August 2016

August 2016

1. -5. august

Emilie og Magnus på sommerferie hos mormor og morfar, så der bliver ikke lavet meget i haven, andet end vandet. Og så høster vi en masse grønsager, blommer og lidt hindbær. Børnene nyder havens mange spiselige ting.

3. august

Jeg nåede lige at plukke en stor portion Opal blommer, inden regnen begyndte i formiddags. Der er mange angreb af gul monilia, så jeg brugte også lidt tid på at fjerne flest mulige, da de smitter de blommer, de rører ved.

4. august

Plukket næsten 6 kg bønner – 3800 g Blue lake, 800 g Helios voksbønner, 750 g Algarve, 500 g Helios.

5. august

Høstet JOF ærter til frø – planter og bælge var visne. Høstet  røde Emmelie, blå Violetta og aspargeskartofler til ovnstegte kartofler. Meget flot, de holdt farverne, og så smagte det godt.

6. august

Slut med feriebørn i denne sommerferie. Her er lidt stille, men det er også dejligt at komme i haven igen mange timer i træk. Der er mange gøremål, der venter. Vigtigst er at få sået de overvintrende spidskål. Har ryddet ærterrækker, vandet arealet, så jeg i morgen kan så en række i hele bedets længde. Resten skal sås i rootrainer til udplantning, når tomatrækken ryddes.  Taget grå skalotteløg op – 3 moderløg gav 23 løg. Vandet og gødet bedet med nye jordbærplanter med øko-hønsegødning. Hakket ukrudt.

7. august

Sået halvanden række overvintrende kål (Durhams Early og Greyhound) – på resten af bedet står der nu ærter, tomater og bladbeder, Derfor har jeg sået en rootrainer med 8 stk Greyhound, 12 stk Durham early og 12 stk Hispi. Bedet er ikke gødet, forfrugt er ærter. Gødet jord i bunden af rootraineren. Plantet salat, basilikum og knoldfennikel ud. Høstet to skåle Bell Star tomater, 2 auberginer, Opal blommer, dild, basilikum, rosmarin, timian.

8. august

Luget bedene i gårdhaven. Jorden er meget tør, og med 14m/sek blæst, hænger planterne med bladene. Nødvendigt at vande bønner, ærter og selleri. Plukket mange blommer i dag, og vi har sat gang i at tørre 10 bakker med blommer skåret ud i kvarter. Drivhuset har fået den ugentlige vanding.

9. august

Ny 2 m høje pæl til tomater, der kun tår ved lave pæl. Eftersået i 4 bede med bl.a. salat, spinat, dild. Sået efter tidllige gulerødder 2. afgrøde med japanradis, ræddiker, kinesisk blomsterkål , majroe og knudekål (nok tvivlsomt om den kan nå at udvikles).Tunnel med fiberdug over senest spirede gulerodsbed. Bionet over vindrueespalier. Ryddet op i forrådskammer. Bagt en bradepande blommer til nedfrysning. Høstet 3 majs og en grøn peberfrugt.

10. august

Etableret skygge over de nyudplantede knoldfennikel og salat, da solen også i dag skinner og ingen regn. Vandet såede bede. Ryddet bed med tidlige kål og sneglebælg. Nyt og bredere bionet over bedet med  Trafalger rosenkål, så nu kan de blive 40 cm højere – vovet at give dem lidt gødning + jorddække. Plantet nogle skravlede grønkål ud, håber de kommer. Sået radiser mellem grønkålene. Luget ukrudt. Plukket blommer.

11. august

Plukket bønner i stor mængde til at fryse ned i passende portioner til vinter- og forårsmad.

13. august

Sået salat og eftersået i de rækker, som ikke er kommet godt nok. I dag var der 3 lækre figner til dessert.

14. august

I dag har jeg taget de fleste kartofler op og lagt til tørring – de skal tørre færdig i morgen, inden de kommes i kasser. Vejret er ret tørt og ingen regn i sigte.

15. august

Resten af kartoflerne gravet op i morges. Perfekt dag til at tørre kartofler – de får både vind og sol. Alle er godt tørre til aften og kommes i kasser. I alt var der 70 kg. Generelt meget store kartofler for alle sorter. Kun en håndfuld dårlige kartofler blev fundet i Anna Belle sorten.Der er lagt læggekartofler fra i alle de dyrkede sorter. Sået to af de ryddede kartoffelbede til med spinat, dild, sølvbede (senere end jeg har prøvet tidligere).

16. august

Sået spinat og kinesiske bladgrønsager efter kartofler.

17. august

Sået efterafgrøde på to kartoffelbede.

18. – 21. august

På ferie i sommerhus.

23. august

Der er rigtig meget, som skal høstes efter at have været på ferie. Der skal vandes krukker og drivhus. Vi har fået lidt regn, dejligt. Desværre er der nu kartoffelskimmel i frilandstomater, så første opgave er at fjerne angrebne blade og nogle busktomater helt, efter at tomaterne er plukket.

25. august

Plukket tomater og kogt 7 l tomatsauce med løg, hvidløg og basilikum, kommet det i portionsposer og i fryseren. Plukket rigtig mange bønner, resten må plukkes i morgen.

26. august

Sået løg til overvintring. Saltet agurker til syltning. Høstet figner, bagt dem og lagt dem i fryseren (10 portioner). Blancheret 10 kg bønner og lagt i fryseren. Høstet 1 stk Chinese Slangen og 1 stk Hornmelon.

27. august

De polske agurker er kommet på glas med skalotteløg og dild og overhældt med sødet eddike. Det skal regne fra i nat, så alle modne frilandstomater er plukket, og alle modne cherry- og blommetomater i drivhuset er plukket.

28. august

Brugt hele dagen på at gemme min tomathøst til den lange vinter. Blomme- og cherrytomater tørres – ialt 10 bakker blev det til. Planen er at gemme dem i fryseren efter tørring. De store frilandstomater er dels fyldt på glas og bagt i ovnen i nogle timer, dels kogt til tomatsauce. Og så blev lagen lige kogt op på de polske agurker, inden de blev bundet endeligt til.

29. august

De tørrede cherrytomater er tørre – smager fantastisk. Tomatslik til vinteren. Jorden er helt våd efter flere gang regn – dejligt igen at kunne arbejde i en fugtig jord. Har sået spinat til overvintring, salat (May King) til overvintring, dild. Og som forsøg også løg til overvintring i pallebede i gårdhaven sammen med salat og spinat. De kan let overdækkes i foråret med fiberdug, og her er ekstra lunt om vinteren.

30. august

Plukket bønner. Fjernet den store citronagurkplante, som pludselig fik visne blade. Angrebet ligener agurkeskimmel. Den skal væk, inden den når at smitte til agurkplanten inde i drivhuset, citronagurken står lige udenfor. Høstet de første små kernefri druer.

31. august

Blancheret og kommet 6 kg bønner i fryseren.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere