Plante og så inden regn

Plante og så inden regn

Det går langsomt med at få plantet ud i drivtunnelen. Det er simpelthen for varmt at arbejde derinde andet end meget tidlligt og meget sent på dagen. Det er rigeligt bare at få vandet, så de mange planter i potterne ikke tørrer ud i sol og varme. Jeg er helt sikkert mere til at dyrke ude i haven end være væksthusgartner om sommeren.

I dag fik jeg plantet tre tomatplanter. Den ene skulle plantes, hvor der stod salat, så her måtte jeg høste et stort salathoved og en del rød egebladet salat først.

Den her salat skulle give plads for en tomatplante.
Salaten her måtte give plads for en tomatplante. Sidste år dyrkede jeg topløg her – jeg fik vist ikke alle taget op sidste sommer.
Fin salathøst - salathovedet er May KIng, og det blev til en dejlig mormorsalat med syrnet fløde.
Fin salathøst – salathovedet er May KIng, og det blev til en dejlig mormorsalat med syrnet fløde.

I dag fik vi  i delvis skyet vejr sat det sidste vindue i drivtunnelen, så nu er der 3 vinduer plus 2 i enderne plus en dør i hver ende. Nu kan temperaturen holdes nede under 25° selv i næsten vindstille og bagende sol. Men det var varmt at få det sat i. Vinduet er med manuelt opluk, så det kan stå åbent om natten i sommermånederne sammen med vinduerne i enderne og give nødvendig udluftning.

Vindue med manuelt opluk.
Vindue med manuelt opluk.

Men ude i haven har det været et formidabelt vejr i dag. I morgen bliver det regnvejr hele dagen, og det har været afgørende for, hvad jeg har lavet i dag.

Først blev der sået vintergulerødder. Det er lidt tidligt, da jeg plejer at så efter 20. maj og inden 5. juni. Men nu var der udsigt til en god gang regn og med dages mellemrum byger. Samtidig bliver det varmt, så jeg tror at det vil give en god og hurtig fremspiring.

I det 6 m lange bed til vinterrodfrugter havde jeg allerede den 26. april sået 2 lange rækker med rodpersille. De spirer lige nu – og det ser rigtig fint ud. Jeg har i dag sået 3 rækker gulerødder i bedet: Sugarsnax F1, Oxhella, Rolanka, Rothild, Red Samurai F1 og Eskimo F1. De to sidste har jeg ikke dyrket før. Jeg må næsten håbe, at der er noget, som ikke kommer i bedet, for jeg glemte at så den gule Yellowstone, som jeg plejer at dyrke.

I bedet med sommergulerødder synes jeg derimod, at der spirer for få kimplanter frem. Måske kommer de efter en dag med regn hele dagen. Ellers kan det være, at der bliver sået Yellowstone her i en række, hvis der skal sås om.

I øvrigt fik vi gulerodssalat i går af de gulerødder, som jeg tog op for en del dage siden. Det var en overraskende god smag, var vi enige om, efter så mange måneder i jorden.

I dag har vi fået salat med helt friske og lækre knoldselleri. De er stadig ikke begyndt at gro – de ligger i en åben kule med 40 cm tang over. Dækket mere mod varmen nu end mod kulden om vinteren. Se billeder fra de blev høstet

To fine knoldselleri - de blev høstet og kom i kule i november.
To fine knoldselleri – de blev høstet og kom i kule i november.

I går måtte jeg fjerne en hel del salat, som jeg havde sået i drivtunnelen midt i februar, så der kunne plantes tomater. Den var ikke blevet tyndet til strækkeligt. Men hvorfor kassere planter, der kan plantes ud. Jeg havde endda pladsen til dem. De kan lige presses ind som mellemrækker i et kommende majsbed. Bedet skulle bare lige ryddes for bladselleri, som var på vej i stok nu. Tre planter blev stående i enden af bedet – til insekterne og til høst af frø.

Salatplanter af Little Gem og
Salatplanter af Little Gem og Cerbiatta

I det andet majsbed ved siden af har jeg for lang tid siden plantet forkultiverede salatplanter ud. Der er virkelig forskel på planterne i de to bede – de tidligere udplantede er nu robuste frilandsplanter.

To bede med salat.
Vi skal da helst ikke komme til at mangle salat. Den vandede række er nyspiret dild.

Med udsigt til regn plantede jeg også de sidste løgplanter ud. De har været længere tid undervejs, da de ikke blev forspiret inde i varmen, men var længere tid om at spire i drivtunnelen. Det var rigtig fine planter nu. Med det gode vejr med svag vind blev de plantet ud uden fiberdug over. Håber det går. Jeg er virkelig træt af at overdække med fiberdug mod kulde og blæst og bionet mod insekter.

Udplantning af løg.
Udplantning af såede løg. nu må der gerne komme en dag med regn og overskyet vejr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere