Så salat nu – høst i efteråret

Så salat nu – høst i efteråret

Det er en god ide at så en masse rækker salat lige nu – efterårssalat er sprød, lækker og går ikke i stok. Og i de fleste haver er der ledig jord nu. Og ellers er det lige før, vi kan begynde at tage kartofler op.

I dag har jeg sået 4 korte rækker med pluksalat der, hvor første afgrøde var knoldfennikel.
I dag har jeg sået 4 korte rækker med pluksalat der, hvor første afgrøde var knoldfennikel.

Efterårsdyrket salat er lige modsat den om sommeren, hvor det kan være svært at få salat til at spire, den går hurtigt i blomst, og får planterne ikke vand nok, bliver salatblade og hoveder bitre.

Salat spirer hurtigt, og sørger man for at den har vand nok, hvis der kommer en tør periode her i sensommeren, så vokser salaten hurtigt til. Dagene bliver hurtigt kortere og køligere i efterårsmånederne, og dermed vokser salaten stadig langsommere, jo længere hen på efteråret, vi kommer. Derfor vil den hovedsalat, man sår nu sikkert ikke kunne nå at danne hoveder, selv om den har tre måneder til det.

Salaten er ved at danne hoveder.
Salaten er ved at danne hoveder.

Sidste år havde vi et meget varmt efterår, hvor salaten voksede helt frem til december. Det er selvfølgelig en god ide at bruge tidlige salatsorter, som man bruger i foråret. Uanset hvilke sorter, man vælger, så vil man kunne nå at plukke mange fine blade til salatskålen. En sort som Little Gem kan man fint bruge til at plukke lækre sprøde blade af, selv om den ikke når at danne hovede.

Mervielle de quatre saison er en tidlig sort, som også tåler efterårets kulde godt..
Mervielle de quatre saison er en tidlig sort, som også tåler efterårets kulde godt.
Zulu er en grøn hovedsalat, som har en meget hurtig udvikling.
Zulu er en grøn hovedsalat, som har en meget hurtig udvikling.

Når salat sået i sidste halvdel af august normalt ikke danner hoveder, kan det være en god ide i stedet for at så pluksalat.Der er mange forskellige, men helt almindelige sorter som Salad Bowl, som både fås i en rød og grøn udgave, er velegnede. Der findes også mange sorter af det, som kaldes egebladet salat.

Sådan en håndfuld salat koster let 10-15 kroner at købe, og så er den ikke fristplukket og sprød.
Sådan en håndfuld salat koster let 10-15 kroner at købe, og så er den ikke fristplukket og sprød.

Jeg sår altid de sorter, som jeg har frø tilbage af her i august, jeg køber ikke nye frø. Rød egebladet salat har jeg altid en masse hjemmehøstede frø af.

Salat tåler ikke frost, når den når ud over de første par rigtige blade. Men det er let lige at dække et salatbed med et lag fiberdug, hvis der pludselig bliver risiko for nattefrost i efteråret. Og senere plejer jeg at dække med to lag fiberdug, som ikke rører ved planterne, og så kan de faktisk klare selv ret kolde frostnætter. Jeg har ofte haft salat helt til jul på friland.

Dække mod nattefrost - det er let hurtigt at hive fiberdugen over.
Dække mod nattefrost – det er let hurtigt at hive fiberdugen hen over buerne ved udsigt til nattefrost.

En anden mulighed er at så endiviesalater. De kan ikke nå at danne hoveder, men man kan høste blade både i efteråret og det tidlige forår, da de normalt overvintrer.

Små planter af endivie.
Småplanter af endivie.

Jeg sår salat og endivie under to lag fiberdug, så jeg kan vande rækkerne i spireperioden, uden at jorden slemmer sammen. Det er vigtig at holde rækkerne vandet de få dage (under en uge), som det tager for salatfrø at spire lige nu. Når de spirer frem, fjerner jeg det ene lag fiberdug, så planterne får en hurtig og god start under et lag fiberdug. Det forhindrer også at nabolagets katte skraber i det nysåede bed.

Og så lige et par dejlige billeder af, hvad jeg bl.a. høster i haven lige nu.

Min smukke snitbønne Purpiat. Desværre bliver den bare almindelig grøn, når den koges.
Min smukke snitbønne Purpiat. Desværre bliver den bare almindelig grøn, når den koges.
Modne lækre figner.
Modne lækre figner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere