Æbletræ med vekselbæring

Æbletræ med vekselbæring

Æbletræerne er ved at springe ud – og i dag var det næsten sommerligt vejr uden ret megen vind. Når vi sad under æbletræerne, kunne vi nyde synet og lyden af flittige bier. Og glæde os over, at blomsterne bliver bestøvet, så der bliver mange æbler til os.

Bi på udkig efter en attraktiv blomst.
Bi på udkig efter en attraktiv blomst. Her er det blomster på Filippa.

Men netop de mange blomster og dermed mange æbler er også et problem, for en del frugttræer går let i vekselbæring – det kaldes også hvert andet års bæring. Og netop vores Golden Delicious æbletræ over havebordet er for mange år siden begyndt stort set kun at give æbler hvert andet år. I år er der ekstremt mange blomster på træet – og dermed med ret stor sikkerhed også mange, mange æbler, som skal tyndes for bare at få en rimelig størrelse.

Med så mange blomster bruger træet al for megen energi i år til at udvikle et hav af æbler.
Med så mange blomster bruger træet al for megen energi i år til at udvikle et hav af æbler.

Jeg besluttede derfor at klippe halvdelen af blomsterne af. Jeg har prøvet det før på et Ingrid Marie træ, som også var vekselbærende, og her fik jeg rettet det lidt op, så jeg fik en del æbler i det år, hvor det ellers ikke ville have båret æbler.

Træet »beslutter« allerde tidligt på sommeren, hvor mange blomsteranlæg, der skal dannes næste år. På det tidspunkt er der ansat alt for mange frugter på et træ i vekselbæring. Min konklusion var allerede for mange år siden, at fjernelse af blomster må være det optimale for at få det ind i en anden rytme. Efterfølgende har jeg læst i bogen Frugt og bær, at den største effekt for at standse vekselbæring er at fjerne blomster inden udspring. I erhvervet gør man det med håndkraft eller mekanisk. I konventionel frugtavl sprøjter man træerne, så de taber en del af de små frugter. Der er nogle sorter, der har større tendens til vekselbæring.

De afklippede æbleblomster lå ud over græsplænen.
De afklippede æbleblomster lå ud over græsplænen.

Det var jo lidt med bævende hjerte, at jeg klippede halvdelen af blomsterne af – vil der nu komme nok æbler? Jeg udtynder  ikke i de enkelte blomsterklaser, men klipper hele klaser væk – det er det hurtigste. Det tog under en time at udtynde hele træet – hurtigere end at fjerne små æbler senere.

Jeg klippede fortrinsvis de blomster af, som ikke havde åbnet sig endnu. Der var jo ingen grund til at fjerne dem, som bierne lige havde bestøvet. Netop det gode vejr med mange bestøvere i sving, gav mig en vis sikkerhed for, at der kommer æbler på træet, selv om jeg klipper en del af. Æbleblomsterne på et træ åbnes netop over en længere periode for at sikre at nogle af dem bestøves – vejret er jo ikke altid optimalt.

Halvdelen af blomsterne er klippet af, måske skulle jeg have klippet flere?
Halvdelen af blomsterne er klippet af, måske skulle jeg have klippet flere?

One thought on “Æbletræ med vekselbæring

  1. Jeg kan se, at jeg skal ud og pille små frugter af vores Cox Orange og Pigeontræer. Sidste år fik nærmest ingen æbler fra dem, i år har de blomstret helt vildt. Jeg troede, at det også havde noget med forkert beskæring at gøre, men det passer så ikke?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere