Hvordan får jeg kål til at gro bedst muligt?

Hvordan får jeg kål til at gro bedst muligt?

I dag kiggede jeg lige lidt nærmere på et rosenkålsbed, hvor planterne var ret små, da jeg plantede dem ud. Sorten er Trafalger og blev sået lidt senere end Igor, som jeg normalt dyrker. Mit bed med Igor har givet mange problemer med dårlig vækst, og det er først nu, at nogle af dem er begyndt at vokse, mens  jeg i dag har fjernet tre og plantet de sidte 3 reserveplanter ud, som jeg havde. Planternes rødder var stort set væk. Jeg tror ikke det er kålfluelarver.

Trafalger blev planter ud i et bed med spinat, hvor spinaten var blevet bredsået, men var spiret dårlligt i den kolde april måned. Jeg lagde fiberdug over for at beskytte de ret små planter. Jeg har kigget et par gang, og planterne voksede. I dag tog jeg fiberdugen af, for jeg kunne se, at spinaten var gået i stok som i resten af min have på grund af varme og for lidt nedbør.

Det var lidt et chok at se bedet – først fordi det totalt vokset til med spinat i stok, store morgenfruer og alle slags frodigt ukrudt. Men rosenkålsplanterne var store og flotte – når man lige fik øje på dem mellem alle de andre planter. Jeg har før med godt resultat dyrket rosenkål i bredsået spinat og først fjernet det, når planterne gik i stok. I dag høstede jeg spinaten og lod resterne ligge tilbage samme med opluget ukrudt, men en del morgenfruer og nogle forglemmigej fik lov til at stå, så der stadig er en del planter ud over rosenkålene på bedet.

Rosenkål af sorten Trafalger i mellem spinat og ukrudt.
Rosenkål af sorten Trafalger i mellem spinat og ukrudt.
Rosenkålene var vokset fint mellem de andre planter.
Rosenkålene var vokset fint mellem de andre planter.

Denne frodighed er i skærende kontrast til bedet med rosenkålsorten Igor, som er plantet ud som eneafgrøde, og der er dækket af mod kålfluelarver rundt om planterne (bestikket er kun lagt til at holde fibertexen på plads). Det ligner en ørken i forhold til frodigheden ovenfor.

Disse rosenkål vokser ikke som forventet.
Disse rosenkål vokser ikke som forventet.

Det kan synes oplagt at konkludere, at kål vokser bedre sammen med en masse ukrudt end uden konkurrence. Det skyldes ikke gødningsmangel i bedet med Igor – de har fået mere gødning en det andet bed, Kan det så være overdækningen med fiberdug i stedet for bionet? Egentlig skulle kålene under fiberdugen have haft det dårligere i varmen, men her spiller ind, at bedet ligger i skygge midt på dagen – og det gør bedet med bionet også. Er Igor en dårlig sort? Nej, jeg har dyrket den i nok 6 år, og har altid haft succes med den. Måske er jordstrukturen dårligere i bedet med Igor. I dag fik bedet med Igor et lag hækklip som jorddække, så ser jeg, om det har en god effekt på planterne, at jorden er dækket.

Jorddække med hækklip mellem rosenkål.
Jorddække med hækklip mellem rosenkål.

Men for at fortsætte overvejelserne omkring kålplanternes vækst i forhold til hvilke forhold de vokser under, så se lige disse billeder, hvor kålplanterne trives alene på bedet.

Rødkålene har det fint, og får vi noget regn, vil de nok dække bedet inden sankthans.
Rødkålene har det fint, og får vi noget regn, vil de nok dække bedet inden sankthans.
Vinterhvidkålene vokser - nogle mere voldsomt end andre.
Vinterhvidkålene vokser – nogle mere voldsomt end andre. Her står selvsåede bladbeder lidt hist og pist.
Sommerhvidkålen er kommet i god vækst nu, hvor det er lidt køligere igen.
Sommerhvidkålen er kommet i god vækst nu, hvor det er lidt køligere igen.

Her er et andet bed, hvor kålen trives – de først udplantede spidskål, som har kant med sneglebælg. I dag klippede jeg sneglebælgen tilbage for anden gang og lagde det ud som jorddække. Det blev suppleret med afklip fra skvalderkål. Sneglebælgen kan ses inden nedklipning på det øverste billede i nederste højre hjørne.

Spidskål med jorddække
Spidskål med jorddække af sneglebælg og skvalderkål.

Jeg er nået til den overbevisning ved at se på mine bede i dag, at der skal flere planter på bedene ved udplantning af kål, indtil de har brug for pladsen. Om det skal være spinat, radiser, grøngødningsplanter eller fremspirende ukrudt, som får lov til at stå i den første tid, vil jeg tænke over. Måske morgenfruer, som vokser hurtigt til og giver fint jorddække, når de hakkes om. Min erfaring med morgenfruer er, at de kan vokse tæt på afgrøderne, uden at det ser ud til at genere grønsagerne synderligt.

Her er i hvert fald lidt at tænke over.

Dagens høst i dag var jordbær, kartofler, spinat, løg i stok, dild, basilikum og agurk.

xI dag var der for første gang to agurker
I dag var der for første gang to agurker – så en til hver til frokost.

6 thoughts on “Hvordan får jeg kål til at gro bedst muligt?

 1. Kære Karna
  Hvor er jeg glad for, at selv du kan bøvle med kål! Jeg tager et næsten kålfrit år i frustration over at fodre kålsommerfugle frem for familien med kålen. Jeg tror måske du har ret i, at frodigt ukrudt i store mængder kan være en del af vejen frem… Det må prøves. Skøn blog, i øvrigt!

  1. Hvis man tror at min havedyrkning er uden problemer, så håber jeg den her blog viser noget andet. Selv 40 års erfaring med havedyrkning er ikke altid nok, heldigvis, ellers blev det jo kedeligt.
   Sjovt nok var det først, da jeg så billederne, at jeg for alvor så forskellen på dyrkningen.
   Jeg vil nok ikke lade ukrudtet vokse så højt, inden jeg gør noget, men jeg tror at jeg næste år vil lade ukrudtet vokse en del som jorddække, indtil kålen behøver pladsen, måske starte med at luge lige rundt om planterne.Og flere bede skal have bredsået spinat, som normalt når at give et kæmpeudbytte til fryseren.
   Kålsommerfuglene holder du kun væk ved at bruge netoverdækning, og det er jo sværere i dine flotte højbede.
   Min datter fortalte om din dejlige blog, så jeg havde faktisk set den. Nu lægger jeg et link ind til den under Links. Jeg kan i øvrigt se, at vi begge har et problem med, at vi ikke kan komme med på listen med havebloggere på http://www.haveblogs.dk. Jeg har prøvet at skrive til ham på hans mail – intet svar.

 2. Hvor er det spændende læsning hver dag…. jeg dyrker ganske vist ikke kål og har kun en ganske lille køkkenhaven, men jeg følger troligt med her på din blog, og lærer noget hver dag. Tak fordi du deler.

  1. Det glæder mig, at du lærer noget af det, jeg skriver. En lille have kan give rigtig mange haveoplevelser og dyrkningserfaringer.

 3. Mine rosenkål har været længe om at komme i gang. En enkelt er gået ud. Da jeg tog den op kikkede jeg efter larver, men så bare lidt myrer. Kan de mon være skyld i det?

  1. Nej, der er ingen myrer i det bed. Men der er jo altid en eller to kålplanter i et bed, som ikke kommer i gang af den ene eller anden grund. Men når det er flere, så begynder jeg at spekulere over, hvad der sker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere