Comtesse de Paris – en vinterpære

Comtesse de Paris – en vinterpære

Jeg er vild med pærer, og jeg har i mange år tiltusket mig lidt af de grønne pærer i nabohaven, når de faldt ned her sidst på efteråret, hvor de stadig ikke er helt modne. Nu er det ikke længere blot en grøn pære i nabohaven, som modner sent. I mellemtiden er nabohaven og det smukke pæretræ blevet vores.

Det gamle pæretræ er så smukt, når det blomstrer.
Det store, gamle pæretræ er så smukt, når det blomstrer.
Det er også smukt, når det står fyldt med store grønne pærer i efteråret.
Det er også smukt, når det står fyldt med store grønne pærer i efteråret.

I år har jeg derfor kunnet plukke alle de pærer ned, som jeg kunne nå fra en trappestige – det blev til to kasser, som vi skal nyde i december og måske endda helt hen i januar.

En kasse fuld med nedplukkede pærer.
En kasse med nedplukkede pærer.

Nu falder resten af pærerne ned, hver gang det blæser, da de hænger på lange grene. Et par grene er også knækket af. Men alt det må jeg tage, som det kommer, for jeg kan ikke få fat på resten. Heldigvis er græsset ret langt under træet, da vi slår med le, så de lander ret blødt og får ikke særlig meget stødpletter. Derfor samler jeg op hver dag i øjeblikket – det gælder om at komme før solsortene, som er vilde med dem, og de hakker selvfølgelig i de største og bedste.

Lige nu får vi kogte pærer til dessert, og de største og mest modne spiser vi friske. De er også fantastiske i en spidskålssalat sammen med bladselleri og valnødder.

Men så er der sortsnavnet. Jeg vidste ikke, hvad det var for en sort. Jeg havde ikke set den andre steder. Heldigvis huskede jeg at komme to pærer med i tasken, da jeg tog til Mere Liv i Haven Festivalen i Kolding. Jeg vidste, at Villy Mougaard ville komme – han holdt et meget lærerigt foredrag om at plante frugttræer og frugtbuske. Villy har jeg kendt i mange år, og han har om nogen forstand på frugtsorter. Han har et Pomet på Blomstergården ved Viborg med frugttræer – det er en backup af Pometets sorter.

Villy mente, at han han havde en pære magen til derhjemme, men han ville lige sammenligne smag og udseende først. Nogle dage senere fik en besked med, at det helt sikkert var Comtesse de Paris. Det er fantastisk at få et sortsnavn. Der var endda et link med Blomstergårdens Pomet, hvor jeg kunne læse dette:

Comtesse de Paris

Synonym: Gräfin von Paris. Tiltrukket af en havebruger fra Frankrig og første gang beskrevet i 1927, men oprindelse omtales både som 1882. I Danmark kendes den fra Mathiesens Planteskole i Korsør 1904-05, hvor den er medtaget i kataloget som nyere, lidet kendt sort.

Træet vokser som ungt opret med lange, tynde grene der senere bøjes udaf og nedad af frugternes vægt. Anbefales kun til en lun plads med god læ. Den beskrives som en sund sort.

Frugten er middelstor på unge træer, 8-10 cm høj og 6,5 – 7 cm bred, medens frugten på ældre træer ofte bliver mindre. Grundfarven er matgrøn, senere hvidgrøn til gul med en let rosa dækfarve på solsiden. Oversået med hudpunk­ter og brunlige rusttegninger. Kødet er hvidgult, groft, saftigt med en syrlig­sød smag. Under gunstige forhold bliver kødet mere fint, saftigt med en sød aromatisk smag. Plukkes så sent som muligt i oktober og har sæson i november-december. Bruges som spisepære i gode år og ellers i køkkenet.

En smuk pære og god størrelse i år.
En smuk pære og god størrelse i år.

Jeg håber, at træet vil kunne stå der mange år endnu, men det er gammelt. Det har stået i en lille æbleplantage til et landligt konditori, som nok blev plantet for  ca. 100 år siden.

Der er et hul i stammen knap en meter over jorden. Herinde havde et musvitpar et kuld unger i sommer. Det så meget specielt ud, når de fløj lige hen mod træet og forsvandt derind.

Der var mange pærer på i år. Her en af de nederste grene.
Der var mange pærer på i år. Her en af de nederste grene.

2 thoughts on “Comtesse de Paris – en vinterpære

  1. Det lyder skønt med en pære som kan gemmes og spises i december. Tørrede pærer er også virkelig gode.
    Hvis du er nervøs for at træet ikke holder så mange år endnu, kan du jo lave en backup. Det har vi gjort med et pæretræ hvor vi heller ikke kendte sortsnavnet. Det er godt nok snart nogle år siden og træet er ikke begyndt at bære endnu.
    Villy skriver jo også at frugterne er større på unge træer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere