Flytning af rabarber og hindbær

Flytning af rabarber og hindbær

Det går lidt stærkt ude i min have i øjeblikket. Jeg har købt en drivtunnel på 24 m2, og den skal gerne sættes op inden vinter. Jeg havde bestemt, at den skulle stå foran hækken bagerst i haven, hvor den ikke ville skygge for andet end hækken på den lange led. Det var godt nok lidt langt at gå ned til den, men sådan måtte det være.

Men sådan blev det ikke. Den store thuja kom i vejen. Ja, den er fældet og alt over jorden fjernet. Men så er der roden. Den skulle jeg lige grave fri, så vi kunne få den under jordniveau. Jeg har aldrig før set omfanget af en thujarod og følte mig ret naiv. Tænk at jeg ville placere en drivtunnel oven på den og dyrke i jorden. Den er ikke sådan lige til at fjerne. Rødderne er tykke som velnærede lår.

Thujaens rod er stor.
Så er thujaens rod blotlagt. Og den er ikke sådan lige at flytte.

Efter lidt betænkningstid, valgte jeg at dreje drivtunnelen 90°, og dermed undgå at få thujaroden ind i drivtunnelen. Og så håber vi at kunne få støbt jordankere til buerne uden at komme for meget i nærkontakt med store rødder fra den.

Den ny placering giver nemmere adgang og bedre dyrkningsjord fra start, da en stor del bliver nuværende køkkenhavebede. Men det betød, at jeg pludselig skulle rydde en masse bede – og helst på ingen tid.

Retning på drivtunnel.
Drivtunnelen skal nu ligge iden her retning. i haven. Vi er i gang med at rydde en mindre rod fra æbletræet, som også er blevet fældet.

Det værste var, at der var en masse kål på to bede, hvor de var plantet som 2. afgrøde. Grønkålen plukkede jeg alle de store blade af, og så flyttede jeg planterne over i et bed i nærheden og vandede dem til. Blomsterkålen i det andet bed blev også flyttet – uden at fjerne blade. Så må vi se, hvordan de udvikler sig. I bedet var der også nogle Romanesco kål, som er ved at danne hoved og to spidskål under udvikling. De blev pottet i store potter og sat i et hjørne med læ – så må jeg se, om de vil vokser videre, når de om forhåbentlig ikke så længe kan sættes i drivtunnel.

Kålbede skal ryddes.
Pludselig skulle en masse kål fjernes.

I et andet bed, der skulle ryddes delvis stod en del mindre knudekål, som også er blevet pottet og nu står i drivhuset. Her står i forvejen pottede spidskål, knudekål, fremspiret persille og salat – det skal i drivtunnelen.

Bedene er ryddede.
Kålbedene er ryddede.

Der er også et hindbærbed med efterårshindbær, som hu hej i dag måtte flyttes. Den anden halvdel følger efter senere, men de står ikke i vejen, og de skal plantes et sted, hvor der skal ryddes for skvalderkål først.  I sin tid blev der plantet en håndfuld små hindbærstiklinger her midlertidigt. Det er så blevet til 7 år og nogle store godt planter, der giver mange hindbær. Placeringen af høje hindbær på det sted har altid været en dårlig løsning, så dem har jeg det godt med at flytte.

Jeg klippede hindbærstænglerne ned, inden flytning, så vinden ikke tager alt for meget i dem.
Jeg klippede hindbærstænglerne ned, inden flytning, så vinden ikke tager alt for meget i dem.
Hindbærrene får nyt voksested.
Hindbærrene får nyt voksested.

Der er også en flisegang, der skal flyttes, Fliserne er taget op, og så bliver den lagt senere – her skal også lige fjernes en busk først. Det er virkelig flyttedag i min have lige nu.

Alle mine rabarberplanter skulle også flyttes, og det var jeg meget spændt på, hvordan ville gå, for de har ikke været flyttet, siden min svigermor kom med nogle små rabarberplanter omkring 1980. Jeg er meget glad for min rabarbersort, som jeg ikke kender navnet på, men den er meget tidlig.

Det var nogle enorme rodstokke – jeg kunne slet ikke grave dem helt op. Rødderne gik dybere. De var meget gamle, og nogle af dem var delvis ved at formulde, så det var godt, at de blev flyttet og delt nu. Jeg har også sat 11 potter med mindre rodstykker med hver 1 knop. Min datter skal have et par stykker.

Der blev lavet et nyt rabarberbed ved at udvide bedet med to ribsbuske, som nu får bunddække med rabarber. Jeg tager stiklinger af ribsbuskene her i november, så jeg får nye planter. De er begge meget gamle – den ene så meget gammel ud, da vi overtog haven i 1978. Jeg har også en meget gammel hvid ribs, som der skal tages stiklinger af.

Rabarberplanterne blev gravet op.
En af de mindre rabarberplanter blev gravet op, men rødderne knækkede. De gik lidt i alle retninger.
Den her del er i gang med at formulde helt.
Den her del er i gang med at formulde helt.
Stykke af rodstok med 1 knop.
Stykke af rodstok med knop til en ny plante.

Jeg fik ryddet hele arealet i dag, og vi har sat pæl op, nivelleret ud, og jeg er i gang med at planere arealet ud. Der var hældning på i begge retninger, så der bliver lige flyttet en del jord. Heldigt at jorden skal flyttes ned ovenpå græsplæne, så jeg er fri for at grave den op. Den nedbrydes nok hurtigt, når den dækkes med god muldjord.

Dagens afslutning blev at fjerne en stub, som jeg havde glemt alt om. Kort tid efter, vi havde købt huset, savede vi et sygt Cox orange æbletræ ned. Stubben havde jeg ikke set i rigtig mange år, men den var sandelig lige under jordnivau kun let nedbrudt. Selvfølgelig lige hvor vi skal støbe rundt om et jordanker på en af buerne til drivtunnelen. Stubben huggede min mand op med økse og ned i en god halv meters dybde. Den var ikke speciel rådden.

Rødder skal man ikke undervurdere, hverken i omfang eller holdbarhed.

5 thoughts on “Flytning af rabarber og hindbær

 1. Jeg kan godt se at du har travlt. Men hvor bliver det skønt med en stor tunnel at boltre sig i. I kunne jo overveje at ringe efter stubmanden for at få fjernet tujaen. Ellers bliver der et område der hvor der ikke kan dyrkes. Den forsvinder jo ikke af sig selv.
  Ang. vores idé i foråret om at frøformere de gamle rabarberplanter. Mine er ikke gået i frø og egentlig kan jeg ikke huske hvornår jeg har set en frøstand. Så det bliver ikke til noget herfra.

  1. Vi tager stubben som en udfordring. Vi har fjernet den første og største rod helt inde ved stubben i dag. Nu tager vi rødderne en af gangen, og så må vi se med selve stubben. Der kan jo godt gå lidt sport i at få den væk, eller i hvert fald minimeret til selve stubben i jordhøjde. Vinteren er jo lang, og min mand er god med en økse kombineret med en kædesav.

   Jeg har høstet lidt rabarberfrø, så dem kan du få nogen af. Jeg har måttet flyttet alle mine rabarber, og i den anledning har jeg sat rodstykker med knopper i potter. Hvis de kommer, så kan du få en plante. Jeg kommer jo til Sydsjælland i løbet af sommeren og kan tage den med.

   1. > Kender godt sporten. Vi havde et par hasselstubbe på måske en meter i diameter som stod lige der hvor drivhuset skulle flyttes hen. De blev fjernet med håndkraft en meget tålmodighed.
    Sødt af dig at tilbyde en rabarberplante og hyggeligt hvis du kommer forbi på et tidspunkt.

    1. Vi skal nok få den op. Hvordan er rødderne på store gamle hasselstubbe? Jeg har en hel del stående, hvor jeg hellere vil have nogle nye små frugttræer.

     Jeg har gravet en stor rabarberrod op og sat den i en spand lige nu. Den har en knop, som ser ud som om den vil til at bryde. Ser ud som i marts. Kan de finde på det nu, fordi jeg har hevet den helt ovenfor jorden. Den har da ikke fået kuldeperiode nok endnu til at sætte blade.Jeg har tænkt mig at grave den ned inde i drivtunnelen og så drive den.

     1. > det var nogen hasselbuske som havde stået på stedet i måske 30 år eller lidt mere. Enkelte stubbe var måske en meter i diameter. De var i hvert fald meget store. Smart at sætte en rabarber til drivning i det nye drivhus. Det har man jo ikke plads til i et hus af normal størrelse.
      Jeg plejer ikke at dække mine vintersalater i drivhuset, men jeg bruger også hårdføre typer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere