Meget at høste i haven efter få dages ferie

Meget at høste i haven efter få dages ferie

Det var næsten overvældende at gå en tur i haven i morges. Haven var helt regnvåd, jorden var våd, planterne var våde. Det er mange uger siden, det er sket sidst. Regnen var begyndt ved 20-tiden i aftes og blev ved til midt på natten. Ikke vildt regnvejr, stille og roligt.

De gule blommetomater i regnvejr.
De gule blommetomater i regnvejr.

Samtidig med at regnen begyndte i går aftes, kom jeg hjem efter i 4 dage at have været på dejlige Sydfyn, hvor vi var på besøg hos min søster i hendes dejlige sommerhus. Fire dage med afslapning, cykelture og gåture. Og væk fra min have.

Jeg havde selvfølglig fulgt regnbygernes gang over Lolland og vidste, at der i hvert fald var kommet nogle byger. Så jeg regnede med at de tilsåede bede nok klarede det uden vanding. De to bede med efterafgrøde er spiret fint med en tilpas afstand mellem planterne. De orientalske bladgrønsager står i fine rækker. Men på begge bede med spinat er der ingen fremspirede planter, endnu – håber virkelig de dukker op meget snart.

Efterafgrødeplanterne spirer frem.
Efterafgrødeplanterne spirer frem.

Det første sted,, jeg kiggede ind var i drivhuset, og her fik jeg næsten et chok – der hang masser af store agurker ned fra drivhustaget. Jeg havde plukket alle bare nogenlunde store og taget med over til min søster sammen med tomater, citronagurker, figner, hindbær, brombær og bønner.

Agurker og tomater
Agurker og tomater mellem hinanden.

Der var også masser af citronagurker. Da alle agurker var plukket havde jeg et helt fadfuld. Dem kan vi da ikke overkomme at spise, mente min mand. Og det har han ret i – for nye er allerede høstklare i morgen. De bliver nok til polske agurker – overskårne i 1 cm tykke skiver og syltede som drueagurker. Nogle af dem skal måske med i en gang pickles.

Udbytte af miniagurker og citronagurker på 4 dage.
Udbytte af miniagurker og citronagurker på 4 dage.

Næste stop var hindbærrene, som jeg vidste måtte være meget modne. Og her var nogle virkelig flotte mørkerøde og perfekt modne. Men de skulle plukkes nu og spises. Så det blev ovenpå  A38 sammen med brombær og figner.

Mange flotte bær på Autumn Bliss
Mange flotte bær på Autumn Bliss – 4 dage siden jeg har plukket sidst.
Der var mange ret modne figner.
Der var mange ret modne figner.
Luksus morgenmad med nyplukkede figner, brombær og hindbær.
Luksus morgenmad med nyplukkede figner, brombær og hindbær.

Inden jeg tog afsted plukkede jeg bønner i stor stil, og der var næsten ikke flere stangbønner, bortset fra Blue Lake, som bliver ved med at blomstre og sætte nye bønner. Men nu er der nye plukkemodne stangbønner. De tre stativer er et med Algarve og to med Nekarköningin, som er en gul snittebønne. Den er ikke helt så bred som Algarve.

Gule brede snitbønner - sorten Nekarköningin.
Gule brede snitbønner – sorten Nekarköningin.

Desværre var der også slanger i mit paradis. Der var på de få dage kommet masser af kartoffelskimmel på tomatplanterne. Især på mine store madtomater, mindre på de gule blommetomater og brune tomater. Så jeg har i aften lavet en hasteaktion med at fjerne inficerede blade på alle udendørs tomater, fjerne de mest angrebne planter af madtomaterne, og plukke de mest modne tomater. Det kan du læse mere om i mit blogindlæg i morgen – jeg må se, hvordan det udvikler sig. Og så skal tomaterne gemmes til vinterbrug på en eller anden måde. Der er nok 20 kg modne tomater.

Tomaterne har fået gule blade med skimmelangreb, mens jeg har været 4 dage på ferie.
Busktomaterne har gule blade med skimmelangreb.

Jeg venter utålmodigt på at modtage de løgfrø, som skulle have været sået for 5 dage siden i følge Peter Norris tidsskema for såning af overvintrende løg. De var ellers bestilt 13 august, men så faldt det sammen med ferielukning – der er nok heller ikke mange frøbestillinger lige nu. Frøene er dog for længst sendt fra forhandleren, og PostDanmark har foreløbig brugt 5 dage, uden at de er nået fra København til Lolland.  Forhandleren beklager, men kan fortælle, at der oftest er 7 dages leveringstid på et almindeligt brev, som loves omdelt indenfor 5 dage, og op til 3 dage på et quick brev, som skulle være dag til dag levering. Nu hedder det godt nok ikke længere PostDanmark, men Post Nord. Jeg troede ikke det kunne blive ringere, end det var, men det kan det åbenhart godt.  Det er kun 190 km – jeg kunne have hentet dem på cykel på den tid.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere