De sidste og de første

De sidste og de første

Jeg har plukket de sidste små tomater, jeg har plukket den sidste agurk, men der er stadig peberfrugter og chili i drivhuset. Og endnu står der to tomatplanter tilbage i drivhuset, bl.a. en Mountain Magic, som klarer de lave temperaturer ret godt. Jeg skal lige se, hvor længe den kan holde ud.

De sidste små tomater er blevet plukket. Jeg er ikke sikker på, at de grønne modner.
De sidste små tomater er blevet plukket. Jeg er ikke sikker på, at de grønne modner.
Den sidste agurk. Den ser lidt skrumpen ud i enden, men resten af den smagte rigtig fint i en salat.
Den sidste agurk. Den ser lidt skrumpen ud i enden, men resten af den smagte rigtig fint i en salat.
De sidste modne snackpebre af sorten Lipstick.
De sidste modne snackpebre af sorten Lipstick.
Jeg har mange grønne store peberfrugter tilbage. Her en gul, som har fået lidt fave.
Jeg har mange grønne, store peberfrugter tilbage. Her en gul, som har fået lidt farve.
Tre store grønne tomatpaprika af sorte Vlad. De er meget tykvæggede.
Tre store grønne tomatpaprika af sorte Vlad. De er meget tykvæggede.
Jeg nænner næsten ikke at plukke de flotte Starfish chilier.
Jeg nænner næsten ikke at plukke de flotte Starfish chilier.

Det er så næsten slut med de lækre sommergrønsager. Heldigvis har jeg stadig mange bakker med modnende tomater i et køligt rum. De modner næsten for hurtigt – vi får lige nu mange bagte tomater. De grønne peberfrugter er fine stegt ved siden af kød sammen med æbler. Æblerne bløder lidt op på den skarpe smag i de grønne peberfrugter.

I drivtunnelen er det næsten forår. Jeg har i hvert fald fået plantet det til nu med salat, spinat og asiatiske bladgrønsager. Jeg bliver helt forventningsfuld, når jeg ser de små planter i den brune muld. Men dagene er for korte og der er for lidt lys til, at planterne kan vokse de næste par måneder. Men de kommer stærkt med masser af nye grønne blade fra midt i februar, når dagslængden igen bliver over 10 timer.

Spinat. Fra venstre Banjo F1, Verdil/vinterriesen og Butterflay.
Spinat. Fra venstre spinatsorterne Banjo F1, Verdil/vinterriesen og Butterflay.
Udplantede salatplanter til overvintring og tidlig høst.
Udplantede salatplanter til overvintring og tidlig høst.

På friland står også to små bede med spidskål til overvintring. Planterne er ret store, større end normalt. De er også sået ca. 10 dage, førend jeg plejer. Jeg håber de overlever vinteren.

Spidskål til overvintring.
Spidskål til overvintring.

Og så lige en lille historie om planters ukuelige livsvilje. Jeg havde glemt en lille artiskok inde bag i køleskabet, og da jeg fandt den, var den helt tørret ind. Men den var rigtig fin og dekorativ. Derfor lagde jeg den i vindueskarmen i solen, så den kunne tørre helt. Næste dag kiggede jeg forundret – blomsten var sprunget ud. Fine lilla blomster.

Er det ikke fantastisk?
Er det ikke fantastisk?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere