Kål og tomater skal plantes ud

Kål og tomater skal plantes ud

I maj skal der hele tiden laves prioriteringer. Hvilken rækkefølge skal alt det hele nu laves i? Og her spiller vejret selvfølgelig ind.

Lige nu er tomaterne store nok til at plante ud, og jordtemperaturen i drivtunnelen er med 14° døgnet rundt varm nok. Men nattemperaturen er et problem, og især at der er risiko for nattefrost natten til tirsdag.

Derfor har jeg besluttet, at tomaterne står bedst samlet, så de let kan dækkes til om natten. Desuden har de jord nok i potterne til at vokse fint indtil sidst på ugen, hvor nattemperaturen skulle blive op mod 10°.

De første tomatblomster er sprunget ud.
De første tomatblomster er sprunget ud.

Det passer også meget godt sammen med, at jeg har store kål, som kan plantes ud, når de er blevet afhærdet. De blev sat ud til afhærdning lørdag, da det endelig holdt op med at blæse vildt.  Jeg plejer at plante ud, når kålplanterne har 4 pænt store rigtige blade.

De har i en periode været flyttet i glasdrivhuset sammen med kartofler, yacon og oka, og så er det blevet holdt køligere end drivtunnelen og med åben dør om dagen. Glasdrivhuset er lidt køligere end drivtunnelen,og det er fint at have to huse med forskelligt temperaturniveau.

Kålplanterne i glasdrivhuset.
Kålplanterne i glasdrivhuset.

Kålplanterne er blevet sat ud til afhærdning under bionet, så kålfluerne ikke kan komme til at lægge æg ved kålplanterne. Kålfluerne er klækket, og her på det lune Lolland skulle med det lunere vejr nu gå i gang med at lægge æg. Du kan se en prognose for, hvornår de forventes at begynde at lægge æg der, hvor du bor. Se prognosen her.

Kålplanterne er sat til afhærdning under bionet.
Kålplanterne er sat til afhærdning under bionet.

Mens de nye kål er på vej til at blive plantet ud, så høster jeg broccoliskud på de vinterbroccoli, som jeg sidste år plantede ud på det her tidspunkt.

Masser af små lilla broccoliskud på vinterbroccoli.
Masser af små lilla broccoliskud på vinterbroccoli.

Jeg har ikke fået alle kålbede gjort klar endnu. Det skal jeg helst nå i morgen, og så må jeg overveje, hvornår kålene skal plantes ud set i forhold til vejrudsigten. Det ville være godt at få plantet dem ud i den her uge, hvor det lige nu ser ud til at blive regn og overskyet vejr.

Måske vælger jeg at plante allerede tirsdag, selv om de ikke er blevet afhærdet i en uge, som jeg plejer. Det bliver i hvert fald perfekt plantevejr til kål.

Så kan jeg i ro og mag bruge regnvejrsdagene til at plante tomater ud i drivtunnel og drivhus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere