Salat med og uden frostskade
Det er dejligt, at vi igen har mildt vejr. Frostvejr er ikke godt i november, når der stadig er masser af salat, bladselleri, knoldfennikel osv. ude i haven. Og slet ikke, når jeg skulle hjemmefra i fem dage med frostvejr.
Heldigvis kunne jeg følge lidt med på DMI, men målestationen ligger helt ude med vand til begge sider, og jeg bor 7 km inde i landet, men kun med små 3 km til Østersøen. Så jeg ved reelt ikke, hvor koldt her har været, men nok ned til 3-4° frost om natten og måske tøvejr midt på dagen. Det var det, der blev lovet for Nakskov.
Så jeg var noget spændt, da jeg kom hjem og tog to lag fiberdug af salatbedene, knoldfennikel, orientalske bladgrønsager. Over et bed med Filderkraut og bladselleri var der også lagt pressening.
De orientalske bladgrønsager havde det rigtig fint. Det havde et udækket bed med samme bladgrønsager det også. Så her kan jeg tage det lidt mere roligt ved let nattefrost.
Filderkraut er en hvidkål trods den spidse facon, og den tåler ikke frost. Og den kan heller ikke holde sig særligt længe efter optagning. Så her satsede jeg – og vandt. De overlevede frosten godt tildækket. Men det går ikke næste gang, der kommer frost, da jorden vil være koldere. Bladselleri var dækket på samme måde og har også overlevet, men bladene, som har rørt ved overdækningen har taget lidt skade. Knoldfennikel er stort set uskadt, men toppen er lidt beskadiget af overdækning. De er meterhøje.
Salaten er smertensbarnet ved frostvejr. Jeg havde en klar forventning om, at Little Gem hovederne havde klaret det. Jeg har dyrket den i mange år som sidste hold salat. og den har overlevet mere frost. Måske fordi den ikke har så mange krummelurer på bladene, hvor vand kan samle sig.
En anden overlever er min rødbladede pluksalat – den har klaret sig uden overdækning.
Trods overdækning er der frostskader på de her salatplanter. Jeg tror det skyldes for megen fugtighed. Planterne står alt for tæt. Der burde have været luft mellem dem.
Det tredje salatbed var uden frostskader. Desværre har jeg ikke fået skrevet ned, hvad det er for to rækker salat, der står yderst. I midten er det Little Gem, som er høstet, mens den var på vej i stok. Sorten i de yderste to rækker løber heller ikke så let i stok. Til gengæld er der på grund af tæt planteafstand råd i nogle blade. Og placeringen under æbletræet med nedfaldende løv er et problem, da det kan give råd. Det samme problem havde jeg med dalende æbleblomster i maj. Skal der virkelig bionet over salatbede under æbletræer?
Jeg har ladet fiberdugen ligge parat til at trække over igen – muligvis kommer der frost igen først i december. Så nu spiser vi salat.
I drivtunnelen står de udplantede salatplanter rigtig fint. Jeg lukkede drivtunnelen helt ned, inden jeg tog afsted, og jeg tror ikke, der har været frost derinde. Planterne har stået helt udækkede, og på trods af virkelig megen kondens på indersiden af drivtunnelen efter 5 dage uden udluftning, så var planterne helt tørre. Og de vokser bare en anelse. Næste år må jeg se om jeg kan få etableret mange gode salathoveder i sensommeren, så der er nogle hoveder at høste indtil vinteren sætter ind for alvor. Lige nu håber jeg at mine små salatplanter overlever og sætter mange blade, når de igen får vækstforhold til det.
4 thoughts on “Salat med og uden frostskade”
Jeg synes da det er fantastisk at du har så meget salat midt i november! Jeg har taget mine knoldselleri op, men lod spidskålen stå da jeg troede den kunne tåle frost (jeg er jo bare en stakkels nybegynder i køkkenhaven). Det kan den ikke. Det har jeg så lært nu 🙂
God – mild i vejret, har jeg hørt – weekend til dig!
Du skal så salat i den sidste uge af juli – så når de at udvikle store salathoveder. Hurtige sorter kan sås en uge ind i august og stadig nå det. Spidskål tåler lidt frost, men ikke meget mere end 3-4°, og er spidskålen ved at være helt udviklet, tåler den stort set ikke frost. Husk Filderkraut er hvidkål og ikke tåler frost. Også god weekend til dig.
Tak, Karna – både for alle dine lære indlæg og for dit svar 🙂 Mine spidskål var færdig og fine – og så døde de i frosten, men så har jeg lært af det …
Det er den måde, man bliver klog på at dyrke have. Man glemmer let, hvad man læser og hører andre sige. Egne erfaringer glemmer man ikke sådan lige igen – hverken de gode eller de dårlige.