Plantning af nyt hold vinterbroccoli

Plantning af nyt hold vinterbroccoli

I formiddags var det plantevejr med udsigt til masser af regn, og jeg havde en hel rootrainer stående med kålplanter af vinterbroccoli, som skulle plantes ud. Så det var bare at gå i gang – bedet stod klart. Det havde det gjort siden trefjerdedel af planterne af vinterbroccoli gik til i ugerne efter udplantningen. Når jeg ser på bedet nu, ærgrer det mig, at det ikke er helt fyldt med så store flotte planter som de syv flotte planter, som står der nu.

Vinterbroccoli er et lidt misvisende navn, da de ikke giver broccoli om vinteren, men først i foråret, normalt i april, hvor der ellers ikke er så meget frisk at høste. Hvor sent man kan så vinterbroccoli, er et lidt uafklaret spørgsmål. Jeg har de andre år sået omkring 1. april, men andre har sået senere og fået god høst alligevel.

De resterende vinterbroccoliplanter er store og flotte.
De resterende vinterbroccoliplanter er store og flotte.

Bedet skulle være afprøvning af en række vinterbroccolisorter for at se, hvilke der passer bedst til at dyrke i min have i vores danske klima. Sorterne har jeg købt i Skotland, hvor min yngste datter og hendes familie har boet de sidste par år. Men det er vist de samme sorter, som sælges i England.

Broccoli, overvintrende

Rudolph

Red Arrow

Cardinal

Summer Purple

Purple Sprouting

Early Purple Sprouting

Nogle af kålplanterne fik rødderne ædt af kålfluens larve, andre kunne jeg ikke finde den skyldig rodødelægger på, men rødderne forsvandt, men langsomt. Da bedet stod og grinede tomt til mig, såede jeg hele bedet til med en kløverart, som jeg nu er usikker på, hvad er for en, men det viser sigt nok snart. Grøngødning spirer i år rigtig fint her i en fugtig sommerperiode. Det ser grønt og frodigt ud, og det giver øget plantemateriale til jorden, og ekstra kvælstof til planterne. Og beskytter jordstrukturen mod skybrud og voldsomme regnbyger.

I år er undersåning i kål og majs lykkedes rigtigt fint.
I år er undersåning i kål og majs lykkedes rigtigt fint.

De små broccoliplanter har selvfølgelig behov for at kunne komme i god vækst uden konkurrence fra kløverplanterne, så derfor gravede jeg planterne op og fjernede dem der, hvor nye br0ccoliplanter  skulle plantes.

Kløverplanterne blev fjernet, så kålplanten får plads til at etablere sig.
Kløverplanterne blev fjernet, så kålplanten får plads til at etablere sig.

Jeg har ikke helt styr på, hvilke sorter, der står  tilbagesom store planter nu, men mener nogenlunde at vide, hvilke det er ud fra mine notater. Nu er der i hvert fald plantet et antal af alle de nævnte sorter ovenfor. Det giver så mulighed for at vurdere de tre sorter, som jeg er sikker på står der som store planter , op imod de nyudplantede i forhold til overvintring og høstudbytte i foråret. Måske kan jeg vente med at udplante dem til juli som 2. afgrøde. Det vil vise sig – hvis de kommer i god vækst.

Fiberdugen kom hurtigt over igen. Den havde været taget af  i mindre end 30 sekunder, før en hvid kålsommerfugl kom og landede på en af planterne. Det kostede den livet. Et andet insektproblem lige nu er, at de små planter havde besøg af mellus – under den tunnel med bionet, som mine udplantningsplanter står under. Jeg må holde skarpt øje med planterne i tunnelen med vinterbroccoli. Og den med udplantningsplanter.

De små planter fylder ikke meget - de er sået 2 måneder senere end de store planter.
De små planter fylder ikke meget – de er sået 2 måneder senere end de store planter.

I eftermiddag kom der flere gange tordenvejr fobi her, og der er kommet megen regn. Heldigvis nåede jeg hjem fra en dejlig sejltur i formiddags lige tids nok til at nå at plukke hindbær, inden jeg måtte styrte ind. Her til aften skulle jeg hente de kartofler, som jeg ikke nåede at få hentet, inden regnen pludselig styrtede ned. Det lykkedes mellem to byger.

Det har regnet meget - måske vandslangen skal gemmes væk.
Det har regnet meget – måske vandslangen skal gemmes væk nu. Den har ikke været i brug længe.

Jorden var meget våd, men da jeg gravede en top kartofler op, kunne jeg se, at jorden længere nede nok var fugtig, men ikke plaskvåd som i overfladen

Nede i kartoffeldybde er jorden fugtig, men ikke sjaskvåd som i overfladen.
Nede i kartoffeldybde er jorden bare fugtig.Kartoflerne er ved at være pænt store. Det er sorten  Anna Belle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere