Morgenmad i haven – og hvad der kommer

Morgenmad i haven – og hvad der kommer

Der er ikke noget bedre end spise morgenmad i haven – og i dag skinnede solen, tallerkenen var fyldt med yoghurt med hakkede mandler og en dejlig masse Opal blommer. Kan tilværelsen blive meget bedre?

Friske blommer på yoghurt.
Friske blommer på yoghurt.

Ja, det kan den faktisk godt – en kop te og en havebog.

Læsestof til morgenmaden.
Læsestof til morgenmaden.

Men sidde og læse om vintergrønsager om sommeren – er det en fornøjelse? Ja, det er det – for det er lige nu, vi sår de friske grønsager, vi skal spise til vinter. Eller rettere de friske grønsager, som vi håber på, vi skal snyde os til at høste, selv om det bliver vinter. Det kræver viden og erfaring, og den har forfatteren Charles Dowding. Eneste hage ved det er, at han dyrker sine grønsager i England, hvor vinteren normalt er mildere. Nu er det så heldigt, at han har skrevet bogen lige efter to hårde engelske vintre, og dem relaterer han jævnligt til. Jeg plejer at regne med, at jeg skal så 1-2 uger tidligere, end han opgiver, for at planterne kan nå at udvikle sig tilsvarende. Og jeg er forberedt på, at ikke alt det, han kan få til at lykkes, også vil lykkes i min have. Men det skal prøves.

Her er lige en halv side af bogens indhold – hvor jeg læste i morges. Det giver et meget godt indtryk af indholdet i bogen. Der er i dette afsnit også en detaljeret beskrivelse af vinterdyrkning af de omtalte grønsager. Det her er til friland. Der er også omtale af dyrkning i drivtunnel og drivhus.

Charles Dowdings bog Winter Vegetables.
Charles Dowdings bog Winter Vegetables.

Det blev nu ikke til andet end en halv times læsning til teen, for så gik det op for mig, at solen skinnede ret meget, og det blæste stadig en mere end frisk vind. Og jeg havde den anden dag plantet både salat og knoldfennikel ud. Og ganske rigtig, så stod salaten med halvt hængende blade i solen, da jeg nåede ned i havens fjerneste hjørne med en kande vand. Vand var ikke nok, kunne jeg se. Jeg var nødt til at lave skygge til salatplanterne.

Knoldfennikelplanterne står til gengæld lige ved siden af vandtønden, og det er praktisk, for mangler de vand, risikerer jeg at de går i stok senere. De var stadig dækket af de to lag fiberdug, jeg lagde over for to dage siden. Men de skal jo ikke vokse vandret. De havde det fint og fik en gang vand, men også her var det nødvendigt at lave skygge til dem. Jeg sørger omhyggeligt for, at der er god udluftning under overdækningen, ellers bliver det for varmt for planterne.

Knoldfennikelplanterne ligger hen ad jorden endnu - helt normalt. De skal nok rejse sig.
Knoldfennikelplanterne ligger hen ad jorden endnu – helt normalt. De skal nok rejse sig.
Der er sat to lag fiberdug over bedet for at give skygge til planterne, mens de etableret sig.
Der er sat to lag fiberdug over bedet for at give skygge til planterne, mens de etablerer sig.

Havedyrkning er altid spændende – jeg ved ikke om morgenen, hvad jeg skal lave den dag. Måske har jeg nogle ideer eller måske endda noget planlagt, men der kan hurtigt komme noget helt andet, som er vigtigere. Som her til morgen, hvor jeg fik øje på en stor flok larver af stor kålsommerfugl. Da de var fotograferet, blev de kvast. Og så fik jeg travlt med lige at kigge de kål , som ikke er under bionet, efter for at se, om der var flere. Jeg fandt ikke flere.

Kållarver af stor kålsommerfugl.
Kållarver af stor kålsommerfugl.

Men her til aften kom jeg i tanke om, at jeg havde glemt at holde øje med de udplantede grønkål, som står under fiberdug. Og øv, flere af de små planter var helt ribbede for blade, og jeg fjernede en 7-8 grønne larver – denne gang larver af lille kålsommerfugl. Så var det vandkanden igen og alle planter blev vandet rigtig godt, så de kan sætte nye blade – håber jeg.

Det er en dejlig tid at arbejde i køkkenhaven – der er næsten altid noget lækkert spiseligt inden for rækkevidde. Søde gule og røde tomater, ærter, blommer, hindbær og nu også brombær. I drivhuset er der små lækre agurker. Og på bordet står tekanden og kruset ved siden af bogen og kameraet.

Det er endnu en dejlig havedag.

Efterårshindbær Autumn Bliss.
Efterårshindbær Autumn Bliss.

Og hvad lavede jeg så resten af dagen i min have? Det kan du se i korte træk under 10. august i Havekalenderen.

4 thoughts on “Morgenmad i haven – og hvad der kommer

  1. Åhhh, det er den bedste bog – så brugbar, den ligger fast opslået på køkkenbordet herhjemme I disse dage. Dine tørrede blommer ser vel nok lækre ud, det må jeg prøve I år.
    DBH Yen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere