Jeg er i gang med at grave mine kartofler op

Jeg er i gang med at grave mine kartofler op

Jeg toppede alle mine kartofler af midt i juli, da jeg så de første angreb af kartoffelskimmel. Derfor burde kartoflerne nu være så afmodnede, at de kan tages op. Afmodnede betyder, at skindet er så fast, at de kan håndteres, uden at skindet ødelægges, og de kan lagres.

Kartoflerne tages forsigtigt op med en gravgreb, så jeg ikke graver i knoldene.
Kartoflerne tages forsigtigt op med en gravgreb, så jeg ikke graver i knoldene.

Det begyndte egentlig med, at jeg lige ville tage mine aspargeskartofler op, da de er de første til at få kartofler med rådangreb. Det var der nu slet ikke noget af, alle aspargeskartoflerne var fine og klar til at høste.

Aspargeskartofler lagt til tørring i sol og vind.
Aspargeskartofler lagt til tørring i sol og vind.

Der var også en anden grund til, at jeg gerne ville have taget aspargeskartoflerne op – jeg ville gerne så spinat i bedet. Min spinatdyrkning mislykkedes i foråret, så min fryser skriger på en stor spinathøst her i efteråret. Skal det blive til virkelighed, så haster det med at få spinatfrøene i jorden – spinat til overvintring skal sås sidst i august. Jeg vil også gerne have sået et bed mere med orientalske bladgrønsager til at høste som babyleaves – og kartoffelbedene er eneste mulighed. Resten af kartoffelbedene  skal sås til med grøngødning – også her haster det. Jo tidligere såning, jo bedre kan planterne og deres rødder nå at udvikles og gavne jorden.

Derfor fortsatte jeg med at grave de røde Emmalie kartofler op, og her var udbyttet pænt stort, mens det var lidt mindre på de blå kartofler Violetta.

Aspargeskartofler, røde og blå kartofler lagt ud til tørring.
Aspargeskartofler, røde og blå kartofler lagt ud til tørring.

Pludselig forsvandt solen, og der trak mørke skyer op. Det var ikke regnvejr, jeg havde brug for, når jeg skulle tørre kartofler. Et stort stykke plastik blev fundet frem i en fart, og jeg nåede at dække dem til, inden regnen styrtede ned – og jeg måtte styrte ind for ikke at blive meget våd. Og så håber jeg hver gang en af de minimale byger kommer forbi, at denne gang får jeg 30 mm regn, haven kan godt bruge det efter mange uger uden en ordentlig gang regn.

Mørke skyer.
Mørke skyer.
Og så styrtede regnen ned i 3 minutter.
Og så styrtede regnen ned i 3 minutter.
Efter 3 minutter stilnede regnen af.
Efter 3 minutter stilnede regnen af – og det var slut efter 10 minutter..

Det var endnu en af de byger, som vi her i huset har døbt ulejlighedsbyger. De er kun til ulejlighed, de giver ikke regn, som gavner ret meget. Til gengæld bliver hele haven dyndvåd, så jeg ikke kan arbejde der foreløbig uden at blive meget våd. I dag kom solen dog hurtigt igen, så efter frokost indenfor, kunne jeg fortsætte med at tage kartofler op.

Jeg fik taget bedet med Æggeblommekartofler op, og her var der rigtig mange kartofler. De var generelt store – faktisk mange over de 6 cm, som sorten helst skal have som største kartofler. Der var ikke mange små til brunede kartofler, men der kan findes nok til juleaften. Og måske også til et par gange grønlangkål.

En top med mange Æggeblommekartofler i en pæn størrelse. Her blev valgt en del til læggekartofler fra denne blog.
En top med mange Æggeblommekartofler i en pæn størrelse. Her blev valgt en del til læggekartofler fra denne blok.

Derefter tog jeg en ny sort op, som vi ikke har smagt endnu: Golden Mayan. Store kartofler og et pænt udbytte. Spændende, hvordan den smager, og hvad den er god til.

Golden Mayan gav store pine kartofler.
Golden Mayan gav store pæne kartofler, men også en del mindre.

Næste sort var en, som jeg havde første gang sidste år. Jeg har købt den fra Camilla Plum, men desværre glemt, hvad den hedder. Den gav igen i år meget store runde kartofler, som skal bruges i ovnen.

Store runde kartofler.
Store runde kartofler.

Min hovedsort er Anna Belle, men den er jeg ikke helt tilfreds med i de to bede med gemmekartofler, da de i år er blevet meget store, og jeg plejer at bruge de mindste af dem til pillekartofler og de store til ovnkartofler. I år bliver det til mange ovnkartofler, kan jeg godt se. De andre år har jeg brugt dem på det her tidspunkt til at skrabe og koge, men det er de er for store til i år, så vi har i stedet for spist asparges, røde og blå kartofler de sidste 14 dage. Jeg blev ikke færdig med at tage Anna Belle op – resten tages op i morgen.

Anna Belle kartoflerne er til den store side i år.
Anna Belle kartoflerne er til den store side i år.

Det gælder åbenbart for alle sorter, at de i år har givet færre og større kartofler, men med et udmærket udbytte. Og indtil nu har jeg kun fundet to decideret syge kartofler og nogle få med et par små skønhedspletter.

Der er måske ikke så megen økonomi i at dyrke egne kartofler, men jeg får nogle fine kartofler uden de stødpletter, som købte maskinoptagne kartofler ofte har. Og så skal jeg hele vinteren ikke huske at købe kartofler – og jeg har mange sorter at vælge mellem, alt efter hvad jeg skal bruge dem til.

Her til aften blev der dækket plastik over – der kan jo komme en byge forbi, selvom der er lovning på en tør nat. I morgen loves der tørvejr, en del vind og nogen sol. Solen er vigtig, da den er med til at hele de små skrammer, som kartofler har fået, selvom jeg tager kartofler op med stor omhu. Det gælder derfor om at bruge de næste par dage til at få tørret kartoflerne rigtig godt, inden de skal stilles væk i kasser et mørkt sted. Jeg regner med at få dem tørre i morgen, så de kan stiles på lager i morgen.

I dag har jeg taget læggekartofler fra af Æggeblomme og Asparges. I morgen skal jeg lige overveje, hvor mange sorter, jeg ellers vil tage læggekartofler fra. Eller om jeg hellere vil bruge dem og købe nye kontrollerede læggekatofler. Det der med kontrol siger måske ikke så meget. Marker med virusangreb kasseres ikke til læggekartofler. Avleren skal bare fjerne de angrebne planter i marken – og det så sent som i juli. Det kontrolleres dog, at de er blevet fjernet.

En kassefuld læggekartofler af Asparges og Æggeblomme.
En kassefuld læggekartofler af Asparges og Æggeblomme. De er udvalgt fra toppe med mange kartofler, og det er kartofler med den karakteristiske facon for sorten.

4 thoughts on “Jeg er i gang med at grave mine kartofler op

  1. Du skriver, at kartoflerne opbevares mørkt, men hvordan med temperatur og luftfugtighed? Jeg plejer med held at opbevare dem i en jordkule foret med ålegræs – men det er jo lidt besværligt.
    Vedr. læggekartofler har jeg tidligere uden problemer selv produceret disse, men iår visnede hele rækken med Annabelle pludseligt i slutningen af juni. Alle de andre sorter fejlede intet og nedvisningen lignede ikke skimmel. Hvad tror du, årsagen kan være?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere