Høst af bønner, ribs, kirsebær og Lemon Apple

Høst af bønner, ribs, kirsebær og Lemon Apple

Det er tørt ude i min have, og derfor bruger jeg i disse varme sommerdage mest tid på at sørge for, at mine afgrøder ikke tager skade af tørken. I dag har jeg grundvandet selleri og bønnebede. Og i eftermiddag også mine lave frilandstomater, som hang voldsomt med bladene. Det kan man godt forstå med alle de tomater, de producerer. Og så konkurrerer de også med blommetræet om vandet.

Tomatbed med Bell Star tomatplanter. De hænger med bladene i varmen.
Tomatbed med Bell Star tomatplanter. De hænger med bladene i varmen.

Resten af tiden går med at høste, og der er rigtig meget at høste og fryse ned til senere brug i øjeblikket.

I dag smagte vi for første gang på den sjove agurksort Lemon Apple, på dansk citronæbleagurk, men den kaldes citronagurk på dansk. Det er en agurk, selvom den er kuglerund og gul og med små pigge uden på. De kan dog let gnides af.

Lemon apple - citronagurk
Mon den er høstet på det optimale tidspunkt?

Den smagte som ventet ud fra navnet lidt af lemon, og den var dejlig saftig, godt på en varm dag. Vi spiste den bare rå til frokost skåret ud i både. Der blev sendt en stille tak til vores yngste datter, som sendte mig et brev frø af Lemon Apple, som jeg aldrig tidligere har dyrket.

Agurksorten Lemon Apple - på dansk citronæbleagurk.
Agurksorten Lemon Apple – på dansk citronagurk.

Alle steder står der, at den skal dyrkes i drivhus, men jeg har ikke plads til nye arter i mit drivhus, så den er blevet plantet to andre steder i haven: På en god solrig plads foran drivhuset og i bunden af et majsbed. I majsbedet er planten ikke blevet særlig stor, men der en agurk på vej. Ude foran drivhuset stortrives den. Jeg har bundet den op til en pæl og beskærer den som agurkplanten i drivhuset ved at knibe alle sideskud over. Der bliver mange agurker. Heldigt at sommeren er rimelig varm, lige nu alt for varm til mig.

Mange Lemon Apple agurker på vej.
Mange Lemon Apple agurker på vej. Længere nede er flere næsten høstklare.

De almindelige agurker i drivhuset giver også fortsat mange frugter, men der er spindemider på spil, så jeg forsøger at bruse planterne over dagligt, Jeg har ladet en ranke løbe i bunden på langs af drivhuset – hvis planten ødelægges af spindemider, kan en sådan ranke give agurker i lang tid, da spindemider helst vil være et tørt og vamt sted.

I går plukkede jeg et stort fad ribs. Fordelen ved at dække mod fuglene er, at jeg kan vente med at plukke, til de er rigtig godt modne. En stor fordel, når de i vinterens løb skal bruges til rysteribs, da jeg så kan  mindske sukkerforbruget lidt.

Plukning af ribs
En flad gryde/høj pande er god til at sidde med på skødet, mens jeg plukker ribs.

I forgårs var det syltekirsebær, der blev plukket og udstenet. Udbyttet var ikke ret stort i år – antagelig frostskade. Måske var der så få, at stærene fløj forbi. I hvert fald fik jeg mine kirsebær for mig selv. En stor pose blev pakket til juleaften til kirsebærsauce til 9 personer. Og der skal meget til i vores familie, vi er vilde med risalamande og kirsebærsauce. Resten blev lavet til små portioner til fryseren. I år blev der ikke kirsebær til kirsebærsyltetøj.

Fuldmodne syltekirsebær - når de er så mørke kan jeg godt lide at spise dem.
Fuldmodne syltekirsebær – når de er så mørke kan jeg godt lide at spise dem.

Vi har allerede spist masser af stangbønner – næsten hver dag siden vi høstede de første. Men nu er der flere, end vi kan spise. Jeg har høstet en portion af sorterne Eva og Algarve, som i morgen tidlig skal blancheres og i fryseren. Det var simpelthen for varmt til kogende vand i eftermiddags.

Sorten Bernerlandfrauen er ny i min have og i går smagte vi den for første gang. Den smager dejligt, men ikke bedre end mange andre bønner. Det er en gammel sort fra Schweiz. Det er en udviklingsmæssigt sen sort, og lige nu ser udbyttet minimalt ud. Men måske bliver den ved med at give bønner i lang tid.

Den gamle bønnesort Bernerlandfrauen.
Den gamle bønnesort Bernerlandfrauen.

2 thoughts on “Høst af bønner, ribs, kirsebær og Lemon Apple

  1. Det er interessant, det du siger om Bernerlandfrauen bønnerne. Hernede går man meget op i at dyrke og bevare gamle sorter, der findes en organisation, der hedder Pro Specie Rara, der støtter det. Jeg synes dog tit, at de gamle sorter smager fint, men ikke bedre end nye, og ofte giver de nye et bedre udbytte og er sundere planter, ihvertfald i min have. Der er helt sikkert mange nye sorter, der bare skal være store og sunde uden at smage af meget, men det passer nu ikke altid, at gammelt er lig med bedre i min erfaring.

    1. Jeg synes gamle sorter er varierende i kvalitet, og man skal være lige så kritisk i valget af sorter overfor nye som gamle sorter. Men det er altid en kvalitet, at det er en frøægte sort, så jeg selv kan tage frø.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere