Ærtehegn, drivhusplanter og spindemider

Ærtehegn, drivhusplanter og spindemider

Det første hold almindelige ærter er nu så store, at de er ved at få fangtråde, så de kan hægte sig fast til hinanden og noget at kravle op af. Det er sorten JOF, som blive ca. 110 cm høj. Derfor satte jeg idag ærtehegn op. Det laver jeg af bambus. Jeg har en del bambus, og hvert år høster jeg til at lave nye bønnestativer med, og de bambus fra sidste års bønnestativer bruges så til ærtehegn. I dag lavede jeg et på 6m og det tog 30 minutter, så var det sat op.

Ærtehegnet af bambus flettes sammen
Ærtehegnet af bambus flettes sammen og holder perfekt.
ærtehegn_bambus_3266
6m ærtehegn – nu skal de længste strittere bare lige klippes af.

Jeg sætter først bambus ned med en skrå hældning til den ene side med 12-15 cm afstand. Derefter sætter jeg dem på skrå den anden vej, og denne gang fletter jeg dem ind mellem de bambus, som jeg satte op i første omgang.

Når ærtehegnet er sat op, gælder det om få planterne til at hægte sig fast til hegnet eller til planter på den anden side af hegnet. I den størrelse, som ærteplanterne havde i dag, var det meget let.

Ærteplanterne er lige begyndt at sætte fangtråde, så det er perfekt.
Ærteplanterne er lige begyndt at sætte fangtråde, så det er perfekt.

Vejret bliver køligere dag for dag, og fra søndag kommer der regn, og derfor har jeg sat gang i at flytte de sidste planter ud af drivhuset og plante dem ud. Nogle af dem har stået til afhærdning et par dage. Det burde jeg nok have gjort for en uge siden, men da var der masser af plads i drivhuset, og som regel plejer peber- og chiliplanterne først at komme ud om 1-2 uger på friland.

peberfrugt_plante_3280
De er sået sent, men forhåbentlig kan de nå at give peberfrugter. I hvert fald vokser de godt, og de har mange knopper.
Planterne plantes ud mellem to kartoffelrækker, så har de lidt læ.
Planterne plantes ud mellem to kartoffelrækker, så har de lidt læ.

Men det gode vejr har fået agurker og tomater til at eksplodere i vækst, så de andre planter i potter er ved ikke at få lys nok.  Jeg lod dog 4 chiliplanter stå derinde  plus auberginenplanten, som jeg ikke ved, hvor jeg skal flytte hen. Den står i  en meget stor potte og stortrives. Det er mit første forsøg med at dyrke aubergine.

Den første aubergineblomst er sprunget ud
Den første aubergineblomst er sprunget ud – og straks får den fint besøg-

Selvfølgelig er det en lidt risikabel beslutning at flytte chili- og peberplanter ud på friland nu, hvor der er udsigt til regn og køligere vejr. Men det ser ud til at blive en længere periode, så hvornår bliver det igen lunere? Derfor valgte jeg at plante ud i dag, hvor vejr og jord trods alt var lunt stadigvæk. Så må vi se, hvad der sker.

Jeg plantede også hornagurk og Lemon Apple ud. Samt den ananaskirsebærplante, som jeg fik sidst uge af Ane. Den er vokset til dobbelt størrelse og er begyndt at blomstre. Jeg tror den kan trives på friland, da den er i familie med tomatillo, og de trives fint på friland. I drivhus overtager tomatillo det hele.

Her er plantet hornagurke, Lemon Apple (også en slags agurk) og 5 chilier ud.
Her er plantet hornagurke, Lemon Apple (også en slags agurk) og 5 chilier ud. De står i god læ for østenvind.

Jeg har sået pralbønner både ude på et bed og fire stk i potter. Der er kommet 1 plante ud af det. Den blev i dag plantet ud, og de sidste 4 frø blev sået rundt om planten. Jeg prøvede for et par uger siden at foreslå min mand, at han lavede et stativ til de her fantastiske flotte og frodige pralbønner, jeg skulle have i år. Måske var det godt, at han ikke lige havde tid til det.

Det var en fantastisk dejlig aften ude i haven, så det var lidt sent, at jeg fik plukket en stor skål meget flotte og store jordbær. Og så på vej ind med dem, får jeg øje på et næsten gult agurkeblad inde i drivhuset. Jeg kunne jo godt se, at det lignede et spindemideangreb.

Agurkblade angrebet af spindemide
Agurkblade angrebet af spindemider

Og ganske rigtig, da luppen kom frem, var der ingen tvivl. Jeg måtte tilbage og plukke nogle af de nederste blade af de to andre planter også – de rørte ved den inficerede plante, hvor der også var angreb længere oppe på planten. Det var min reserveplante, som har givet stammeagurker. Og da jeg alligevel ville have fjernet den om 1-2 uger, så de andre to kunne få mere plads, så hev jeg den op og fjernede hele planten som dagens sidste gode gerning i haven.

bagsiden af bladedene og suger plantesaft.
Spindemiderne sidder på bagsiden af bladedene og suger plantesaft. De kan kun ses med lup.

Jeg må se nærmere på de andre to planter i morgen.  Jeg håber, at jeg ikke finder flere spindemider, men det er nok lidt ønske tænkning. Næste trin må være at give dem en ordentlig gang vand – jeg har købt en rigtig god bruser med mange indstillingsmuligheder, så den er ideel til det. Er der stadig spindemider mandag morgen, bliver der bestilt rovmider, men det er weekend, så de kan tidligst være her midt i næste uge. Så nu ser jeg lige, hvad der sker her i weekenden. Det er så tidligt på sæsonen, at det godt kan betale sig at købe rovmider, og endnu er der ikke flere spindemider, end en portion rovmider kan holde angrebet nede.

Og så slutter jeg lige denne dejlige dag med at vise mine gamle hvide buketroser, som jeg holder meget af. De her stod i haven, da vi købte huset i 1978, og nøjagtig samme slags havde min mor i min barndoms have. De står midt i min krydderurtehave, og blomstrer her i juni og igen i sensommeren, men de skal beskæres lidt, når de er færdig med at blomstre.

Mine smukke gamle buketroser
Mine smukke gamle buketroser i skumringen, hvor hvide blomster lyser op.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere