Tidlige kartofler dyrkes i flere hold

Tidlige kartofler dyrkes i flere hold

Vi har isoleret os fysisk for at holde coronaen på god afstand, så i dette forår bliver selvforsyningen endnu vigtigere. Derfor gør jeg mig ekstra umage for at tænke på, at der skal være forsyningssikkerhed. Og det, som i foråret giver mad på bordet, er de tidlige kartofler – sammen med asparges.

Allerede den 19. februar, da coronakrisen stadig mest var i Kina, satte jeg første hold kartofler i kartoffelpotter inde i køkkenet. Det var den tidlige sort Solist. De kom hurtigt op og blev flyttet i drivtunnelen. De står nu og er kommet i god vækst. Om alt går vel, så er der nye kartofler fra sidst i april.

Dejligt med frodige kartofler. Her skal vist dækkes i den kommende uge, når der kommer nattefrost.

Samme dag, den 19. februar, satte jeg sorten Annabelle i nogle mindre rosenpotter med kun en kartoffel i hver potte. De blev med det samme placeret i drivtunnelen, og kom derfor senere op. Sorten er 7-10 dage senere end Solist, så det kommer nok til at passe med høst efter Solist potterne.

Annabelle er nu på vej op i potterne.

Så var planen, at jeg på det her tidspunkt skulle have sat kartofler ude på friland under plast. Men heldigvis opdagede jeg, at der var en kold uge i vente med lav jordtemperatur, så derfor droppede jeg den ide.

I stedet for jeg for et par dage siden lagt Solistkartofler i spireposer. De var populære for snart en del år siden til at forkultivere kartofler i, så de dannede rod i posen, som nærmest ligner et overdimensioneret tefilter, men af kvalitet som et kraftigt kaffefilter. Det er udmærket, når bare planterne ikke står for længe i det inden udplantning. Jeg plejer at hive papirsposen lidt i stykker ved udplantningen, selv om det bør gå i opløsning efter plantning i fugtig jord, men jeg vil gerne have rødderne hurtigt ud i jorden. Nu har jeg sat kartofler i de sidste af mine spireposer – jeg tror det blev til ca. 25. De står nu i drivtunnelen under plast og vil sikkert spire hurtigt. I middags var der 20° derinde. Spireposerne kan stadig købes.

Kartofler sat i spireposer.

Når vi om en uges tid er på den anden side af nætter med frost, vil jeg sætte Annabelle kartofler under plast. Måske skal jeg også lige prøve at sætte nogle Linzer Delikatess, som jeg dyrkede sidste år, og som smagte rigtig godt.

Om 2-3 uger bør jeg kunne plante mine Solist i spireposer ud på friland.

Mon vi så ikke er velforsynede med tidlige kartofler et godt stykke hen på sommeren. Solist bliver hurtig lidt kedelig og er bedst som små kartofler, mens både Annabell og Linzer Delikatess smager godt hele sommeren, ja endda i efteråret.

Vinterkartoflerne skal ikke lægges førend i april, når de lange bede i grønsagsmarken er blevet kultiveret med traktor. Men jorden er endnu for våd til traktoren. Men inden harvning skal jeg også lige have fjernet afgrøderester og have spredt hønsemøg ud på nogle af bedene. I dag var det to kommende kartoffelbede, som fik en omgang.

De næste dage skal der hakkes ukrudt og fjernes brombærskud i et kommende bed til bærbuske. Det ryddede jeg sidste vinter -troede jeg. Brombær er ikke sådan at slippe af med, selv om der blev harvet flere gange på stykket sidste år, kommer der hele tiden nye planter. Skvalderkålen er dog blevet delvis udryddet.

Foreløbig har jeg i »vinter« plantet en række stikkelsbærbuske. Og sidste forår plantede jeg nogle små solbærbuske og Jostabær.

Det er godt at have travlt i foråshaven – så kan jeg næsten glemme, at der er noget, der hedder corona.

 

 

6 thoughts on “Tidlige kartofler dyrkes i flere hold

 1. Jeg har ledt alle steder efter din Annabelle kartoffel, men uden held, hvor køber du dem? Og så har jeg fået opfattelsen af, at du gemmer af egen høst til næste års læggekartofler, hvordan gør du det? Jeg havde engang glemt et par stykker i skuret vinteren over, de var nærmest blevet til rosiner, så de var ingen nytte til.

  1. Jeg synes da, at de er til salg mange steder efterhånden

   Søg på Annabelle og læggekartofler. Jeg har bl.a. købt hos Camilla Plum.

   Jeg opbevarer dem i kasser med ikke for mange i hver hen over vinteren, og så tager jeg dem ud i januar og lægger dem ud i et lag i de skibakker, vi bruger til fodtøj. De står i et uopvarmet rum indtil 2 uger før de skal sættes. På det tidspunkt sætter jeg dem ved stuetemperatur eller lidt under.

   Jeg tager læggekartofler fra ved opgravning, hvor jeg vælger fra blokke med udelukkende sunde og velformede kartofler i en rimelig stor størrelse.

  1. Så vidt jeg kan se, er det samme type som det, jeg har. MEN polycarbonatpladerne er kun 4 mm tykke hos Dancovers udgave, mens der 6 mm hos Bjarnes frø og planter, hvor det så er lidt dyrere. Mere isolering betyder selvfølgelig noget til vinterdyrkning og i det tidlige forår og i efteråret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere