Tørring af cherrytomater, bagte tomater – og ud i haven

Tørring af cherrytomater, bagte tomater – og ud i haven

Jeg har været i haven i eftermiddag, og det var rigtig dejligt, efter at jeg hele dagen i går og først på dagen var fanget indenfor af regn og baljefulde at tomater, som skulle konserveres. Jeg har lidt klaustrofi indenfor om sommeren, jeg vil helst være ude i haven.

Så derfor starter jeg i haven, hvor jeg har nydt at jorden igen er dejlig våd. Det var så dejligt igen at kunne arbejde i fugtig jord – og det er der brug for. Når jorden bliver fugtig, kan jeg pludselig se alt ukrudtet, og på bare et døgn er der masser af små grønne græsspirer på vej op.

Knoldfennikel og basilikum i dejlig fugtig jord. Jeg er lidt nervøs for at knoldfennikelen kan finde på at gå i stok efter de meget varme dage.
Knoldfennikel og basilikum i dejlig fugtig jord. Jeg er lidt nervøs for at knoldfennikelen kan finde på at gå i stok efter de meget varme dage.

Jeg skyndte mig at udnytte den dejlige fugtige jord til at så spinat og salat til overvintring. Nu håber jeg virkelig at de spinatfrø gider spire. Min sommersåede spinat har ikke villet spire – overhovedet. Nu har jeg sået spinat i alle riller fra tre forskellige poser. Jeg har sået 3 rækker på hvert af de to bede og i mellemrækkerne har jeg sået dild. I det ene bed såede jeg også salat til overvintring. Her bruger jeg sorten May King, som jeg har haft gode erfaringer med tidligere. Det er helt nyhøstede frø af egen avl – de må da spire.

Jeg har også sået spinat, salat plus løg til overvintring i de to pallerammer i min lukkede gårdhave. Her er god beskyttelse for vinden om vinteren, og overvintrer planterne, så er det let at overdække med fiberdug i det tidlige forår og drive det frem lidt tidligere. Jeg venter på, at de såede løg til overvintring skal spire i rootrainer og pluggbox – og så besluttede jeg at forsøge at så de sidste frø i en rille i pallerammen. Måske for sent, hvem ved? Hvis de spirer, indhenter de det måske ved, at de ikke skal plantes ud.

Det er lidt sørgeligt, at det snart er slut med at så – jeg elsker at putte små frø i jorden. Til gengæld er der nu masser af lækre bær og frugter.

Lækre efterårshindbær
Lækre efterårshindbær

Men I skal ikke snydes for mit tomateventyr. Aldrig har jeg høstet så mange tomater, og aldrig har jeg fabrikeret så meget hjemmelavet tomatsauce. Og jeg har ikke før tørret cherrytomater.

Jeg havde plukket så mange cherrytomater og miniblommetomater, at jeg kunne fylde alle 10 bakker til min tørremaskine med små halverede tomater. Det tog rigtig lang tid at halvere og lægge på bakker. Godt det regnede udenfor.

En tomatkniv er helt uundværlig.
En tomatkniv er helt uundværlig.
Tomatbakke med små tomater.
Små tomater til tørring.

10 bakker er rigtig meget at tørre på en gang, så jeg må med nogle timers mellemrum bytte dem rundt. Jeg havde læst, at det tager 5 timer at tørre cherrytomater helt ned. Det holder ikke med min gamle tørremaskine og den store mængde tomater. Det tog 20 timer ved 70° C, så jeg var oppe i nat flere gange og bytte bakker rundt. Men det var ulejligheden værd, da vi smagte på dem. Fantastisk smag. Jeg havde drysset dem med en anelse salt inden  tørringen. Næste gang tror jeg, at jeg forsøger med lidt af en anelse eller slet intet salt. Salt er jo ikke særligt sundt.

Vi valgte at tørre dem ret meget ned, da vi besluttede, at det var slik. Skulle jeg kun have brugt dem til at komme i salat, havde jeg tørret dem lidt mindre.

De små halve tomater var skrumpet noget ind.
De små halve tomater var skrumpet noget ind.
De er tørret ret meget ned, da vi besluttede, at det var tomatslik.
De er tørret ret meget ned, da vi besluttede, at det var tomatslik.

Der var kun 800 g – men en smag som vi ikke kan købe os til. Så her skal ikke laves nogen cost benefit analyse. De er blevet pakket i 30 meget små portioner og kommet i fryseren. Vi tør ikke risikere, at de bliver dårlige, selv om de fint burde kunne holde sig i glas.

Jeg høstede to halve spande tomater plus barnebarnets plastikbadekar blev fyldt næsten halvt.De skulle laves til bagte tomater. Jeg brugte Camilla Plums opskrift med at fjerne skindet, skære dem i kvarte, proppe dem ned i rengjorte glas og bage dem i ovnen. Jeg valgte at komme en blanding af timian, basilikum, hvidløg og salt ned mellem tomaterne. Til sidst en skvæt olivenolie og lidt æbleeddike. Låget skrues halvt på, ind i en 125 ° varm ovn med vand i bunden af bradepanden. Her står de til tomaterne bobler – det tog to timer. Mine glas var ikke helt samme størrelse, det skal de helst være, så nogenlunde. Så skrues lågene fast, og glassene står og køler af i ovnen.

Der bages tomater i glas i ovnen.
Der bages tomater i glas i ovnen.

Jeg var ret træt, så jeg besluttede at lave den lette udgave med at lave tomatsaucen af resten af tomaterne i en stor gryde. Jeg havde allerede for nogle dage siden kogt 7 l tomatsauce på den måde og kommet det i fryseren. Men det fylder virkelig meget i min fryser, så derfor ville jeg gerne have det på glas i stedet for. Jeg fyldte det kogende på glas, satte glassene ind i en varm ovn med varmt vand i bradepanden og så 200° i 45 minutter, så boblede det i glassene, lågene blev skruet til, og det stod resten af dagen og kølede af. Jeg havde ikke blendet tomatsaucen denne gang, da jeg regnede med at skindet var nærmest smeltet efter den tur i ovnen.

Det er et stort arbejde at pille skindet af, selv om man lige skolder tomaterne først. Og så sidder der sikkert masser af gode stoffer i skindet, men det kan jeg ikke finde oplysninger om

Tomstsaucen fyldes på glas. Jeg har skåret spidsen af e tragt, så kanterne holdes rene på glassene.
Tomstsaucen fyldes på glas. Jeg har skåret spidsen af en tragt, så kanterne holdes rene på glassene.
Den kogte tomatsauce er nu i glas med undertryk.
Den kogte tomatsauce er nu i glas med undertryk.

 

Det var sjovt at sætte glassene på opbevaringshylderne i dag, men det er altså et stort arbejde at konsevere så mange tomater. Men dejligt til vinter at kunne smage sommeren. Og så er tomater rigtig sunde.

 

 

4 thoughts on “Tørring af cherrytomater, bagte tomater – og ud i haven

 1. Hold da op, Karna, det er virkelig respektindgydende hvad du har gjort med alle disse tomater. Og de flotte billeder giver mig tomatsmag i munden! Du skriver at det ikke er sundt med salt på tomaterne men har du tænkt på al den sukker du har koncentreret i den, og i fignerne. Det er godt at I betragter dem som slik.

  1. Det hjælper at have lidt mere tid, så får jeg ikke kun dyrket mere effektivt, men også udnyttet afgrøderne bedre.

   Lige nu prøver vi at være lidt bevidste om at skære ned på saltet der, hvor det er muligt, uden det går ud over smagen. Og netop i cherrytomaterne er der jo smag nok i forvejen.

   Jeg har tænkt på sukkeret også – lige nu spiser vi rigtig mange af dem naturelt. Jeg har pakket de tørrede i små poser, så der er ca. hvad der svarer til 7 cherrytomater til hver i en pose, og de er i fryseren. Så bliver de spist i små portioner, og vi smager sommeren mange gange til vinter.

 2. Jeg kan så tilføjende – til min kommentar den anden dag – sige, at Camilla Plum i en senere udgave af sin opskrift ikke længere flår tomaterne, det gør jeg heller ikke længere, og det smager alligevel fortrinligt. Hold op sikke en høst du har, kompliment. Min halter meget, planterne fik skimmel og er først ved at komme rigtigt igang nu, så jeg håber meget på en meget sen frost!

  1. Tak for oplysningen. Jeg mener heller ikke det er nødvendigt, og der er garanteret også masser af sunde ting i skindet. Jeg ledte efter oplysninger om det, men kunne ikke finde det nogen steder, kun tomat som helhed. Håber du når at få nogle modne tomater.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere