Brombær, figner og bønner

Brombær, figner og bønner

Efteråret er for alvor ved at overtage haven, men der er stadig små sommerlige indslag, og de skal nydes med anstand. Om en uge er det måske helt slut at hente brombær, figner og friske bønner ude i haven,

Det er lidt svært at få plukket de sidste brombær og hindbær, når regnen vælter ned og buskene er våde. Især hindbær tager skade af væde i dagevis.

I morges skinnede solen, og jeg nød at plukke regnvåde brombær til at komme oven på yoghurt til morgenmaden. Jeg fandt også tre fine nedfaldsæbler. Smukke rødfarvede Filippaæbler fra toppen af det høje træ, hvor jeg ikke kan nå at plukke dem. De smager fantastisk lige nu – bedre end de nedplukkede i kasserne. De her er modnet helt på træet.

Morgensol, brombær, æbler og nedfaldne blade.
Morgensol, brombær, Filippa æbler og nedfaldne blade.

I eftermiddag var jeg på opdagelse i det store figentræ, og her fandt jeg en hel håndfuld modne figner. De er måske ikke så fine som i september, men de smager stadig helt fantastisk. Nogle af dem blev til lidt lækkert dessert med vanilleskyr og et par makroner. Resten bliver gemt til at forsøde morgenmaden med i morgen.

Figner i oktober.
Figner i oktober.

Jeg har sået et bed til med lave bønner efter løghøst, og her høster jeg lige nu årets sidste bønner. I oktober udvikles bønnerne langsomt, så vi kan sagtens følge med til at høste dem. Nogle af sorterne får gule blade og taber næsten bladene samtidig med at bønnerne er klar til høst.

Sjove bønner, men de får en kedelig farve, når de koges.
Sjove bønner, men de får en kedelig farve, når de koges.

Jeg har hvert år et stort stativ med Blue Lake stangbønner. Blue Lake er en grøn lækker stangbønne, som udvikler flotte hvide bønnefrø. Meget velsmagende i tomatsauce, og derfor lader jeg altid en del af bønnerne hænge til at plukke sidst på sæsonen som umodne frø. Hvis jeg får for mange, kan de fryses ned uden blanchering. Når de tøs op, skal de bare koges uden iblødsætning.

De umodne bønnefrø skal høstes, når hælgene gulner og bliver bløde.
De umodne bønnefrø skal høstes, når hælgene gulner og bliver bløde.
Fine hvide bønner inde i de bløde bælge.
Fine hvide bønner inde i de bløde bælge.

Man kan høste umodne bønnefrø på alle slags bønner og sorter. Men den mest velegnede er Borlottobønner. Men de er allerede høstet og spist. Der hænger også forvoksede Blauhilde bønner på et bønnestativ – de udvikler store hvide bønner. Sorten Eva giver også store hvide bønner. På den måde går ingen bønner til spilde, selvom de ikke blev høstet i tide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere