Majskolber og frø af majs

I dag høstede jeg de første to majskolber af 3. hold majs, som er sået direkte først i juni måned. De var fine, men kvaliteten er ikke helt så lækker som først på majssæsonen. De andre kolber er mindre og ikke så udviklede. Men mon ikke også de når fuld udvikling.

Majskolber høstet 2. oktober.

Majskolber høstet 2. oktober.

Majskolberne blev høstet i mellem regnbygerne, og jeg fik lidt tilfældigt øje på, at de to kolber, jeg havde ladet sidde til frø i bedet med 1. hold majs. De havde nu visne yderblade. I tørt vejr ville jeg lade dem sidde lidt længere, men med udsigt til regn og byger i flere dage, besluttede jeg mig for at se nærmere på dem. Det var godt, jeg gjorde det, for nu var der kun en kolbe med frø, der kunne bruges. Den så til gengæld fin ud, og kolben er nu kommet ind til eftertørring. Jeg håber at frøene er udviklede nok til, at de kan tørres færdige indenfor. Jeg plejer at have nogenlunde 100% spiring på hjemmeavlede majsfrø.

Den ene kolbe var helt ødelagt. Den anden ser fin ud.

Den ene kolbe var helt ødelagt. Den anden ser fin ud.

Sorten er den tidlige, ekstrasøde og frøægte Damaun fra Bingenheimer. Jeg har købt nye frø i år, så nu kan jeg bruge egne frø i en del år. For at bevare en sorts egenskaber skal man have ca. 120 planter, der vindbestøver hinanden – og der må ikke være andre majssorter i nærheden. Heldigvis har jeg ingen majsmarker tæt på. Jeg har ikke helt nok planter, så derfor køber jeg nye frø med en del års mellemrum. Majsfrø bevarer i øvrigt spireevnen i ret mange år.

Lignende indlæg om min have

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *