Tomater, bønner og ukrudt

Tomater, bønner og ukrudt

Det er ikke perfekt vejr til tomater og bønner. De kunne godt bruge lidt mere varme, mens salaten ikke vil spire, fordi det er lidt for varmt. Ukrudtet trives derimod optimalt i regn og byger,og der bliver mange trillebørfulde til kompost i denne sommer.

Men det er lidt svært at følge med til at få fjernet ukrudtet i tide, inden det kaster frø. Så jeg har indledt en strategi med at alt det besværlige store ukrudt med frø ender under æbletræerne, hvor der vokser skvalderkål. Her spirer det nok ikke, og fuglene kan måske guffe frøene.

De to kartoffelbede er blevet toppet af, og så kom ukrudtet for alvor til syne.
Tid til at rydde op i ukrudtet efter at kartoflerne er toppet af.

De to kartoffelbede er blevet toppet af, og så kom ukrudtet for alvor til syne.Hestebønnerne er der stadig lidt bælge på, og planterne får lov til at stå og samle kvælstof. Kartoflerne skal afmodne, inden de tages op midt i august, og så skal der sås efterafgrøde. Heldigvis tog det kun et kvarters tid at fjerne ukrudtet. Dog ikke skvalderkålen til højre – bedet skal graves op og nedlægges som hindbærbed. De nye hindbærskud står ude i køkkenhaven og har fået lov til at stå, så de kan flyttes til et nyt hindbærbed om et par måneder.

Rodehjørnet til venstre venter på min tid til at lægge fliser der og en flisegang over mod hindbærrene. Jeg skal have flyttet mine to lukkede kompostbeholdere ind på nordsiden af hæk og buske, så passer det at tage kompostspanden med, når jeg går mod drivtunnelen, og det gør jeg året rundt. Lige nu må det arbejde vente lidt – min tid kommer nok først til efterår. Så rodehjørne lidt endnu.

Lige en sidebemærkning: Jeg toppede kartoflerne af, da jeg så de allerførste små tegn på kartoffelskimmel for at mindske riskoen for kartoffelskimmel på mine mange udendørs tomater. Og nu har nabolandmanden nedvisnet sine 6-7 ha kartoffelmark på den anden side af vejen. Tænk, at jeg kan blive glad for at se en brun nedsprøjtet kartoffelmark. Dels er jeg så fri for mere sprøjtning derovre – det har været tit. Jeg vidste jo, at de ville gøre det, og har været bange for vinddrift, så mine tomater røg med.

Heldigvis ser det bedre ud, hvis jeg drejer kameraet 180°.

Køkkenhaven nord for drivtunnelen
Køkkenhaven nord for drivtunnelen

Her er et frodigt bønnestativ med Eva bønner, som jeg nu har plukket de sidste af. Kunne godt håbe på, at planterne sætter nye blomster. Men det har givet kolossalt mange bønner trods den kølige sommer  – planterne er sået først i maj og udplantet. Det skal blive stående, da der sidder bønner til frø på 4 planter. Under stativet er nedgravet mine potter med minipåskeliljer, som skal drives og pynte gården til næste forår, så her kan ikke dyrkes noget alligevel.

Til venstre for bønnestativet står et espalier, hvor vindrueklaserne er i gang med at udvikles – de vil også gerne have mere varme. Bagved bønnestativet er der et nyt bed med efterårshindbær, og der skal etableres et område med bærbuske. Her er jeg i gang med at få styr på de sidste rester af skvalderkål.

Langs vestsiden af drivtunnelen vokser bagerst en stor succes med flotte bladselleri. De trives virkelig her. De er plantet lidt tæt, så jeg kan godt snart begynde at høste hveranden til små stilke. Foran bladsellerierne er selvsået dild ved at gå i blomst – den såede dild er kun små planter i bunden af bedet. Nogen gange får man noget foræret. Forrest – endnu et forsøg på at så forskellige hovedsalater direkte. Mit forsøg med at bryde frøhvilen i køleskab lykkedes for alle andre sorter end Little Gem.

Men det er nok for varmt at så salat på friland lige nu, selv om jeg har dækket med to lag fiberdug, som jævnligt får regn. I desperation tog jeg resten af de selvhøstede frø af Little Gem fra 2015 og strøede ud over hele bedet. Det er den sort, som jeg har sværest ved at få til at spire, når temperaturen nærmer sig 20°, og som jeg allerhelst vil dyrke til efterårshøst. Nu sker der nok det, at de mange frø spirer, og jeg får en hulens masse udtyndingsarbejde. Det er ved at være sidste chance for at så hovedsalat til fuld udvikling i efteråret, så jeg er lidt desperat – prøver nok at forkultivere en rootrainerfuld og stille den i min mands smøregrav i garagen, indtil de er spiret. Her er køligt som i foråret.

Vi har i lang tid spist cherry- og blommetomater, mens de store tomater har ladet vente på sig, sikkert på grund af manglende sol og varme.

Den først modne er en rød- og gulstribet tomat, som jeg har byttet mig til frø af. Første tomat fik vores barnebarn lov til at høste og spise for flere uger siden. Nu er den næste moden. Den er rigtig smuk, men der bliver ikke taget frø af den – vi synes den er lidt melet. Smager dog lige på de næste også, om det gælder alle, inden de bare ender som tomatsauce.

Den smukke rød- og gulstribede tomat.
Den smukke rød- og gulstribede tomat.

Den brunrøde store bøftomat Paul Robeson er også moden nu. En klase havde gemt sig næsten nede ved jorden under det meget kraftige løv. Jeg fandt den først, efter at bænkebiderne var begyndt at smage på den. Vi skal lige finde ud af, hvor moden den skal være, for at smagen er optimal. De her to var lidt for modne og endte i en varm ret.

Bænkebiderne har smagt på Paul Robeson tomaterne.
Bænkebiderne har smagt på Paul Robeson tomaten.

Næste hold bønner er på vej nu – det er lave bønner af flere sorter, som blev sået ikke ret lang tid efter Eva stangbønnen, og plantet ud. Det viser, at Eva er en rigtig tidlig og god sort.

To sorter af lange slanke bønner, såkaldte filetbønner eller haricot vers er nødt til at have støtte fra nogle hasselgrene.
Denne sort af lange slanke bønner, såkaldte filetbønner eller haricot vers er nødt til at have støtte fra nogle hasselgrene.

11 thoughts on “Tomater, bønner og ukrudt

 1. Jeg er helt opslugt af din blog, og prøver at følge med i min køkkenhave.
  Vil du være rar og fortælle mig, hvor du køber frø til stangbønnen Eva ?
  Mvh Britta

 2. Hej Karna,
  Tak for en fantastisk hjemmeside.
  Jeg har lige fået Little Gem til at spire i min viktualiekælder hvor der er 15-16 grader varmt, så smøregraven er nok en god mulighed.
  Mvh.
  Rie

  1. Tak for din opmuntrende melding om, at du har fået Little Gem til at spire i den kælder. Jeg prøver nu at forspire i smøregraven.

  1. Tak. Med kølig sommer og regn, så bliver alle de almindelige grønsager rigtig frodige. Nej det er ikke svært at dyrke haricot vert. Ikke sværere end dyrke alle andre bønner. Men det kan jo have sine problemer – som at få dem til at spire på friland. Jeg har lige sået en hel del om.

 3. Det er mærkeilgt, det du skriver om problemer med at få salat til at spire. Her, i Schweiz, har det været nok så meget varmere end i Danmark, og jeg har lige sået Little Gem, der spirer fint selv med mindst 20°. Måske er mine egne samlede frø mere vant til varmen end de danske 🙂

 4. Jeg kan ikke finde det nu igen, men skrev du ikke fornyligt noget om, at du syntes, der var svært at finde en bøftomat, der ikke er melet? Det synes jeg, de ofte er. Men idag spiste vi vores første kæmpestore German Striped, der ikke kun smagte fantastisk men også er utroligt smuk, når man har skåret den over. Jeg har samlet frø, så hvis du er interesseret, vil jeg gerne sende nogen. Det kunne også være en tak for dine gode råd og svar på spørgsmål og for en dejlig hjemmeside, det altid er en fornøjelse at læse med på.

  1. Jeg vil rigtig gerne prøve German Striped, når den er så velsmagende og smuk. Så jeg siger mange tak til tilbudet om frø. Min adresse er Vestenskovvej 11, 4900 Nakskov. Og PostNord plejer at finde mig, selv om det går langsomt nogle gange. Men der er jo også lang tid, til jeg skal så.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere