Høst af chili, tomater, bønner og frø

Høst af chili, tomater, bønner og frø

I dag har jeg arbejdet ret struktureret – ingen tossede indfald. Jeg havde en to do-liste, noget der næsten aldrig sker. Især ikke, at jeg holder mig til den.

Det vigtigste i dag var at få høstet en masse afgrøder, og her stod chili øverst, da de skulle høstes, inden vi er så heldige, at der kommer en regnbyge forbi. I den her varme eftersommer er mine chili på friland allerede modne allesammen. Andre år har jeg høstet i dårligt vejr langt hen på efteråret. I år har jeg hevet de fleste planter op, så var de lette at plukke.

Jeg har et ret afslappet forhold til chili – jeg har prøvet en masse sorter for mange år siden. Nu dyrker jeg to: Sibirisk huspeber og en sort, som er en krydsning af nogle chili, jeg dyrkede for flere år siden. Det kan jeg ikke gå så højt op i lige nu. Det giver de chili, jeg skal bruge, plus mine to døtre og min veninde får et lille glas hver. Det er chili med en styrke, som passer til os, dvs. det må godt være lidt stærkt, men ikke vildt stærkt. Måske skal jeg snart afprøve nogle forskellige sorter igen – jeg ser jo mange billeder af vildt flotte chilier, og læser om deres fantastiske smage.

Jeg tørrer de små chili på to bakker fra mit tørreapparat – her er der god udluftning nedefra. De står bare og tørrer oven på et skab sat op på en toppen af en vase, så der er god luft nedenunder.

Sibirisk huspeber - mange små fine chili på en lille plante.
Sibirisk huspeber – mange små fine chili på en lille plante.
To bakker med mine to chilisorter. Sibirisk huspeber til venstre.
To bakker med mine to chilisorter. Sibirisk huspeber til venstre.

Mine store frilandstomater var lige ved at være modne, men der er skimmelangreb på trods af, at jeg har fjernet stort set alle blade. Derfor blev de høstet allesammen og i aften kogt til tomatsauce, som konserveres i ovnen ved 110°, indtil indholdet bobler, og lågene kan skrues helt på. De står så og køler af i ovnen i nat. Der blev knap 4 l tomatsauce fordelt i 12 glas. En dåse økotomater koster 9 kr og smager ikke så godt. Og alle råvarer er gratis: frøene er egen avl både tomater og basilikum og hvidløgene kommer også fra egne fed. Kun el til kogning og konservering er på udgiftssiden.

Jeg har taget et fad modne, fine tomater fra til at bruge af de næste dage, og et fad, som skal eftermodne. Der var vist en halv snes grønne tomater. De ender på komposten i morgen, når bedet ryddes for at så efterafgrøde. Grønne tomater har et højt indhold af  glykoalkaloidet alfa-tomatin i intervallet 20–200 mg/kg. De er ikke direkte giftige af den grund, men de bør kun spises i begrænset mængde. Større mængder i et måltid skulle kunne give hovedpine og maveproblemer. Så jeg vælger fra at bruge tid på at sylte grønne tomater.

Selv om bladene var fjernet, er tomaterne modnet fint.
Selv om bladene var fjernet, er tomaterne modnet fint.

Kartoffelskimmel er også et problem i mine gule miniblommetomater på friland. Næsten alle bladene er angrebet, men det har i forhold til tomaterne ikke været det store problem i det varme og tørre vejr. Men med vejrskifte og håb om regn, så skulle de væk, inden der kommer regn. Gæt hvad der skete midt i, at jeg var ved at fjerne bladene: Der kom regndråber, men mere blev det ikke til. Et lidt møjsommeligt arbejde, men der er mange gule tomater tilbage og især mange grønne, som gerne skulle nå at modne. De plejer at give modne tomater ind i oktober.

Der er skimmelangreb på tomatbladene.
Der er skimmelangreb på tomatbladene.
Bladene med kartoffelskimel er blevet fjernet.
Bladene er fjernet og nu bliver det ikke svært at finde de mest modne tomater.

Der var to bønneopgaver på min liste. Mine Purpiatbønner til frø har længe hængt på væggen og været tørre – her skulle jeg have taget frøene ind til eftertørring, inden regn. Jeg fik også lige høstet frø af appelsintagetes – det stod også på listen.

Høst af bønnefrø.
Mange bønnefrø fra de fem planter, som blev sået på friland i den varme periode først i maj.

Den anden bønneopgave var at plukke de friske bønner, som var store nok. Det blev til et opvaskefad fuld af Blauhilde og en spand med Algarve. Eva plukkede jeg til salat den anden dag. Det værste er, at jeg ikke har mere plads i fryseren. Så i aften stod den på masser af bønnefritter af de største af Blauhildebønnerne. Så må jeg i morgen se dybt ned i fryseren efter lidt plads. Det bliver nok sidste bønnehøst af den størrelse. Med køligere vejr kan vi følge med til at spise bønnerne, tror jeg da.

Flot ser det ud med grønne og lilla bønner og basilikum i samme farver.
Flot ser det ud med grønne og lilla bønner og basilikum i samme farver.

Det hele var ikke høst – jeg er også i disse dage i gang med at så spinat, salat, vårsalat og dild. Det hele skulle have været sået omkring 1. september, men det har været alt varmt til, at disse arter har kunnet spire. Nu håber jeg på et langt og mildt efterår. Dild håber jeg på at kunne høste sidst på efteråret. De andre er til overvintring og tidlig høst i foråret. Spinaten har jeg forspiret i køleskabet efter anbefaling af Peter Norris i en Facebookgruppe. Det tog kun 4 dage i øverste rum i køleskabslågen, så tittede de første spirer frem. Peter gør opmærksom på, at spinat ikke spirer på en gang. Jeg har nu taget mine delvist spirede frø og sået ude på friland. Jordtemperaturen er nu nede på 18°, så mon ikke de spirer alle sammen – eller bare halvdelen

Bønnerne er forspiret i et vådt viskestykke - her titter de første spirer frem.
Bønnerne er forspiret i et vådt viskestykke – her titter de første spirer frem.
Såning af salatsorten ’Maiköning‘ (May King), vårsalat ’Valentin‘ og sennep ’Red Giant‘.
Såning af salatsorten ’Maiköning‘ (May King), vårsalat ’Valentin‘ og sennep ’Red Giant‘.

Listen var lidt længere, men det var dagen ikke.  Det bliver tidligt mørkt nu. Heldigvis kan jeg nå de sidste punkter i morgen, regn bliver desværre ikke et problem. Og så kan jeg igen gå i haven og lade hjertet råde. Bortset fra nogle stedsegrønne hække, der bør klippes – snarest.

3 thoughts on “Høst af chili, tomater, bønner og frø

    1. Grønne tomater har et højt indhold af glykoalkaloidet alfa-tomatin i intervallet 20–200 mg/kg. Du har ret i, at det ikke er rigtigt at sige, at de er giftige. Men de bør kun spises i begrænset mængde. Større mængder i et måltid kan give hovedpine og maveproblemer.

      Jeg går lige ind i blogindlægget og ændrer det.

  1. Kære Karna.
    Er du ikke bekymret for udvikling af alfatoxin ved tørring af chili ved stuetemperatur? Jeg har tidligere trukket chili på snor og nydt de flotte kæder under tørringen, men har i de sidste år tørret i ovn eller tørreapparat for at komme op på 45 grader C. under tørringen. Men måske er risikoen stærkt overdrevet? Man har trods alt brugt tørring som konservering i mange årtier.
    Spørgsmålet er ikke kritisk ment. Jeg elsker din inspirerende blog – og kan ofte takke dig for at få aftoppet kartofler i tide, få taget løg op, kigget efter for bønnerust osv..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere