Endelig regn – godt for nyudplantede kål

Endelig regn – godt for nyudplantede kål

Her har vi ikke fået ret mange regnbyger i foråret, så jorden begynder at blive tør. I dag har det regnet næsten hele dagen – men mest noget drypperi, så jorden kun lige er blevet våd i jordoverfladen. Men nok til at det ikke var havevejr.

Jeg har prøvet flere gange at gå i haven, når drypperiet holdt op. Og hver gang åbnede sluserne i 5 min, så jeg måtte springe ind igen. Den sidste gang midt i, at jeg var ved at så de udblødte ærter. Det var jeg nødt til at fuldføre og få dækket rillerne, så mus og duer ikke tog dem.

Det meste af dagen har jeg været herinde – og set på de snart meget store aubergineplanter, som om få dage kommer i drivtunnelen, når nattemperaturen bliver 10°.

Solen tittede frem et kort øjeblik og gav aubergineplanterne dagens solstrejf.
Solen tittede frem et kort øjeblik og gav aubergineplanterne dagens solstrejf.

Men jeg fik da pottet nogle appelsintagetes, så de er klar til at plante ud på listige steder mellem grønsagerne. Jeg fik også hentet nye kartofler fra en potte i drivhuset, og radiser og et salathovede fra drivtunnelen. I dag var alt tilbehøret til aftensmaden fra haven: nye kartofler og en stor mængde asparges. Jeg havde høstet alle asparges over 5 cm længde mandag aften inden nattefrosten. Vi mangler stadig morgenmaden, men i dag var der asparges til både frokost og aftensmad.

Radiser og salathovede.
Det er radiserne, der er store – de små er i virkeligheden normalt store radiser.
Salathovedet er af sorten May King. Her er det kun det inderste faste hoved.
Salathovedet er af sorten May King. Her er det kun det inderste faste hoved.

Jeg satser på, at det var sidste gang nattefrost. Tirsdag morgen fjernede jeg alle de presseninger og fiberdug, som havde været over kartoffelbede, jordbærbede, aspargesbede, et bed med meget store løg, salatbed, De blev lagt sammen efter at være blevet tørret, og de mest lasede stykker fiberdug blev kasseret.

Der har været rigtig mange gange med afdækning mod nattefrost af flere og flere bede.
Der har været rigtig mange gange med afdækning mod nattefrost af flere og flere bede. Det vidner mængden af dækkemateriale  om.
Den store pressing havde været over to jordbærbede og måtte lige tørres.
Den store pressing havde været over to jordbærbede og måtte lige tørres.

De to foregående dage har været lidt hekstiske. Jeg havde sat en deadline med at få plantet alle kålene ud, inden der kom gråvejrsdage med regn. Og inden jeg kunne plante, skulle de sidste bede lige klargøres og gødes.

Det sidste bed var gulerodsbedet, hvor der stadig stod lidt gulerødder under 25 cm ålegræs. De smager stadig udmærket. Nogle var slet ikke begyndt at sætte top, da de har stået køligt, andre var begyndt. Alle  med en nogenlunde størrelse blev gemt i en kasse, dækket med jord og stillet i skyggen. Måske er der gulerødder til de første nye er klar i drivtunnelen – nok om ca. to uger. Måske får vi slet ikke spist dem, for lysten til gamle gulerødder er nok stærkt på retur med alle de nye lækre ting ude i haven.

De sidste vintergulerødder.
De sidste vintergulerødder.

I år har det været så lidt nedbør her i foråret, at jorden var virkelig god under vinterdækket over gulerødderne. I våde forår har jeg slet ikke kunnet kultivere jorden med det samme. Den var rigtig fin og kunne lige kultiveres med hjulhakken.

Så løs og lækker var jorden, da gulerødderne var gravet op.
Så løs og lækker var jorden, da gulerødderne var gravet op.

I går plantede jeg 145 kål ud. Kål er en favoritspise, og her er til små 10 måneders forbrug. Jeg har i år plantet dem lidt tættere for at få små hoveder på hovedkålene, så de passer i størrelsen til, at vi er to i husstanden.

30 rosenkål – Brendan og Trafalgar

12 rødkål – Rodynda

18 vinterhvidkål – Marner Lagerweis

28 efterårsspidskål (hvidkål) – Filderkraut

12 blomsterkål – Autumn Star.

13 vinterbroccoli – Early Purple Sprouting, Rudolph, Claret, Red Arrow.

16 broccoli – Walthams, Ironman

10 January King – 5 af dem January Extra Late

8 lilla efterårsspidskål – Kalibos

8 efterårshvidkål – Stonehead.

Rosenkålene nedenfor er plantet ud med 45 cm afstand og i forbandt (forskudt). Billedet snyder, da det er taget med med zoom. På billedet med bionet over kan man bedre se planteafstanden i rækken. Der er samme afstand mellem planterne på tværs af bedet. Jeg har brugt samme afstand til hovedkålene for at få lidt mindre hoveder – ellers har jeg ofte brugt 50 cm til vinterhovedkål.

Udplantede rosenkål på det tidligere gulerodsbed. Bemærk den nye flisegang.
Udplantede rosenkål på det tidligere gulerodsbed. Bemærk den nye flisegang – så jeg kan gå her til vinter og plukke kål uden at gå i plutte.

Jeg fandt fiberdug frem, inden jeg plantede et bed til, så det hurtigt kunne komme over. Håber virkelig, at jeg undgår kål ødelagt af kålfluens laver. De voksne fluer er klækket og flyver nu. Prognosen siger, at det er lige nu, de begynder at lægge æg her på Vestlolland. Andre steder i landet er de endnu ikke begyndt.

Alle kål er i år blevet dækket med bionet lige efter udplantningen.
Alle kål er i år blevet dækket med bionet lige efter udplantningen. Fiberdugen er kommet af salatbedet nu, hvor der ikke er udsigt til nattefrost.

Klokken var 20.30, inden jeg var færdig med at plante ud, og sidst på aftenen kom de første regndråber. I dag har jeg frydet mig over at se, at planterne stå helt saftspændte og med regndråber på bladene. Det er flere år siden, at jeg har fået plantet kålplanter ud på så optimalt et tidspunkt. De er forkultiveret i rootrainer, så de burde have alle chancer for at komme godt i gang. Kålfluen er jokeren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere