Nu sår jeg majroer, pak choi og basilikum

Nu sår jeg majroer, pak choi og basilikum

Det er tid for at så majroer, kinesiske radiser, pak choi og de andre asiatiske bladgrønsager.

Jeg skal have sået en masse asiatiske bladgrønsager til brug i det sene efterår og vintermånederne til salat. Men jeg venter 14 dage med at så dem, da de ellers risikerer at gå i blomst eller blive meget store og knap så delikate. Jeg skal også så et hold sidst i august til at plante ind i drivtunnelen til vinterhøst.

Men pak choi vil jeg gerne have i fuld størrelse, så de er blevet sået for to dage siden. Jeg vil i år prøve at dyrke to sorter af såkaldte vaseformede sorter. Den ene er stor, den anden er mini, mini – den kunne jeg slet ikke stå for. Jeg har ikke prøvet sorterne før.

To sorter af vaseformede pak choi.
To sorter af vaseformede pak choi.

Den lille pak choi Hanakan blev sået i det smalle bed foran drivtunnelen som nabo til de udplantede knudekål. Her forsvinder de ikke mellem store planter, men står helt ud til gangen.

Den store pak choi Yuuschou blev sået sammen med majroer og turnip i et lille bed i enden af et ryddet jordbærbed.

Såbed til pak choi, turnip og majroer - her har stået jordbær.
Såbed til pak choi, turnip og majroer – her har stået jordbær.

Jeg er ikke så god til at få brugt de majroer, som jeg dyrker. Derfor er der i år kun 3 korte rækker af hver sin sort: Golden Ball, Purple Top Milan og Blanc Dur D`Hiver. Alle tre sorter har jeg dyrket før, og især Golden Ball synes jeg er rigtig god til at gemme. De to var nyhøstede frø fra i år, så de må da spire godt. Turnipen Petrowski er et wild card. Frøene kom med mit engelske havemagasin Kitchen Garden. De smukke lysegule turnips kunne jeg ikke stå for bare på grund af farven. Så de får også en lille række på prøve. Jeg har tidligere forsøgt mig med de roer, som svenskerne dyrker i det nordlige Sverige, men kunne ikke rigtig få dem brugt.

Jeg har sået tre sorter af majroer og en lysegul turnip.
Jeg har sået tre sorter af majroer og en lysegul turnip.

Det her gamle jordbærstykke blev lige forkælet med to spande omsat kompost, da et jordbærstykke altid er lidt udpint efter flere år med samme afgrøde. Ellers plejer jeg bare at så 2. afgrøde og så give afgrøden gødning senere, når planterne har et hold rigtige blade. Nogle gange får bedet et let drys omsat kompost inden såning. Men de har ikke brug for den ekstra gødning før da. Hvor meget der skal gødes afhænger også af den tidligere afgrøde, og hvor mange næringsstoffer, jeg skønner, der er til bage. Og det er svært, da der i en lun og fugtig jord i eftersommeren kan frigives mange næringsstoffer, hvis man bruger kompost og jorddække.

Jeg dækker altid alle de korsblomstrede afgrøder med fiberdug, når jeg sår midt og sidst på sommeren og lader det være over til sent på sæsonen. Ellers æder kållarverne dem, og for de asiatiske bladgrønsager er det jo fine hele blade, jeg skal bruge i salatskålen. Majroer er også korsblomstrende.

Jeg har også fået sået en god kvadratmeter til med basilikum inde i drivtunnelen. Jeg håber, at det kommer til at passe med masser af ny fin basilikum i september, når jeg skal konservere tomater på glas. På det areal har jeg høstet den første ny persille og  en masse lækre gulerødder. Nu var der ikke flere gulerødder og persille til overflod ude i haven. så bedet blev ryddet. Så kan tomatplanten, som har stået i persillebedet helt henne ved døren, måske få lidt bedre vækstforhold.

Jeg skal også have sået nogle flere meter med hovedsalat af forskellig slags, da det er sidste chance for at så salat, som kan nå at udvikle sig til hoveder, inden væksten standser midt i november. Desværre er det lige nu så varmt, at det er svært at så salat direkte. Jeg prøver alligevel, men sår også et hold mere i en rootrainer, som jeg så må stille et køligt sted. Det hold, jeg har haft i køleskabet for at få brudt frøhvilen, er nu på vej op. Måske skal jeg bare sætte frøene ind til forspiring og så dem, når jeg kan se at spirerne er på vej.

Men inden jeg kan så mere, skal jeg lige have gjort et par småbede klar til at så i. Måske i morgen, hvis ikke der kommer for megen regn. Her har vi kun fået nogle regnbyger og ret få mm.

2 thoughts on “Nu sår jeg majroer, pak choi og basilikum

    1. Jo, jeg har lagt fiberdug over. Jeg har allerede været inde og opdatere artikel, både med overdækning og gødskning, da jeg fik spørgsmål om det på Facebook. Jeg plejer at bruge fiberdug til både majroer og asiatiske bladgrønsager – jeg har lige nu heller ingen ledig bionet.

      Jeg har ikke prøvet at rive majroer i salat – det må prøves til efterår/vinter. I år har jeg sået mange kinesiske radiser, da jeg synes de har en bedre smag til salat.

      Sidste vinter slog jeg bare majroer og kinesiske radiser ind i drivtunnelen og dækkede med lidt fiberdug, når det var frostvejr. Så var det let at få fat i en enkelt eller to.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere