Trods tørken sår og planter jeg 2. afgrøde

Trods tørken sår og planter jeg 2. afgrøde

Min mand synes, at det er vanvittigt, at jeg sår endnu flere planter, når jorden er så tør, og solen steger ned på de stakkels planter i køkkenhaven. Han mener ikke, at jeg får noget ud af alt mit arbejde.

Jeg har det lige modsat. Der er stor chance for at få et godt udbytte hen over efteråret af alt det, jeg sår og planter lige nu. De tomme bede står der, og frøene har jeg købt i foråret, eller jeg har egne hjemmehøstede. og gratis frø. Og så kan jeg ikke holde ud at se bar jord. For øvrigt har jorden ikke godt af at ligge udækket. Det er bedre med nye afgrøder eller grøngødningsplanter – eller ukrudt.

Tre bede er ledige efter 3. års jordbær, tidlige kartofler og løg.
Tre bede er ledige efter 3. års jordbær, tidlige kartofler og løg.

Det er selvfølgelig en forudsætning, at jeg får frøene til at spire, og planterne til at vokse – og at vi får regn. Jeg har en vis indflydelse på, at frøene spirer, og planterne vokser – mens jeg desværre ikke er herre over regnbygerne. Men jeg satser.

Jeg har allerede sået kinesiske radiser for en uge siden, som er kommet fint op, og de er dækket med fiberdug. Dels mod kålsommerfugle, som der er rigtig mange af, dels mod solsortens intense fødesøgning i al fugtig jord.

For fire dage siden såede jeg pak choi og tat soi – 6 sorter i alt, både med grønne og røde blade. Det er en vigtig afgrøde både som grønsag og til salattskålen i det sene efterår og vinter, hvis ikke frosten bliver for hård. De er selvfølgelig også dækket med fiberdug.

For tre dage siden lavede jeg den helt store satsning med at plante alle mine forkultiverede stangbønner ud, så nogle rækker stangbønner plus så et helt bed til med sommergulerødder. Hvis alt går vel, får vi masser af bønner i september og starten af oktober, og små fine nye gulerødder i november og december.

Jorden blev grundvandet for at jeg overhovedet kunne bearbejde det. Og så- og planteriller er bleve vandet grundigt.
Jorden blev grundvandet, for at jeg overhovedet kunne bearbejde det. Og så- og planteriller er blevet vandet grundigt.
sårillerne til gulerødderne er vandet godt i dybden, så rødderne søger nedad.
Sårillerne til gulerødderne er vandet godt i dybden, så rødderne søger nedad.
Bønneplanterne plantes i cirkler - jeg sætter bambus op til dem til at klatre op ad.
Bønneplanterne plantes i cirkler – jeg sætter bambus op til dem til at klatre op ad.

Lige nu ser det ikke ud til, at der kommer regn tirsdag/onsdag, som der var udsigt til, da jeg såede og plantede. Så i aften har jeg vandet planterne. Jeg har også vandet gulerodsbedet gennem fiberdugen. Jeg håber selvfølgelig stadig på regn – eller bare overskyet vejr, så planterne får chance.

Til gengæld er der ikke problemer med at få tørret ærterne i ærtebedet ved siden af. Her skal høstes ærter både til at så og til at gemme til god vintermad. Her er det planen senere at så spinat.

Jeg har i øvrigt fået et andet forhold til ukrudt, efter at jeg har fået høns og kyllinger i en så tør sommer. Jeg er holdt op med at hakke ukrudt, jeg hiver bare toppen af til dem, så de kan få frisk grønt. Så kommer der mere grønt senere. Da jeg ryddede de tre bede, var jeg dog nødt til at grave en del mælkebøtter op med rod til dem.

Lækker grønt til høns og kyllinger.
Lækker grønt til høns og kyllinger. Den russiske grønkål fik kyllingerne serveret i potte, så de selv kunne nippe bladene af.

 

 

4 thoughts on “Trods tørken sår og planter jeg 2. afgrøde

 1. Det samme her, bortset fra at min mand ikke synes at det er skørt. Han vil også gerne have friske grønsager hen over efteråret og vinteren. Jeg sår, planter ud og vander til den store guldmedalje. Dog ikke alt med lige stort held. De udplantede kinakål ser ikke ud til at klare det. Andre vinterkål er meget pjevsede men måske klarer de det. Pak choi spirer lystigt under bionet, men så forsvinder de. Det er nu sket i to omgange.
  Det jeg har mest succes med at pante ud er cikoriesalat og forskellige endivier til efterårsbrug.

  1. Hvis ellers vi får regn i løbet af de næste 3 uger, så tror jeg at det nok skal give et godt udbytte. De første uger skal de ikke bruge meget mere vand, end det, der er vandet med, så bare lidt supplerende vanding og jorddække gør forskellen.

   Jeg skal til at plante blomkål ud – gad vide om det går. Forsøger næste uge mellem to hold feriebørn.

   Der må være snegle under dit bionet – for hvad æder dem ellers der?

   Jeg skal se, om jeg kan få succes med at plante salatplanter ud en af dagene. De er store nu og står i rootrainer.

   1. > Har hele tiden tænkt at det var en art jordlopper der åd mine nyspirede kinakål. Nu er det samme ved at ske med majroer og de står ikke under bionet. Der er aldrig problemer med salaten. Men det kan selvfølgelig også være snegle der er så små at jeg ikke kan se dem.
    Du er lykkelig at du har så mange feriebørn.

    1. Jordlopper – ja, det kan det sagtens være, men så bør du kunne se dem. De plejer ikke at æde hele planten i første hug, men gnaver af bladene.

     Ja, det er dejligt med feriebørn. Vi har rigtig hygget os herhjemme sammen med Sigismund. I dag nåede vi dog også en sejltur hen under aften, hvor det ikke var så varmt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere