Plantning af forårets salater i drivtunnel

Plantning af forårets salater i drivtunnel

Nu er det tredje år, at jeg planter småplanter i drivtunnelen til overvintring og høst i foråret.

Første år plantede jeg først på det her tidspunkt små planter, som jeg flyttede ind fra haven. Dengang blev drivtunnelen først færdig først i november. Og jeg havde få forkultiverede planter.

Sidste år begyndte jeg at ryddde tomatplanterne tidligt, da de var fyldt med kartoffel- og gråskimmel på grund af det våde vejr. Da plantede jeg  salat- og spinatplanter ud 13. oktober  og asiatiske bladgrønsager m.m. den 22. oktober.

I år er der ingen kartoffelsskimmel, så derfor har jeg ventet længe med at rydde tomatplanterne. Men nu haster det med at få plantet drivtunnelen til. Det gælder jo hele vores forårsforsyning af salat.

Jorden er klar til at plante i. De hvide plader er trædeplader.
Jorden er klar til at plante i. De hvide plader er trædeplader.

Jeg har valgt at gøde jorden lidt inden udplantning, da jeg tror tomaterne har brugt godt op. Da det er planter til brug i salatskålen kan jeg ikke bruge animalsk gødning, så ingen hønselort her, selv om jeg henter ret meget ud hos høns og kyllinger hver morgen. Sidste år dryssede jeg lidt tørret lupingødning ud, men ikke alt kom ned i jorden, og det, der lå på jordoverfladen, mugnede lidt. Det har jeg ikke brug for i et bed til overvintring – her er det bedst med ren jord og mindst risiko for råd og skimmel. Derfor valgte jeg at vande jorden med resten af den dunk med flydende lupingødning, som jeg ikke havde fået brugt helt op hen over sommeren.Efter at jeg havde vandet jorden, blev den løsnet, kultiveret og revet, så gødningen blev godt fordelt. I drivtunnelen sker der ingen udvaskning hen over vinteren, da jeg kun vander sparsomt.

Fint kultiveret og revet jord klar til at plante pak choi i.
Fint kultiveret og revet jord klar til at plante pak choi ud i.

Jeg har forkultiveret et stort udvalg af salat, spinat og asiatiske bladgrønsager. De har stået ude i en Growcamp bag insektnet, så der har ingen larver været på spil, og snegle ser jeg intet til. Bortset fra den lille sorte snegl, som Flemming fik øje på imellem to salatblade i sin æggesandwich den anden dag. Han tog det pænt, men jeg er begyndt at skylle salaten grundigere igen.

Pak choi planter i venteposition til at blive plantet ud.
Pak choi planter i venteposition til at blive plantet ud.

De mange planter blev flyttet ind i drivtunnelen for en uges tid siden, da der igen var plads til at hylderne kunne sættes op.

I dag har jeg plantet pak choi, tat soi, komatsuma, mizuna og sareptasennep ud. På friland har jeg store planter af de samme sorter, som er blevet sået sidst i juli direkte i jorden. Her kan jeg høste i efteråret. De forkultiverede planter til drivtunnelen er sået 8. september – 10 dage tidligere end sidste år, men jeg synes ikke, at planterne er så store, som jeg regnede med. Sidste år med koldere og mere overskyet vejr har måske været bedre for netop de her planter.

Jeg har plantet flere forskellige sorter af pak choi.
Jeg har plantet flere forskellige sorter af pak choi og tat soi.

I morgen kommer turen til salat og spinat. De er sået 10. september. Og så har jeg et hold Little Gem, som er sået 20. september, da netop den sort ikke spirede ret godt i første omgang.

Forskellige vintersalater og en rootrainer med Moutarde Rouge Metis.
Forskellige vintersalater og en rootrainer med Moutarde Rouge Metis.
I år har jeg fordoblet antallet af spinatplanter, så vi kan få en stor tidlig høst til forår.
I år har jeg fordoblet antallet af spinatplanter, så vi kan få en stor tidlig høst til forår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere