Vinter ude – lunt i drivtunnel

Vinter ude – lunt i drivtunnel

Det har været det yndigste vejr i dag, selv om der stadig ligger sne mange steder i haven. Solen skinnede dejligt, og det var tøvejr. Men de næste nætter bliver det igen frostvejr, og nok ned til 4-5 graders frost.

Kartoffelkasserne i udhuset har fået dyne på idag – kartofler skal helst have mindst 5° varme, ellers begynder stivelsen af omdannes til sukker, og de får en sød smag.

Bladbederne klarer let frost og sne.
Bladbederne klarer frost og sne – idag var det tøvejr med sol.
Tomater ødelagt af frost.
Den første nattefrost kom bag på mig, så tomaterne blev ikke plukket. Ærgerligt, men smukt forfald.

Det er mere end sommerporrerne måske kan klare, så jeg valgt at trække de sidste sommerporrer af sorten Hilari op. Denne sort har lange, tynde porer, som tit er så lange, at de ikke kan oprejst. Jeg har også nogle efterårsporere stående, som jeg slet ikke er begyndt at bruge af endnu. De blev overdækket med to lag fiberdug, så klarer de nok de næste par nætters frost – indtil vi igen får mildt vejr.

Des sidste sommerporrer er høstede og skal lige pudses af.
De sidste sommerporrer er høstede og skal lige pudses af.
Sommerporrer.
En håndfuld lækre lange, tynde sommerporrer af sorten Hilari  – den kvalitet kan ikke købes.

Jeg er ret optaget af, hvordan klimaet er i min ny drivtunnel på den her årstid. Groft sagt er temperaturerne meget svingende i forhold til nat og dag og sol eller ej, og der er meget høj luftfugtighed med dugdannelse på indersiden af tunnelen.

Til morgen var der + 1°, kl. 10 var der 15° med sol. Det tror jeg er for stor temperaturforskel for planterne, så jeg lukker begge døre op om dagen. I dag var der 11° midt på dagen med åbne døre, men kun 4°, da kl. var 15. Mit drivhus er orienteret, så det får maksimal sol fra solen står op og til kl. 14, derefter kommer solen mere fra gavlen mod SV.

Udluftningen giver også et mindre fugtigt klima, men selv om dørene står åbne hele dagen, så er der stadig dug på indersiden af drivtunnelen.

Det er lidt sjovt at kunne gå i næsten forårluft inde i tunnelen og bare en fleece trøje, mens sneen dækker jorden udenfor.

I dag har jeg lavet lækker dyrkningsjord ud af den sammentrampede jord. Det allerøverste lag fjerner jeg, da jordniveauet er lidt for højt. Det er jorden fra hullerne til faststøbningen af buerne, der er i overskud, og det er den, som er blevet trampet rigtig fast. Nedenunder er jorden rigtig fin og bekvem, når den graves, kultiveres og rives. Men der er masser af rødder af ukrudt og rødder fra det fældede æbletræ, som først skal fjernes.

Der er sne ude i haven, men inde i drivtunnelen er der lunt og jorden er bekvem.
Der er sne ude i haven, men inde i drivtunnelen er der lunt, når solen skinner, og jorden er bekvem.

I dag var jeg nået til det sted, hvor der stod en række gamle aspargesplanter. De blev gravet op og er blevet pottet. Så må jeg se, om det giver tidlige asparges, eller de har lidt for megen overlast.

Potterne med asparges står lige foreløbig på fliserne mellem planterne.
Potterne med asparges står lige foreløbig på fliserne mellem planterne.

Jeg synes at jeg kan se bare lidt vækst på under en uge. Og det er ikke ren indbildning. Se de to billeder af persille nedenfor. Blad nr. to er blevet lidt større på nogle af planterne – det er de samme planter.

Persilleplanter 4. november
Persilleplanter 4. november
Persilleplanter 10. november.
Persilleplanter 10. november. Planterne er faktisk vokset lidt på de 6 dage,

I dag hentede jeg noget sand ind, så min yaconplante kunne blive plantet i det i stedet for den oprindelige havejord. Det er jeg blevet anbefalet af en, som har dyrket yacon i flere år. Ellers er der risiko for, at kronen (roden med små vækstknolde) kan rådne under den frostfri og kølige overvintring. Nu håber jeg inderligt, at den klarer overvintringen, selvom jeg ikke havde sat mig nok ind i plantens fysiologi. Jeg burde have efterladt nogle af de små knolde som madpakke til overvintringen. Der er i hvert fald masser af små vækstknolde, hvor de nye spirer skal komme fra.

Min yacon plante blev i dag plantet over i let fugtigt sand, så den ikke rådner i vinterens løb.
Min yacon plante blev i dag plantet over i let fugtigt sand, så den ikke rådner i vinterens løb.

Jeg har også lagt knoldene i tørt sand i dag. De har ligget til tørre i to dage i solen i vindueskarmen i stuen, så sårene fra høsten er nået at tørre op. Nu glæder vi os til at smage knoldene, når de er blevet søde om 1-2 måneder. Jeg lod en knold ligge i vindueskarmen, så den kan få masser af sol og varme, så prøver vi den om nogle uger.

De høstede yacon knolde lægges i tørt sand til opbevaring et frostfrit sted.
De høstede yacon knolde lægges i tørt sand til opbevaring et frostfrit sted. Lige nu er det et værelse ovenpå, hvor der ikke er varme på.

 

 

2 thoughts on “Vinter ude – lunt i drivtunnel

    1. Jeg er også rigtig glad for, at jeg endelig besluttede mig for at få større dyrkningsareal, og at vi nåede at samle den, inden vinteren kom. Jeg har kun haft 8 m2 drivhus indtil nu, så det bliver ren luksus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere