Plantning af tomatplanter

Plantning af tomatplanter

I går blev drivhuset tilplantet med 9 tomatplanter. Jeg havde allerede forberedt jorden dagen før, så det var bare at plante i de huller, hvor jorden var skiftet ud med en spandfuld kompost.

Jeg har valgt at plante de her sorter af små tomater i drivhuet: 1 Sungold, 2 Toftegaards miniblomme, 1 Karnas gule miniblomme, 4 Favorita, 1 Rapunzel.

Komposten er ikke så næringsrig, da den udelukkende er lavet af plantekompost, og den første måned skal planterne præstere en stor tilvækst. Derfor dryssede jeg en håndfuld købt granuleret økologisk kyllingemøg  ud over hvert plantested og kultiverede det ned i jorden. Måske skal planterne have mere gødning senere, men de skal heller ikke overgødskes.

En håndfuld til hver tomatplante.
En håndfuld til hver tomatplante.

Inden plantning sørger jeg for, at rodsystemet er helt fyldt med vand. Det gør jeg ved at sænke potten helt ned i vand, indtil der ikke bobler luft ud mere.

Planten vandmættes.
Der bobler luft op.

Jeg planter som regel tomatplanten lidt dybere, så der er plads til mere højde med tomater. Når stænglen begraves i jorden, sætter tomatplanten nye rødder på det stængelstykke, som begraves. Jeg har her fjernet de nederste to små blade.

Sungold tomatplante klar til at plante.
Sungold tomatplante klar til at plante.

Når planten er plantet, får den pind – hvis den ikke allerede er bundet op. Og så vandes jorden til rundt om planten, så rødderne får god jordkontakt. Nu skal der ikke vandes de første par dage. Derefter er det vigtigt at tænke på, at rodsystemet endnu ikke er så stort, så det skal holdes vandet. Samtidig skal man vande rundt om tomatplanten, så dens rødder søger udad. Det går hurtigt med mine planter, som vokser ud i samme slags jord, som de er opvokset i, da jeg bruger hjemmelavet så-og pottejord. Er det tomatplanter i en ren spagnumjord, kan planterne være længere tid om at søge ud i almindelig havejord. Til sidst river jeg lidt løs jord ind over det vandede, så vandet ikke så let fordamper. Foreløbig skal der ikke jorddækkes – solen skal varme jorden op.

Tomatplanten har fået en bambuspind og er blevet vandet til.
Tomatplanten har fået en bambuspind og er blevet vandet til.
Så er drivhuset tilplantet - der er dog lige en plads til en agurkplante.
Så er drivhuset tilplantet – der er dog lige plads til en agurkplante bagerst til venstre.

Derefter kommer turen til drivtunnelen. For at kunne komme i gang her, blev der i går flyttet en masse planter til drivhuset. Alt til udplantning på friland blev flyttet herover:  porrer, selleri og frilandstomater.

Nu kan man næsten ikke se de udplantede tomatplanter for de andre planter på midlertidigt ophold.
Nu kan man næsten ikke se de udplantede tomatplanter for de andre planter på midlertidigt ophold.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere