Så nye afgrøder på ledig jord

Så nye afgrøder på ledig jord

Jeg nyder at kunne så og plante nye grønsager de steder, hvor jeg har høstet afgrøder. I dag tog jeg en håndfuld fine små gulerødder op, og så var der plads til at så 4 rækker sukkerærter på tværs af bedet. Og jorden er helt perfekt.

Der sås sukkerærter på det stykke, hvor vi har høstet de første gulerødder.
Der sås sukkerærter på det stykke, hvor vi har høstet de første gulerødder.

På den end side af mit gulerod/ærtebed har jeg allerede for en uges tid siden udplantet forkultiverede stangbønner efter tidlige kartofler. Bønnerne er allerede begyndt at klatre op af bambusstængerne. Man kan så bønner frem til 15. juli.

Der er plantet bønner ud på det tidligere kartoffelbed.
Der er plantet bønner ud på det tidligere kartoffelbed.

På den anden side af gulerod/ærtebedet bliver der om en uges tid et stort ledigt bed efter løg. Lige nu står der kun de løg, som stadig er i vækst. De fleste er taget op, da de havde lagt toppen ned, man kan mærke at løgstænglen er helt slap. Her er det planen, at jeg vil plante årets sidste hold stangbønner. Jeg har valgt at så dem i rootrainer i dag i stedet for at så direkte – vejret er for ustabilt, og der er udsigt til en hel del regn, og det er spirende bønner ikke så vilde med. Så de spirer mere sikkert i rootrainer inde på gulvet i mit kontor.

Køkkenhave med løgbed
Løgene høstes løbende, når de standser i væksten. I næste uge er alle sikkert høstet.
Bønnerne sås med et frø i hvert rum
Bønnerne sås med et frø i hvert rum – de plejer at spire 90-100%.

Jeg holdt lidt sådag i formiddags af de arter, som jeg har planlagt at plante ud som 2. afgrøde her i juli. Udover bønnerne såede jeg også et hold grønkål og hovedsalat. Desuden 3 x 4 stk knoldfennikel i 3 forskellige sorter. Perfektion og Zera Fino har jeg dyrket i flere år, og det er gode sorter. Zera Fino er lidt hurtigere end Perfektion. Di Firenze har jeg ikke prøvet før – der står at den er tidlig. Jeg har fået den med et engelsk haveblad, så den må da lige prøves.

Det er let lige at tage et billede af det, jeg sår.
Det er let lige at tage et billede af det, jeg sår.

Jeg høstede også lige lidt frø, som kan sås senere som 2. afgrøde. Sennep ’Red Giant‘ blomstrede senere end de andre sennepsarter og orientalske bladgrønsager, så den burde være sortsren. En dejlig sennep, som skal sås efter 15. juli. Sidste år såede jeg den i potte, som kom i drivhuset vinteren over, og jeg høstede af den i foråret.

Frø af Red Giant.
Frø af ’Red Giant‘.

Desuden høstede jeg frø af  fliget vejbred, Plantago coronopus. Den såede jeg for første gang i en potte sidste år. Den var meget smuk her i foråret med grønne frøstande. Jeg høstede lidt blade af den, men ellers har den nærmere været en prydplante. Nu var frøstandene klar til høst – og det blev der tusinder af frø ud af. Jeg vil prøve at så en række på friland, og så skal der nok sås nogle flere potter til overvintring og spisebrug næste forår. Det ser ud til, at planten er flerårig, så jeg har klippet den ned og givet den en topdressing af ormekompost. Nu er den sat i skammekrogen bag ved blomsterkrukkerne, til den har fået nye blade.

Fliget vejbred
Fliget vejbred med modne frøstande.
Frø af fliget vejbred. Plantago coronopus
Frø af fliget vejbred. Plantago coronopus. Frøene er meget små.

I dag var der ikke mindre end tre flagrende hvide kålsommerfugle omkring mine lavendler. Jeg så dem ikke i køkkenhaven. Heldigvis er de fleste kål under net, men nu skal jeg til at holde øje med de kål, som ikke er under net, bl.a. nogle rosenkål, palmekål og mine blomsterkål.

En smuk hvid kålsommerfugl på lavendel
En smuk hvid kålsommerfugl på lavendel

3 thoughts on “Så nye afgrøder på ledig jord

  1. Det varede lidt inden jeg genkendte din ‘fligede vejbred’. Her hos mig hedder den ‘Stella Erba’ eller ‘Minutina’. Den er ikke så stor her og jeg har sået påny direkte på friland, da jeg ikke fandt den i foråret. Vi er heller ikke begyndt at spise den, men den skulle være et fint tilskud til salatskålen om foråret hvor der ikke er så meget andet.

    1. Det vil sige at den ikke overvintrer på friland. Bingenheimer skriver ellers at den er meget vinterhårdfør. Jeg har kun prøvet at så den i potte og overvintre den i drivhus. Gad vide om det er helt den samme.

      1. > Jo, den både selvsår og overvintrer, men ikke i stor stil. Jeg er nok kommet til at luge den væk.
        Stephen Barstow har den med i sin bog ‘Around the world in 80 plants’.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere