Majskolber og frø af majs

Majskolber og frø af majs

I dag høstede jeg de første to majskolber af 3. hold majs, som er sået direkte først i juni måned. De var fine, men kvaliteten er ikke helt så lækker som først på majssæsonen. De andre kolber er mindre og ikke så udviklede. Men mon ikke også de når fuld udvikling.

Majskolber høstet 2. oktober.
Majskolber høstet 2. oktober.

Majskolberne blev høstet i mellem regnbygerne, og jeg fik lidt tilfældigt øje på, at de to kolber, jeg havde ladet sidde til frø i bedet med 1. hold majs. De havde nu visne yderblade. I tørt vejr ville jeg lade dem sidde lidt længere, men med udsigt til regn og byger i flere dage, besluttede jeg mig for at se nærmere på dem. Det var godt, jeg gjorde det, for nu var der kun en kolbe med frø, der kunne bruges. Den så til gengæld fin ud, og kolben er nu kommet ind til eftertørring. Jeg håber at frøene er udviklede nok til, at de kan tørres færdige indenfor. Jeg plejer at have nogenlunde 100% spiring på hjemmeavlede majsfrø.

Den ene kolbe var helt ødelagt. Den anden ser fin ud.
Den ene kolbe var helt ødelagt. Den anden ser fin ud.

Sorten er den tidlige, ekstrasøde og frøægte Damaun fra Bingenheimer. Jeg har købt nye frø i år, så nu kan jeg bruge egne frø i en del år. For at bevare en sorts egenskaber skal man have ca. 120 planter, der vindbestøver hinanden – og der må ikke være andre majssorter i nærheden. Heldigvis har jeg ingen majsmarker tæt på. Jeg har ikke helt nok planter, så derfor køber jeg nye frø med en del års mellemrum. Majsfrø bevarer i øvrigt spireevnen i ret mange år.

3 thoughts on “Majskolber og frø af majs

  1. Jeg vil i år prøve at lave majsfrø til næste års såning. Er lidt i tvivl om jeg skal tage dækblade helt af, og om jeg skal frigøre frøene inden eftertørring inde i vindueskarm, eller tørrer du i ovn. Håber du kan hjælpe mig. Mvh Tove

    1. Jeg lader kolber til frø sidde på planten længst muligt, gerne til frøene begynder at tørre ind. Men er vejret fugtigt er det med risiko for råd. Så det afhænger meget af vejret. Normalt er svøbet helt gult og vissent, når kolberne høstes, og så fjerner jeg det, så frøene hurtigt kan tørre. Jeg lader kernerne sidde på kolberne til de skal sås.

      1. Tusind tak. Det vil jeg prøve, vores majs er nemlig blevet for modne i år, med den gode sommer, så der er en del, som er tørret ind på planten.
        >

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere