Jordbærblomster med frostskade

Jordbærblomster med frostskade

Jordbærplanterne står store og flotte og blomstrer, og det lover godt for en god jordbærsæson, som dog ser ud til at blive lidt senere end normalt.

Der er masser af blomster og knopper i jordbærplanterne.
Der er masser af blomster og knopper i jordbærplanterne.

Jeg fik set lidt nærmere på jordbærblomsterne, da jeg hakkede ukrudt mellem rækkerne i dag. Der er adskillige, som er blevet frostskadede, så der ingen bær kommer ud af de blomster. De er helt sorte i midten, hvor bærret skulle udvikles.

Frostskadet jordbærblomst.
Frostskadet jordbærblomst.

På billedet nedenfor kan man se forskellen på en frostskadet blomst og en blomst, som vil udvikle et jordbær

Øverst frostskadet jordbærblomst.
Øverst frostskadet jordbærblomst.

Jordbærblomster bliver meget let frostskadede. Når blomsterne er sprunget ud, kan de blive frosskadede allerede fra -0,5° C.

Laveste knoptemperatur uden frostskader  for jordbær er -5,5° for synlige knoppe, -2,2° for ballonstadiet, -0,5° for fuld blomst og -2,2° for grøn frugt. Hvis der har været en kold periode på 2-3 dage inden frost, øges knoppernes frosttolerance. Kommer frosten pludselig efter en varm periode, er knopperne mere forsvarsløse. Kilde:  Frugt og bær. Udgivet på Landbrugsforlaget.

Jeg vidste godt, at det var kritisk med mine jordbær de sidste par gange med nattefrost. Jeg har faktisk haft alle jordbærrækker dækket ved udsigt til nattefrost. Ved sidste nattefrost, hvor der var udsprungne blomster var der en let pressening lagt ud over, de andre gange fiberdug. Måske overdækningen har hvilet på blomsterne. Lige nu ser det ud til, at det kun er de allerførste udsprungne blomster, som har taget skade. Og det er et meget begrænset antal – måske 25 blomster i alt. Jeg er glad for, at jeg brugte tid på at dække dem mod frost, ellers ville der helt sikkert have været mange flere frostskadede blomster.

En anden og aktuel trusset mod udbyttet er mangel på vand.  Her på Vestlolland er jorden ved at blive meget tør – jorden slår revner nu. Vi har næsten ingen regn fået i meget lang tid, og den megen blæst og sol har udtørret jorden. Alle regnbyger smyger sig lige øst eller vest om os.

I morgen bliver jeg nødt til at vande jordbærrækkerne, hvis ikke planterne skal tage skade. Jordbærplanter har kun rødder ned i 25 cm dybde.

2 thoughts on “Jordbærblomster med frostskade

  1. Hej Karna
    Først en stor tak og ros til dig for din blog. Du har været min havementor siden mine første PØ blade Til bage i 80serne.
    Jeg har i dag været ude og lægge tørt mos under mine jordbær,jeg lagde mærke til at alle de blomster der var frostskadet med sort i blomsten, nu var gule og så helt normale ud, hvad mener du om det?

    1. Det mener jeg egentlig ikke så meget om, for jeg ved ikke noget om det. Jeg vil prøve at se, hvordan mine frostskadede ser ud nu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere