Meget stor høst af tomater i år

Meget stor høst af tomater i år

Mine frilandstomater giver et rekordstort udbytte i år. Der er simpelthen så mange tomater lige nu, og jeg har allerede høstet mange. Det er sorten Bell Star, som jeg har dyrket på friland i mange år, der giver det helt store udbytte. En meget yderig busktomat. Men også mine cherrytomater giver mange og rigtig velsmagende tomater.

Stort tomatudbytte
Aldrig før har jeg haft så mange flotte tomater – her Bell Star. Her er de angrebne blade blevet fjernet.

Derfor gik jeg også lidt i panik i går, da jeg fandt ud af, at der var en masse blade med kartoffelskimmel. En del blade var også gule – det er sikkert planterne, som er ved at være udmattede efter at have produceret så mange tomater. Skimmelangrebet var værst i den ene ende af bedet med store Bell Star madtomater, men der var også angreb i rækken med cherrytomater. I dag har jeg også fundet enkelte blade med kartoffelskimmel i drivhuset.

Tomatplanterne havde gule blade og desuden kartoffelskimmel på mange blade.
Tomatplanterne havde gule blade og desuden kartoffelskimmel på mange blade.

I går aftes høstede jeg rigtig mange kilo tomater på de mest angrebne tomatplanter og fjernede disse planter. Jeg høstede også de mest modne tomater, som lå på jorden.

Der var kun få tomater, som var nået at blive angrebet af kartoffelskimmel. Det har kun nået at udvikle sig så voldsomt, fordi jeg har været væk på ferie i 4 dage.

Her er tomater til at fylde en stor gryde med.
Her er tomater til at fylde en stor syltegryde med.
Mange tomater er fyldt med jord - så godt med et praktisk køkkenbord.
Mange tomater er fyldt med jord – så godt med et praktisk køkkenbord, det tåler vand.

I dag har jeg kogt tomatsauce med løg, hvidløg, basilikum, oreganotimian plus olivenolie og lidt salt. Jeg skærer bare tomaterne groft ud med en tomatkniv uden at fjerne skindet. Når det hele har kogt et par timer, blender jeg det, køler det ned, pakker det i poser, som stuves i stor plastposer og ned i fryseren. I dag blev der 16 portioner ud af det. Det er dejligt til vinter at kunne tage en portion tomatsauce op med sommersmag. En dåse økologiske tomater koster 9 kroner – og med egne tomater, slipper jeg for at spekulere på, om dåsen afgiver noget, som er sundhedsskadeligt.

Tomatsaucen måtte sættes til afkøling i flere gryder.
Tomatsaucen måtte sættes til afkøling i flere gryder.

Der er rigtig mange tomater derude. De næste vil jeg komme direkte i glassene og henkoge dem i ovnen. Se Camilla Plums opskrift. Jeg har nu fundet nok glas med låg til at fylde min bradepande.

Heldigvis var natten til i dag helt tør, så angrebet har ikke udviklet sig, og i dag gik jeg alle tomater igennem en gang mere og fjernede alle de blade, der havde kartoffelskimmel. Nu håber jeg på, at det varme og tørre vejr de næste dage, stopper angrebet helt. Eller i hvert fald så længe, at de sidste tomater kan nå og modne, og jeg kan få dem høstet og konserveret.

Den tørre sommer her på Lolland har givet mange tomater.
Den tørre sommer her på Lolland har givet mange tomater.

Der er så mange afgrøder, der modner lige nu, at det er vanskeligt at følge med til at plukke, fryse ned, henkoge og sylte. Jeg bliver faktisk lidt stresset af det. Lige nu står der er frygtelig masse drivagurker og venter på at blive syltede. I dag har jeg plukket en masse bønner, og flere skal plukkes i morgen tidlig. Det vil tage en  halv dag at nippe, blanchere og pakke dem. Og jeg vil hellere være ude i haven end i køkkenet. Eller ude og sejle. Men jeg er jo selvforsyner…

Dagens bønnehøst af Blauhilde, Algave og Neckarköningen.
Dagens bønnehøst af Blauhilde, Algave og Neckarköningen.

Det er ikke nok med, at der skal høstes, der skal også vandes. Den regn, vi fik mandag aften og nat, er stort set væk efter to varme dage med blæst. I dag begyndte stangbønnerne at hænge, så jeg måtte i hast vande dem. Deres vandforbrug minimeres også af, at jeg nu har plukket alle de store bønner. Et af stativerne med Blauhilde bønner var tynget helt ned i hindbærbedet af vægten fra bønnerne – det havde fået overbalance til den side. Da bønnerne var plukkede, stod det pænt igen.

Det to meter høje bønnestativ af bambus havde lagt sig vandret hen over mine efterårshindbær.
Det to meter høje bønnestativ af bambus havde lagt sig vandret hen over mine efterårshindbær.

10 thoughts on “Meget stor høst af tomater i år

 1. Hej Karna.
  Hvor jeg elsker at følge med på din blog. Den er så hyggelig og lærerig samtidig. Sikke en fantastisk høst på dine tomatplanter 😀
  Her driller tomaterne for andet år i træk, så på ca 60 planter, er der lige til to personer og et par glas soltørrede. Skimlen går hurtigt direkte i frugterne her, på trods af at jeg piller syge blade af fra start 🙁
  Sorten Bell Star hvor har du købt den?
  Hvis du kommer til at mangle fryseplads til alle dine afgrøder, har jeg haft stor succes med at hælde tomatsauce mm direkte på glas efter tilberedning, og så sat til side. De holder sig super og fylder ikke i fryser eller koster strøm at opbevare.
  Tusind tak for altid dejlig læsning 😀

  1. Du har sikkert fået mere regn end her, og er skimlen først kommet godt i gang, er den svær at stoppe igen. Jeg har også haft år, hvor jeg har kasseret flere tomater, end jeg har fået. Jeg har selv taget frø af Bell Star i mange år. Hvis du vil have frø, kan du sende mig en frankeret svarkuvert til Karna Maj, Vestenskovvej 11, 4900 Nakskov. Jeg tager nye frø om et par dage, når jeg skal lave næste gang tomatsovs. Jeg skal have frø af de planter, som er størst og med flest tomater.

   Når du hælder tomatsovs på glas, varmer du dem så yderligere igennem, eller sætter du bare låg på? Jeg har ikke plads til mere tomatsauce i fryseren, i hvert fald kun lidt. Der skal jo også være så meget andet.

 2. Hej Karna.
  Endnu en god ide fra dig: At koge tomaterne til sauce i lang tid med skindet på og efterfølgende blende dem. Jeg kommer tomaterne som de er i fryseren og kan tage det antal op, som jeg skal bruge. Når de overhældes med kogende vand springer skindet af, og de er lette at hakke halvfrosne.

  1. Jeg har også før frosset tomater ned hele – god ide med at fjerne skindet på dem inden. Mit problem er fryserplads, og de hele fylder ret meget.

   1. Hvis du har plads til at opbevare henkogte tomater, kan jeg absolut anbefale Camilla Plums opskrift på dem. Det smager fantastisk, og på en kold vinterdag er det dejligt at spise lidt af sommeren.

  2. > Hej Igen Karna. Jeg vil meget gerne sende dig en kuvert til et par frø af Bell Star. Det ville være fantastisk 😀
   Mens tomatsaucen koger færdig, skolder jeg mine glas. Dermed er de selv varme og saucen på kogepunktet. Så hældes det på og glassene lukkes med det samme. Mere gør jeg ikke, og de danner fint vakuum 🙂

   1. Jeg har i formiddag hældt min kogende tomatsauce på glas og bagefter satte jeg glassene ind i ovnen med vand i bradepanden og lod dem komme op i boblestadiet ligesom ved henkogning i ovnen. Det tog kun 45 minutter. Jeg varmede så ikke glassene op først.

    Jeg har gang i at gære tomatfrøene, og jeg har taget mange, så skulle andre også have lyst til at få frø, så send bare en frankeret svarkuvert til Karna Maj, Vestenskovvej 11, 4900 Nakskov, så putter jeg frø i og sender den.

 3. Hej Karna! Jeg følger på din blog hver dag og vender spændende om ny indlæg. Jeg er helt vild em de tomater, Bellstar! Desværre kan jeg ikke finde dem i Danmark på internet. Har du måske nogle i overskud, som jeg kunne købe? Måske har d uvejledning hvor kan jeg købe dem?

  Mange tak for hjælp! Hilsner fra en stor fan! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere