Varm dag med tørretumbler i haven

Varm dag med tørretumbler i haven

Det var en dejlig lun morgen med morgenmad ude i haven, og jeg sad og nød synet af min have. Til sidst måtte jeg hente kameraet, for der var sådan et fint lys.

Morgenstemning i haven.
Morgenstemning i haven.

Når haven føles som en tørretumbler, så bliver der ikke lavet ret meget havearbejde i min have. En varm vind kom fejende ind gennem min have, og ude i solen var det helt umuligt at arbejde. Egentlig var dagen bedst egnet til at tørre tøj i, så det gjorde jeg. Jeg har været så heldig at få anbragt mit tørrestativ sådan, at jeg kan stå i skyggen og hænge tøj op.

Et tørrestativ sparer mange penge på elregningen.
Et tørrestativ sparer mange penge på elregningen.

Det er aldrig en god ide at lægge sig fast på noget, som skal laves ude i haven næste dag. I går havde jeg besluttet, at de mange majsplanter skulle ud af drivhuset til afhærdning under bionet. Jeg kan ikke plante dem ud, førend de har 3-4 store blade, da fritfluerne ellers ødelægger planterne. Det er kun i nogle områder, at der er fritfluer, og man skal tage det hensyn, og det giver senere udplantning. Ellers ville jeg have plantet dem ud for flere dage siden i det lune vejr.

Da de var kommet ud, kunne jeg få mit havebord ud af drivhuset. Det gav plads til at få de to sidste store tomatplanter plantet ud. De har ikke taget skade af at stå i venteposition, da de var plantet i godt store potter. Det var et varmt formiddagsarbejde. Agurk- og tomatplanterne i drivhuset var ikke blevet bundet op, det var blevet udskudt, og det blev det endnu engang. Det var simpelthen med risiko for hedeslag at arbejde i drivhuset. Jeg nøjedes med at vande, og det er første dag, at agurkerne har klaret hele dagen uden skyggegardin.

Nu er der kun tomater, agurk og nogle potter med basiilikum, peber og chili i drivhuset.
Nu er der kun tomater, agurk og nogle potter med basiilikum, peber og chili i drivhuset.

Jeg har stadig problemer i mit kålbed med Filderkraut spidskål, de hænger stadig med bladene. Og det er ikke kålfluens larver, der æder rødderne. Jeg har gravet flere planter op, uden at finde larver. Alle planterne i bedet fik en god sjat vand, uden at det hjalp særlig meget. Næste mulighed var skygge, så det store skyggenet blev fundet frem – bruges over grønkål for at holde kålsommerfuglene ude. Det blev lagt sammen til 4 lag og lagt hen over tunnelen af bionet, og sat godt fast med tøjklemmer, så det ikke lettede i blæsten. Det er vigtigt, at der er åbent i siderne, når der skal laves skygge, så det ikke bliver for varmt for planterne. En time senere stod de fleste ret op. Så nu får de nogle dage med skygge, og så bliver vejret forhåbentlig mere kålvenligt.

Skyggenet over bedet med Filderkraut spidskål.
Skyggenet over bedet med Filderkraut spidskål.

Der er kommet et gammelt lidt hullet bionet over jordbærbedene. De første to jordbær er ved at blive røde, og der var allerede hakket i et af dem. Regner det ikke i nat, så må der vandes i morgen. Jorden i jordbærbedene er tør. Heldigvis ser det ud til, at der er en vis chance for lidt regn i nat.

Få dage til vi kan høste de to første røde jordbær.
Få dage til vi kan høste de to første røde jordbær.

Det er bedre sådan en varm dag at finde et godt køligt sted med skygge – der er jo altid noget, man kan lave. I dag blev det gulerodsbedet sidst på eftermiddagen, da der blev skygge her. Der var meget mere ukrudt end gulerødder og persillerødder, selv om jeg havde hakket imellem rækkerne.

Ukrudt i gulerodsrækkerne
Mere ukrudt end gulerødder.

Men det var et tilpas arbejde at sidde på min Oneleg skammel og luge stille og rolig et køligt sted. Desværre er der steder i rækkerne, hvor spiringen ikke har været god nok, nogle steder er der huller i rækkerne og der skal laves en eftersåning. Men i dag nøjedes jeg med at vande rækkerne godt efter lugning og en første udtynding der, hvor der var rigtig mange planter. Om nogle dage står gulerødderne fint igen, og så kan jeg bedre danne mig et overblik over, hvor det kan betale sig at efterså, og om der skal tyndes yderligere.

To rækker gulerødder efter lugning, tynding og vanding.
To rækker gulerødder efter lugning, tynding og vanding.

Persillerødderne er desværre ikke kommet ret godt – almindeligt problem. Men den ny såning her i maj er ved at spire frem nu – og det ser mere lovende ud.

På en tur rundt i haven, fik jeg øje på et kålskud på en russisk grønkål, som var helt besat med bladlus. Planten står og blomstrer, og på resten af planten var der ikke en bladlus. Så jeg kneb skuddet af og tog det med til fotografering.

Bladlus på kåslskud.
Bladlus på kåslskud.

Hen under aften kom der skyer, og så bandt jeg planter op inde i drivhuset, hvor jeg kunne være i fred for blæsten. Jeg snor planterne rundt om en lodret snor, der bindes om planten helt ned ved et af de nederste blade. Det var ret svært, når planterne er så store, der er et par skud, som er på vej som ekstra stammer, og der er tomatklaser. Det lykkedes, og jeg mistede højst en 7-8 små tomater. Det skal aldrig mere udsættes så længe.

Jeg gik og spekulerede på, om der findes en oversigt over tomatsorter og deres evne til at sætte tomater hurtigt ved tidlig såning. På Favorita tomatplanterne er der store grønne cherrytomater. På min blommetomat er der blomster og den allerførste lille tomat. De er begge sået 26. februar. Og der plejer ikke at være så stor forskel på tomatdannelsen. Det er første år, at jeg har sået tomater så tidligt, ellers sår jeg først i marts.

Der er store cherrytomater på Favorita tomatplanterne.
Der er store cherrytomater på Favorita tomatplanterne.

Når vi har sådan et dejligt sommervejr, bliver asparges ekstra lækre, fordi de vokser så hurtigt.

Nyhøstede grønne asparges.
Nyhøstede grønne asparges.

Det regner nu, endda rigtig meget, men det er nok kun en byge. Men dejligt alligevel…

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere