Høst af bønner og nye bønnesorter

Høst af bønner og nye bønnesorter

Det kommer altid som en overraskelse, hvor meget der er at høste i en stor selvforsyningshave i august. Det er næsten ikke til at følge med til, når alt det høstede også skal gemmes til senere brug. Samtidig med at jeg også skal nå at så nye afgrøder efterhånden som der bliver ledig jord.

I dag nåede jeg ikke at lave ret i haven end at høste. Endelig var det vejr til at sejle en tur i en tilpas vind – det har blæst alt for meget i lang tid. Så der var ingen tvivl om, at det kom i første række i dag. Vi fik en rigtig dejlig sejltur, men blæsten vendte tilbage, og vi endte med at tage sejl ned i 11 m/sek, inden vi kom i havn.

Jeg elsker at sejle i god vind, men jeg elsker også min dejlige have med rigtig god læ. Mine flere meter høje stangbønner ville ikke have overlevet blæsten ude på en åben mark i den sidste uges tid. Og netop bønner skulle jeg høste idag, mens de har en passende størrelse. Bønner skal høstes mindst med 5-7 dages mellemrum, afhængig af hvor varmt vejret er. Og vil man have små fine bønner er det en god ide at plukke to gange i ugen.

Så er der høstes bønner til fryseren
Så er der høstet bønner til fryseren – og aftensmad. Plus lidt blommer og salatfrø. Baljen er Blue Lake stangbønner. De andre lave bønner.

Jeg plukker med en lille uges mellemrum, og så sorterer jeg lige i to bunker, når jeg nipper bønnerne. En med små fine bønner og en med de lidt større bønner, som skal skæres til snitbønner. Vi spiser mange snitbønner, så det passer fint at gøre det på den måde, så jeg kun skal plukke, nippe og blanchere bønner én gang om ugen. Det tager faktisk 3-4 timer om ugen lige nu. Men så får vi også en anden kvalitet bønner end de små tynde bønner, man kan købe i dybfrost. De smager ikke af ret meget i forhold til snitbønner.

Bunken med blandede grønne og blå bønner viser, hvad der kan ske, når man tager egne bønnefrø og har fået en krydsning at arbejde videre med. De er alle efterkommere af en lyslilla kraftigvoksende bønne, som dukkede op for nogle år siden. De frø, som jeg sidste år tog fra lyslilla bønner, giver nu pludselig lige så mange grønne som lilla bønner. Jeg tror jeg havde sået 4-5 forskellige sorteringer af bønnefrø fra sidste år, hvor frøene alle så lidt forskellige ud. Og nu skal jeg da lige love for, at jeg fik bønenmix.

Så er der bønnemix.
Så er der bønnemix.

Selv om jeg er medlem af Frøsamlerne, så har jeg ikke lyst til at investere alt for megen tid i at lave forsøgsdyrkning med så mange forskellige bønnefrø. Derfor traf jeg en hurtig beslutning og skar dem i stykker til hvidløgsmarinerede  bønner til aftensmaden. Håber ikke, at jeg bliver ekskluderet fa Frøsamlerne af den grund, De smagte så dejligt – at jeg måske alligevel lader lidt sidde til frø i næste uge. Ikke for at avle videre, men bare bruge dem til blandede og kalde dem Bønnemix.

Jeg har flere planter stående til frø af sorten Purpiat, som er en mørkllilla bred og lidt tyk snitbønne, som jeg synes smager rigtig godt. Den vil jeg bevare, så jeg håber ikke den har krydset med de andre lave bønner i bedet.

I bedet fandt jeg to planter med mørklilla runde og lidt kraftige bønner. Den er dukket op i år – den har jeg aldrig set. De to planter er nu fredet til bønneforsøg. Den er udseende- og udbyttemæssigt rigtig fin – jeg skal nu have plukket et par stykker i forskellig størrelse og se om de også smager godt. Og jeg skal have taget nogle billeder af bønnerne. Det var der ikke tid til i dag, da det var halvmørkt, da jeg plukkede de sidste bønner. Det er sørgeligt så hurtigt dagslængden aftager.

Jeg fandt også et par majskolber idag – men jeg kan se, at det ikke varer ret mange dage, før der er mange veludviklede majskolber. Nok flere end vi kan nå at spise, og så er her endnu en opgave med at fryse ned. Men foreløbig spiser vi bare en majskolbe eller to om dagen.

Mange farver på bønner.
Det ser godt ud med afgrøder i forskellige farver.

Der er så mange ting, man kan høste ude i haven til dagens måltider, at det ind i mellem kan være svært af vælge. I dag har jeg ud over bønner, majs og blommer høstet salat, cherrytomater, agurker, store tomater, og hentet løg og hvidløg, som allerede er høstede. Og så har vi småspist lidt ærter, cherrytomater, brombær og hindbær.

Lige nu tynder jeg ud i rækken med salatsorten Cerbiatta ved at skære hele hoveder. den kaldes også hjortetakssalat.
Lige nu tynder jeg ud i rækken med salatsorten Cerbiatta ved at skære hele hoveder. den kaldes også hjortetakssalat.

Det er et rent slaraffenliv med en selvforsyningshave i august.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere