Frø i fokus på en dag med sol og regn

Frø i fokus på en dag med sol og regn

I aftes kom der er kraftig regnbyge, men i morges var det kun havestolene, som stadig var våde. Derfor startede jeg dagen med at vande jordbær – og i samme omgang tidlige kartofler og spidskål, da de står lige ved  og mellem de to jordbærbede. Jordbærrene vokser lige nu og dræner jorden for vand, og når nu det ikke ville regne mere her, så måtte jeg vande. Jordbær skal have vand for at udvikle sig til store saftige bær.

I samme omgang fyldte jeg fuglenes drikkested op med vand – her kunne man godt se, at det er lang tid siden, at det har regnet. Vandstanden steg ca. 20 cm, da den gamle gruekedel blev fyldt helt op. Ikke alle var lige begejstret for min påfyldning – en masse snegle måtte ud at svømme.

Vandhullet til havens fugle og dyr.
Vandhullet til havens fugle og dyr.
Snegle i vandhullet
Snegle på flugt fra oversvømmelsen.

Senere, da jeg ville tage en potte til at plante min enlige aubergineplante over i, sad der en lille grøn frø nede i den. Der kunne den jo ikke blive, så jeg satte den ind i drivhuset – den var jo så lille, at solsorten sikkert ville betragte den som et bytte. I drivhuset er der også masser af fugtighed og skygge mellem potterne og sikkert også føde. Døren står åben hele dagen i øjeblikket, så den kan komme ud igen.

En lille grøn frø - hvor kom den mon fra?
En lille grøn frø – hvor kom den mon fra?

Frø var i øvrigt omdrejningspunktet i dag. Der var flere steder i haven, der skulle sås, bl.a skorzonnerrod, rød pibeløg, vintergulerødder, rødbeder og bladbeder. Og så har jeg planer om at prøve at så endnu en gang lave bønner på friland. De skal sås nu, hvis jeg skal kunne nå at høste egne frø af dem. Heldigvis står der fra første såning 4 bønneplanter af sorten Purpiat, som jeg kan bruge til at høste frø af. Purpiat sætter jeg stor pris på, og den kan ikke købes ret mange steder og slet ikke i DK.

Sidste år var foråret så koldt og bønnesåningen så sen, at høst af egne frø var lige ved at glippe. Jeg måtte hænge bønneplanterne op med rod og lade dem tørre og til sidst hænge dem op på sommersoveværelset til eftertørring. De mange tørre bælge skulle lige bælges, før jeg kunne så.

Tørre bønner til frø
Det ligner et virvar, men de er pænt bundtet med sortsnavn.

Det var en rigtig fint at sidde i skyggen i middagsheden og ordne bønne og putte dem i små poser og skrive diverse oplysninger på dem.

For flere år siden opdagede jeg i rækken med Purpiatbønner en afvigende plante, som var lyslille med hvid marmorering – Purpiat er helt mørklilla. Den afvigende plante var større og mere frodig end Purpiat, så jeg høstede frøene herfra og har dyrket den i et par år. I år var der så en synlig udvikling, da frøene ikke var ens, nogle var næsten helt runde og andre mere flade. så nu skal den dyrkes som to forskellige sorter, og så er det jo spændende, hvad der kommer ud af det. Der er jo altid en lille drøm om at finde den helt fantastiske sort.

Hjemmedyrkede frø
Det er tydeligt, at der er to forskelligt udseende slags frø.

Der var også sorte bønner af sorten Helios  – en gul lav bønne. Den kan købes fra Bingenheimer. Den er standardbønne i min have. En lille fin grøn rund bønne af sorten Cupidon – den kan bruges som filetbønne, når den plukkes i tide. Frøene er små og rigtig fine helt spættede.

Egne frø fra 2015
Så er der styr på frø af lave bønner høstet i 2015.

Jeg nåede dog aldrig til at så bønnerne, for pludselig åbnede himlens sluser sig bogstaveligt talt, og jeg måtte løbe med frø og kamera gemt under blusen. Vi fik en halv times regn, ikke så mange mm, men mere end i aftes. Og nok til at gøre jorden fugtig i de øveste cm.

Derfor jeg besluttede at så vintergulerødder, rødbeder, bladbeder, skozonerrod og  rød pibeløg. Der blev rillet op og vandet rigtigt grundigt. Det er en fordel at så flere ting på en gang, da rillerne skal holdes fugtige, indtil kimplanterne dukker frem, og det er lettere at huske, når der er meget, der står på spil. Lige nu ser vejrudsigten ret så tør ud – og jeg kan vel ikke forvente, at der kommer  en byge  forbi igen.

Såriller til vintergulerod.
Såriller til vintergulerod.

Jeg har fundet ud af, at det er en god ide at fotografere frøposerne, når jeg sår. Men jeg skal huske at lægge poserne, så jeg kan se alle sortsnavne. Posen uden sortsnavn er Robilia. Det står skrevet ind i min notatbog, hvor jeg lige laver en skitse af bedet med markering af, hvor de enkelte sorter er sået. Det er noget af det, som jeg skal nå nu, hvor jeg har fået lidt bedre tid til min have. Ellers kan det være svært at finde rundt i sorterne, når det bliver høsttid. Og jeg dyrker mange sorter netop for at finde nye og bedre sorter.

Sorter af vintergulerødder
Sorter af vintergulerødder

Til frokost var der en agurk med på tallerken, eller rettere en halv miniagurk til hver. Jeg glæder mig så meget til at spise nyhøstede agurker hver dag og masser af agurkesalat. Jeg tror vi må springe i morgen over – der er kun en agurkplante med stammeagurker, der giver her i starten.

På billedet nedenfor vil jeg gerne vise, hvor meget tidligere stammeagurker er i forhold til de første dyrket på sideskud. Men det er sideskudsmetoden, der giver flest agurker og en jævn forsyning. Her knibes sideskuddene over 2. blad og sideskuddene på sideskuddene over 1. blad.

Årets første agurk.
I dag høstede jeg den første miniagurk.

2 thoughts on “Frø i fokus på en dag med sol og regn

  1. Det var da en god oplysning, det med at fotografere poserne. Den der puritaner bønne, kunne jeg måske få lov til at købe en lille smule af dig? Den lyder bare spændende. Med venlig hilsen fra Mona fra Vesthimmerland.

    1. Kan du ikke spørge mig i oktober om frø. For nu skal jeg lige have høstet frø først.Jeg har kun de frø, jeg selv skal så i år på grund af den dårlige høst sidste år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere