bliver op til 2 m høj. Den har en ret åben vækst, og derfor dyrker jeg gerne med 2-3 stammer pr. plante. Den kan godt få skimmel, men er normalt den sidste sort på friland, der angribes. Måske også på grund af den lidt åbne vækst.
Den mest velsmagende tomat er Favorita F1. Den er tidlig, sød og dejlig. Jeg respekterer ikke det med F1, men tager frø af den, og de er smagsmæssigt helt på højde med den oprindelige. Men efter nogle år bliver tomaterne mindre, og så køber jeg en ny pose frø. I år havde jeg sået den allerede 26. februar, og i modsætning til min udgave af Toftegaards miniblomme, så kom den hurtigere med modne tomater end sået 14 dage senere andre år. Jeg havde modne tomater i drivhuset allerede midt i juni. Den kan også godt dyrkes på friland, hvor den blive endnu sødere og aromatisk.
Toftegaards miniblomme fik jeg en tomat af fra Anja Egeriis madpakke, da hun for mange år siden kom forbi på en cykletur og overnattede. Jeg tog frø af denne tomat, og har siden dyrket den fra egne frø. Det er en dejlig blommetomat, men knap så sød og aromatisk som Favorita. Det er en frodig plante, som giver et stort udbytte. Dens helt store fortrin er, at den bliver ved med at sætte og udvikle tomater langt hen på efteråret. Jeg har høstet modne tomater af den først i december, og de kan eftermodnes indenfor.
Jeg har aldrig før dyrket aubergine, da jeg ikke har drivhusplads nok til det. I år var der en pose auberginefrø af sorten Black Beaty med mit engelske haveblad. Jeg såede 4 frø i 4 potter. Der kom en plante, og den stod meget længe og voksede ikke ud af stedet. Den var på vej til at blive kasseret. Men pludselig gik den i gang med at vokse, og det blev en stor flot plante i en potte. På et tidspunkt plantede jeg den om til en kartoffelpotte – med inderpotte, da jeg tænkte det ville give mere luft til rodsystemet. Den stod på midtergangen i drivhuset, men da tomater og agurker tog alt lyset, begyndte dens blade at mistrives. Jeg satte den op i min gårdhave med sol og læ for de værste lollandske vinde. Nu sætter den nye blade, blomstrer, har en stor frugt og en lille på vej. Om det er sorten Black Beaty, der er let at have med at gøre, eller det er begynderheld, det ved jeg faktisk ikke. Glæder mig til at høste og spise min første hjemmeavlede aubergine nogensinde.
4 thoughts on “Tomat og aubergine – gode og dårlige sorter”
Hej Karna
Jeg følger dig flittigt uden at gøre væsen af mig – men nu har du igen ramt lige der, hvor jeg var i min have. Jeg står nemlig med nogle dødsens kedelige tomater i år og har de sidste par dage spekuleret i, hvor man mon fandt en troværdig kilde at støtte sig til, og så kommer dit indlæg, og så ville jeg bare sige tak for det. Og god sommer 🙂
Hilsen Bettina
Der er så ufattelig mange tomatsorter, at man kan blive helt rundforvirret, når man læser om dem. Jeg har altid haft den regel, at jeg har nogle stamtomater, som jeg dyrker som hovedparten af mit sortiment, og så afprøver jeg nogle få nye hvert år. Så har jeg nogle at sammenligne med, og kun hvis de nye er bedre, dyrker jeg dem næste år og overvejer om nogle af mine stamtomater skal ud til fordel for de nye. Jeg mangler en god stor almindelig tomat, der virkelig smager af noget til drivhuset. Den har jeg ledt efter i mange år, så nu dyrker jeg bare cherrytomater i drivhuset.
Du kan også bruge tomatsmagedage på Gartneri Toftegaard og hos Camilla Plum til at få smagt på mange forskellige tomater og finde dem, du godt kan lide. Der er sikkert tomatsmagedage mange andre steder. Eller gå på smagetur i dine venners drivhuse – her kan du få en tomat med hjem og selv tage frø – men huske at F1 frø sikkert ikke giver den samme tomat fra frø.
http://www.gartneri-toftegaard.dk/dk/arrangementerdk/tomatfestival-2016.html
http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/product_info.php?cPath=390_38_42&products_id=13717
Vi var til et foredrag i Frøsamlerne med en tomat-ekspert. Han blev spurgt om sin yndlingssort og han svarede Costoluto. Om det var genovese eller fiorentino, kan jeg ikke huske men de er nok ikke så forskellige. Den skulle jeg jo så absolut have.
Nu afhænger smagen af en frugt eller grønsag jo af hvor den er dyrket og under hvilke forhold, men costoluto levede ikke op til forventningerne. Den fik en chance mere næste år inden den forlod sortimentet.
Black Cherry er min favorit-tomat, men jeg har været ved at opgive den flere gange fordi den får brune blade. Nu bekræfter du mig så i at den nemt får kartoffelskimmel og den tiltrækker det måske ligefrem og smitter de andre. Den må nok ud.
Jeg har læst et sted, at de brune blade på Black Cherry faktisk er kartoffelskimmel, der bare tørrer ud. Ved ikke, om det er rigtigt.