Overvintrede kål plantes ud først i marts

Overvintrede kål plantes ud først i marts

Jorden er håbløs våd, og den kan slet ikke bearbejdes lige nu – den er meget langt fra det, som kaldes en bekvem jord til at plante i. Alligevel har jeg plantet de overvintrende kål ud i dag i to bede på friland. Vejret var solrigt og ikke ret meget vind, så perfekt plantevejr. Jorden havde jeg givet hønsemøg i december. Gad vide hvor langt næringsstofferne er vasket ned. Heldigvis har kål jo et dybt rodnet. Nu må jeg se, hvordan de vokser, ellers må jeg gøde igen.

En trillebørfuld blomkålsplanter på vej fra drivhuset og til friland.

Planterne er sået 16. september og overvintret i drivtunnelen, og de har det sidste stykke tid stået i drivhuset med åben dør og vindue for at vænne dem til lidt køligere omgivelser. Det er i solskin alt for varmt for store kålplanter i drivtunnelen.

Selv om de stod i store potter, så havde rødderne i de fleste potter total udvokset potterne, så det var på høje tid at få dem i jorden. Og så håber jeg, at det er rigtig, hvad englænderne siger, at kål skal plantes i en god fast jord. For det er de blevet  – den blev ikke løsnet først.

Blomkålssorten Nuage havde et meget veludviklet rodnet og trængte virkelig til at komme ud i mere jord.
Winter Alsmeer var ikke vokset helt så meget til, og her havde rødderne ikke nået at udbokse potten.

Der var ialt 17 blomkålsplanter, hvoraf de fleste var sorten Nuage, som er en hurtigudviklende sort. Winter Alsmeer kommer senere.

Nogle af de udplantede blomkål.

Desuden havde jeg en lille halv snes tidlige spidskål af sorterne Cape Horn F1, som er den tidligste, Offenham og Greyhound. Spidskålene blev plantet lidt dybt – det dur ikke til blomkål.

Offenham i forreste række, Greyhound i midten og Cape Horn bagerste række.
Offenham i forreste række, Greyhound i midten og Cape Horn bagerste række.

 

Den tidlige sort Cape Horn F1 er en af mine favoritter, men desværre svær at finde frø af.

Jeg er meget spændt på mine broccoli, for det er nogle rigtig fine planter, selv om de indtil sidst i december stod 2-3 i hver potte – jeg havde ikke nænnet at tynde dem. De overlevede at blive delt og voksede rigtig fint til i hver sin potte. Sidste år havde jeg god erfaring med sorten Zen F1, så den dyrker jeg også i år. Ny sort er Parthenon F1, som skulle lave et meget stort hovede – nok i maj. Planterne ser i hvert fald lovende ud. Så nu håber jeg bare, at vi ikke får vinter, for det overlever de måske ikke, selv under fiberdug. Blomkål og spidskål kan bedre tåle kulde.

Forrest sorten Parthenon F1, bagved Zen. Læg mærke til jorden – den er ikke bekvem, men våd.

Efter plantning vandede jeg godt omkring planterne, for jorden var for våd til at kunne komme jorden fint ind omkring rodklumpen, så god vanding har forhåbentlig givet god jordkontakt mellem rødder og jorden i bedet. Det er bestemt ikke den slags plantning, jeg plejer at lave.

Til sidst kom der buer med fiberdug over de to bede, så planterne får beskyttelse mod vind og vejr og et godt mikroklima. Og så skulle der gerne bliver lækre kål engang fra maj.

Du kan se ompotningen sidst i december her

 

One thought on “Overvintrede kål plantes ud først i marts

  1. hej karna.
    følger med glæde din gang i haven og dine skrivelser er så dejlige jordnære.
    kh bente

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere