Så blev der plantet ud i køkkenhaven

Så blev der plantet ud i køkkenhaven

I går var der endelig en rimelig god dag til at plante sarte planter ud på friland. Den lune vinter har givet store planter af både vinterærter og valske bønner, og så stod der i drivhuset en rootrainer med nogle lidt for store salatplanter, som burde have været tyndet ud for længst og ikke mindst plantet ud. De var sået først  i oktober.

Jeg ved godt, at der kommer lidt køligere vejr i den næste uges tid, men så må jeg dække salaten med fiberdug, hvis der skulle komme nattefrost.

Her er plantet salatplanter mellem to artiskokplanter, og bagved to rækker valske bønner og et bed med flere salatplanter.

Jeg havde den 30 december sået både valske bønner og vinterærter. Vinterærterne er af sorten Winterkefe, som er en lækker sukkerært.  Jeg såede både et hold i rootrainer med to frø i hvert rum inde i drivtunnelen og ikke mindre end tre hold på friland i cirkler. Frøene spirede perfekt i rootraineren inde i drivtunnelen, og nu var planterne allerede blevet ret så lange. På friland var der stor forskel på, hvor godt frøene var spirede. Måske har der været mus på spil – men ikke så sandsynligt, da naboens tre udekatte konstant er på jagt i vores have efter mus, og det er helt fint med os. Jeg tror ikke det er mus, for der bliver ved med at dukke nye ærteplanter op af jorden mange steder, mens de først spirede er mange cm høje. Jeg plantede ud mellem de dårligt fremspirede, så der blev fuldt hus i cirklerne, og jeg kunne sætte wigwam stativer op af bambus.

Jeg såede også en ny cirkel med vinterærter – så burde der komme minimum 3 hold med vinterærter gennem måske en måneds tid, indtil de almindelige sukkerærter er klar til høst.

Såede og udplantede vinterærter står nu ved siden af hinanden og må deles om pladsen. Bagerst har jeg rillet en cirkel op til et hold ærter mere.
Bed med vinterærter forrest og bagved to bede med udplantede kål under fiberdug.

Der er mange farer, der lurer på små lækre planter i køkkenhaven her i det tidlige forår. Sneglene er der – jeg udryddede adskillige under udplantningen, Jeg håber, at solsortene finder nogle af de resterende – og de ikke skraber alt for meget rundt i bedene. Jeg lagde fiberdug over de nysåede ærter og håber kattene sørger for, at der ikke kommer mus. Fiberdugen er også lagt over for at beskytte det nysåede bed mod, at kattene bruger det til toilet.

I dag har jeg sået et bed til med to rækker valske bønner og to rækker spinat. Her satte jeg buer over og fiberdug – mest for at holde kattene væk fra en nykultiveret og nyrevet jord.

En anden skadegører er fasanen, som helt sikkert vil kunne lide de lækre ærteskud – indtil nu har der været fiberdug over dem. Fasaner kan også lide lækre små salatplanter. Derfor satte jeg snor om de nyplantede bede i ca. 18 cm højde. Når fasanen støder brystet mod snoren, går den i en anden retning. Den forsøger slet ikke at sætte hovedet hverken over eller under snoren. Sådan en snor ville ikke kunne holde en eneste høne på afstand fra noget lækkert.Vores høns græsser ivrigt gennem hegnet omkring hønsegården og kan æde kålblade meget langt uden for hegnet.

Snoren omkring bedene er rødt gavebånd – farven gør, at jeg ser det og ikke snubler over det..

På billedet ovenfor står der yderst til højre udsprungne påskeliljer. Jeg plukkede en stor buket allerede 13. marts. Det viser, hvor varmt vejret har været indtil nu.

Forår i stuen 13. marts.

 

2 thoughts on “Så blev der plantet ud i køkkenhaven

  1. Hold da fest! Jeg er imponeret – og kan godt se at du bor sydpå uden udsigt til nattefrost i 4-5 nætter lige om lidt. Det der anti-fasan-trick er godt nok smart, det skulle jeg have kendt for 10-15 års tid siden.

    1. Jeg slipper ikke for nattefrost fra lørdag og en lille uge frem, så jeg må vist til at finde nogle buer og fiberdug frem til at sætte over min salat. vinterærterne skal nok klare det, og de valske bønner nok også, men de står mellem salatplanterne, så de kommer med under fiberdugen.Men planternes rødder var begyndt at blive brune på grund af pladsmangel, så de var nødt til at blive plantet ud. i dag har jeg hakket ukrudt i aspargesbede og under bærbuske og små frugttræer – det kan da ikke gå helt galt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere