Modne majskolber i oktober

Modne majskolber i oktober

I dag har vi spist majskolber – høstet ude i vores egen have. Og vi skriver 14. oktober.  Det har jeg aldrig prøvet før.

Fine majskolber, men ikke udviklet i hele kolbens længde.
Fine majskolber, men ikke udviklet i hele kolbens længde.

Jeg såede dem 13 . juni efter ide fra Peter Norris såkalender, hvor han skriver, at han sår sidste hold majs 20. juni. Han har fortalt mig, at det lykkes nogle år med den sene udplantning i haven. Jeg har sået sorten Tasty Sweet – det var den tidlige sort, jeg tilfældigvis havde frø af. I år var det en succes her, men vi har også haft varmt vejr i september og indtil nu ikke i nærheden af nattefrost.

Som det ses på billedet ovenfor, så har majskoblerne ikke udviklet majskerner hele vejen op af kolben. De blev høstet i dag, da stykket skal ryddes til opsætning af drivtunnel. I øvrigt tror jeg, at det nu er så koldt. at de ikke vil vokse meget mere. Det er kun ca. halvdelen af majsplanterne, der har sat så store majskolber. Nogle af de andre har små, og de har vist ikke nået at sætte mange kerner. Planterne har ikke vokset optimalt, da det var meget tørt i hele perioden efter udplantningen.

Kolberne smagte virkelig godt, og vi er enige om, at det skal forsøges igen næste år at plante majs som 2. afgrøde. Jeg tror dog, at jeg vil så dem en uge tidligere – det er jo ikke sikkert, at det bliver lige så godt et vejr i sensommeren.

Det blev også i dag, at jeg høstede mine to Hokkaido græskar. Jeg har kun haft en plante, som har sat ranker i bunden af et majsbed.

To Hokkaido græskar.
To Hokkaido græskar.

Det er så koldt nu, at mine cherrytomater af sorten Karnas gule miniblomme, modner meget langsomt, og de fleste sprækker, inden de når at modne helt. Er de ikke helt modne, har de en lidt besk smag. Derfor har jeg i dag plukket alle de tomater, som er begyndt at vise gul farve. Jeg håber at flere af de grønne når at modne lidt mere. De smager bedst eftermodnede, hvis de er begyndt at blive bare lidt gule, inden de plukkes. De er nu sat til modning i sydvinduet i et uopvarmet rum på 1. sal. Her plejer jeg at modne tomater i efteråret, når de er blevet plukket af. I drivhuset modner cherrytomaterne fortsat, men langsomt. Det er Favorita og Toftegaards miniblomme.

Der sidder stadig mange næsten modne. gule cherrytomater på friland
Der sidder stadig mange næsten modne. gule cherrytomater på friland
Rigtig mange af tomaterne revner, inden de bliver helt modne.
Rigtig mange af tomaterne revner, inden de bliver helt modne.
Tomaterne eftermodner lagt ud i et lag på en bakke.
Tomaterne eftermodner lagt ud i et lag på en bakke.

3 thoughts on “Modne majskolber i oktober

  1. Jeg har tit ledt efter en majssort med lang udviklingstid, men på de fleste poser bliver der reklameret med tidlighed. Det er da også meget smartere at så sent.
    Jeg har ikke lavet notater, men jeg synes at kunne huske at jeg såede et hold sene majs som bare ikke kom. Til næste år skal jeg helt sikkert prøve igen.
    Min yndlingssort lige nu er Ashworth som netop er meget tidlig med en udviklingstid på 70 dage.

  2. Den glæde ved at høste det man selv har sået, plantet og passet og plejet – den glæde er enorm 🙂 Her har jeg plukket de sidste frilandstomater og den sidste kurvfuld af mine borlotti bønner- de har groet som en fryd i år og jeg har kunne høste flere gange og har også bønnefrø til næste år. Har også et forsøg i gang med at tørre et par håndfulde til at gemme og så bruge som andre tørrede bønner i løbet af vinteren. Jeg tror jeg såede 10-12 frø i en lille plantekasse – stor succes og en enorm glæde 🙂

    1. Du har helt ret, det er en glæde at høste i egen have. Der er meget, som vi lige nu høster det sidste af. Heldigvis er der en hel del vintergrønsager derude.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere