Jordbær klippes ned og får gødning

Jordbær klippes ned og får gødning

I dag var kom endelig et vejrskifte – hvor dejligt her til aften igen at kunne at kunne mærke lidt kølighed. Jeg får ikke lavet ret meget i haven, når det er så varmt. I dag kom der skyer ind i mellem, og det gjorde det muligt at arbejde i haven det meste af dagen. Endelig lidt koncentreret havearbejde.

I går måtte jeg vande de to jordbærbede, da jordbærplanterne nærmest lå hen ad jorden i den bagende sol og 27° varme. Jeg valgte at vande alle bedene i nordøstdelen, da jorden var så tør her, at jeg ikke kunne komme i gang med at klargøre bed til såning og bed til at plante jordbær ud i.  Jeg har de sidste mange dage båret mange kander vand ned for at holde jorden vandet der, hvor der er gode udløbere i gang med at slå rod. Jeg har nemlig en ambition om, at der skal plantes jordbærplanter ud tidligt i år, så de kan nå at blive godt store inden vinter.

Bed klar til at så 2. afgrøde i.
Bedene mod nordøst. I midten bedet, som nu er klar til at så i. Bedet ned morgenfruer er det kommende bed til jordbær.

Jeg har allerede nogle jordbærplanter klar, som jeg har sat i kasser i skyggen under æbletræet og med to lag fiberdug over, mens de slog rod. Nogle af dem var der lidt rod på, andre næsten kun antydning af rod, da jeg satte dem i kasserne. De er selvfølgelig blevet holdt vandet. Jeg regner med at plante dem ud onsdag, inden regnen kommer. Håber der så også er nogle, som har fået gode rødder i og rundt om jordbærbedet, så de kan flyttes.

Men først skal 2. års jordbærbedet klippes tilbage og have noget gødning, så planterne kan komme i god vækst. Jeg har besluttet at prøve med 3. års jordbærbed igen. Vi vil gerne have jordbær i fryseren til jordbærgrød og -marmelade, og her er de lidt mindre jordbær perfekte.

Jordbærplanterne i 2. års bedet skal klippes tilbage.
Jordbærplanterne i 2. års bedet skal klippes tilbage.
Jordbærplanten er nu strippet for gamle blade og bærstilke. Og der er allerede nye blade på vej.
Jordbærplanten er nu strippet for gamle blade og bærstilke. Og der er allerede nye blade på vej.

Efter tilbageklipning blev bedet luget og kultiveret. Jeg er lidt stolt af mig selv, for der var næsten intet ukrudt, og i den nyvandede jord kunne jeg trække de få mælkebøtter op med rod. Derefter fik hele bedet en gang komposteret hønsemøg, så planterne har noget at vokse af.

Komposteret hønsemøg til jordbærbedet.
Komposteret hønsemøg til jordbærbedet.
Det kommende 3. års jordbærbed
Det kommende 3. års jordbærbed ser helt fint ud nu.

Det kommende 2. års jordbærbed fik nu samme tur i den ene halvdel,  hvor jordbærplanterne har vokset rigtig dårligt i denne sommer. De ser nu ud til at komme i gang, efter at de fik gødning og vand lige efter høst. I dag fik de en gang mere, og jeg klippede udløberne af næsten alle planterne, da de ikke skal bruge kræfter på at lave udløbere. Jeg regner med, at der er nok i den anden halvdel af bedet. Den må så vente med tilbageklipning og gødskning til efter, at de er plantet ud.

Jeg nåede også at få fjernet en halv million mælkebøtter, som var spiret frem mellem hvidløgene. I hvidløgsbedets kant har der været en hæk af morgenfruer til glæde for insekterne. De endte også på kompostbunken. Inden plukkede jeg dog en fin buket til sofabordet. Nu er bedet kultiveret og venter på jordbærplanter. Men i morgen sår jeg mellemrækker med kløver på bedet, så der ikke bliver så meget bar jord frem til næste forår. Jeg har tidligere brugt den model og hakket kløveren om til jorddække, når jordbærrene blomstrede.

Morgenfruer og matrem.
Morgenfruer og matrem er så smukke sammen, både i haven og i en buket.

I det sidste bed mod nordøst har der været kartofler, og her er 2. afgrøde en række salat, en række peberfrugter, og så er der lige spiret bladbeder og et sidste hold rødbeder frem under fiberdugen. Nu tror jeg på, at jeg får peberfrugter på friland, selv om de blev sået alt for sent, da frøposen havde forputtet sig. Men frodige er de ikke ligefrem.

Salat, peberfrugter og fiberdug over spirende planter.
Salat, peberfrugter og fiberdug over spirende planter.

I dag opdagede jeg, at der var en helt gul citronagurk af sorten Lemon Apple i majsbedet, hvor jeg har ledt rankerne hen imellem majsrækkerne. Planten vokser syd for majsene. Der var også en mindre agurk, så det kan lade sig gøre også at dyrke dem krybende på jorden, men uden den store frodighed. Min store plante udenfor er bundet op til en stok, og den vokser rigtig godt. Her kunne jeg også plukke to citronagurker i dag. Jeg høstede også en håndfuld miniagurker, så det er ikke agurker, vi mangler. Mine Lemon Apple agurker skal høstes ret små, mens man kan spise skallen med. Den store gule er ikke spændende at spise.

Dagens høst af agurker.
Dagens høst af agurker.
Den store gule citronagurk er flot, men for stor til at spise.
Den store gule citronagurk er flot, men for stor til at spise. De små spiste vi i salat i dag.

Min mand mente, at vi skulle have spidskål gratineret med ost til aften, og han havde set de store spidskål under bionettet. Nettet har ikke været af i meget lang tid, så der var vokset en stor flot morgenfrue op lige uden for. Jeg reddede den, så den kunne blive stående.

Spidskål under bionet.
Det var spidskålen til venstre, jeg høstede.
Min mand tog lige et billede af to hoveder. Foran min flotte hortensia.
Min mand tog lige et billede af to hoveder. Foran min flotte hortensia.

8 thoughts on “Jordbær klippes ned og får gødning

 1. Skønne billeder! Og tusind tak for gode “fifs” til jordbærbedet 🙂
  Jeg er fast læser af din dejlige blog, og elsker at kigge og læse dine gode billeder og tekster 🙂
  Mine kål kan godt nok ikke stå mål med dine – nøj, de er flotte! Men af erfaring bliver man klog – det er mit første år med kål, og jeg troede ikke det kunne være så vigtigt at have net over…det får de næste år! 🙂

  1. Mine spidskål er også større og flottere end normalt. Måske vejret, men jeg tror også at jeg har givet dem lidt rigeligt gødning i år. Og så er der selvfølgelig ingen, der gnaver i dem. Men størrelsen skyldes ikke bionetttet – kun udseendet.

 2. Hej Karna.
  Hvad gør du med dine 1. års jordbærplanter? Klipper du også dem? Og hvordan klipper du?
  Tak for en dejlig blog med ellers gode beskrivelser af dit arbejde i haven og dejlige billeder.
  mvh. Marianne

  1. Jeg klipper dem ned på samme måde. Men der hvor jeg skal have udløbere af dem, venter jeg med at klippe dem ned, til efter jeg har taget udløberne. Man skal helst ikke rode rundt i et bed, hvor udløbere skal slå rødder. Får man skubbet til en udløber, der er i gang med at slå rod, tørrer de næsten ikke eksisterende rødder ud, og måske slår den ikke rødder foreløbig, når den forstyrres. Jeg skal nok skrive lidt mere om udplantning.

 3. Det er dog nogle vildt flotte spidskål, du har avlet. Er blevet inspireret af din blog og har netop selv købt bionet, som skal bruges til næste års kål.
  I har haft det noget mere tørt end hos os i midtjylland. Her har vi fået nedbør med jævne mellemrum hele juli.

  1. Ja, det har været tørt her i flere omgange. Jeg håber virkelig på noget vand nu. Men her er generelt tørt, hvor jeg bor. Kun 550 mm på årsbasis.

   Håber du får held med kålene næste år.

 4. Jeg har altid agurk ‘Burpless tasty green’ F1 på friland og uden opbinding. Det fungerer fint og uden problemer. Slut med alle ærgrelserne i drivhuset.
  Jeg kunne godt tænke mig at have peberfrugt på friland. Hvilken sort er det?

  1. Lige nu er jeg begejstret for min citronagurk på friland. Peberfrugten er California Wonder. Vist nok en helt almindelig sort. Igen en, jeg ikke har valgt, den er kommet sammen med mit engelske haveblad, og så måtte den lige prøves. Den sætter faktisk også blomster nu igen. Måske kan den nå et hold mere?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere