Kunsten at prioritere i haven

Kunsten at prioritere i haven

Egentlig havde jeg glædet mig til at lægge mine skalotteløg i dag. Men så fik jeg øje på ukrudtet – og det er jo ikke lige så spændende at gå i gang med. Men nogle gange gælder det om at tænke lidt langsigtet og prioritere havearbejdet.

I jordbærbedet og hvidløgsbedet var der nu synlige grønne kimplanter på vej op. Og det er så let at tage livet af dem i det stadie i forhold til om et par uger. Det er nok bare lige at køre hakken 1 cm dybt gennem jorden. Det er det, der hedder rettidig omhu.

nye blade på jordbær
Jordbærplanterne er ved at få nye blade.

Det næste var værre, og det er jeg gået lidt udenom et stykke tid, fordi grenene fra det fældede gamle æbletræ har ligget der. Men nu er de væk – har faktisk været det i næsten 14 dage.

Det er mine tre aspargesbede, og de var meget grønne af spirede persilleplanter. Jeg havde dyrket Christiansøpersille til frø sidste år for at tage dem med til frøbordet til Mere Liv i Haven festivalen i Ollerup. Men der har været rigtig mange spildfrø – og de har spiret som et helt grønt tæppe. De skulle hakkes om, inden aspargesskuddene kommer op. Der røg to skud, selv om jeg var forsigtig. De stod helt oppe i jordoverfladen ved en enkelt plante, mens jeg ikke så andre skud i bedene.

grøngødning med persille
Persillekimplanterne står som et grønt tæppe. Det giver meget godt organisk materiale til jorden.

Men værre, på steder i de tre bede har en del skvalderkål og lidt senegræs fået alt for godt fat. Sidste år fik jeg ikke bekæmpet det nok. Og de to aggressive ukrudtsarter skal ikke være i et aspargesbed, Men nu har jeg mere tid til at dyrke haven, så i år skal jeg have det udryddet – uden at skade aspargesplanterne. Foreløbig har jeg fjernet lidt over halvdelen af planterne. Men det er lidt svært, når jeg ikke bare kan løsne med gravegreben. Jeg brugte med forsigtighed mælkebøttejernet. Resten må blive i morgen. Og så skal der følges op resten af sommeren!

Og i morgen skal der lægges skalotteløg – hvis ikke det regner.

Skvalderkål rødder
Skvalderkålen danner nye rodudløbere nu – de hvide spidser.

Dagens selvforsyning: Vårsalat til salatskålen, hvidløg, ramsløg til kyllingen, karse til spejlæggene (purløgene er ikke helt store nok endnu) og Jonagoldæbler.

Vårsalat i april
Vårsalat selvsår villigt, Her dagens høst til salatskålen – høstet i aspargesbedet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere