Travl plantedag i haven

Travl plantedag i haven

Endelig lidt lunere, så jeg kan plante ud på friland – eller rettere på friland under fiberdug. For ingen små planter kan klare at blive plantet ud i strid østenvind – selvom de er blevet afhærdet i mange dage. Det var i øvrigt rigtig svært at få etableret en tunnel med blafrende fiberdug, når det blæser en halv pelikan (10-12 m i eftermiddag). Den jord, som var dejlig fugtig efter regnen, tørrer hurtigt ud i sol og blæst.

Det er nu ikke kun på grund af vinden, at de plantes ud under fiberdug. Det er også tidlige afgrøder, som skal vokse hurtigt, så vi kan få nye afgrøder om en måneds tid – løgene er dog længere tid om det. Tidlige afgrøder er stærk efterspurgte på den her årstid.

Fiberdug over de nyudplantede kål.
Fiberdug over de nyudplantede kål: sommerhvidkål, blomkål og spidskål.

Her i 2. kålplantning var det 4 sommerhvidkål af sorten Golden Acre, 8 blomkål af sorten All Year Round og 2 af Snowball Plus 10 stk Hispi spidskål. Jeg kan allerede nu godt blive i tvivl, om vi kan følge med til at spise kålene. Nå, blomkål kan være lidt lunefulde, så her vil jeg se hoveder, inden jeg planlægger at spise dem. Det er flere år siden, at jeg har dyrket blomkål. Små spidskål som Hispi er jo nærmest en pr. person.

Sommerhvidkålen og spidskålen blev plantet dybere, end de stod i såbakken. Blomkål må ikke plantes dybere.
Sommerhvidkålen og spidskålen blev plantet dybere, end de stod i såbakken. Blomkål må ikke plantes dybere.

Vi ser virkelig frem til knoldfennikel, så her blev plantet en snes stykker ud i dag. 3 stk Veronica, 8 stk Zera Fino og resten Firenze. Knoldfennikel laver knold over roden. Knolden dannes faktisk hævet over jorden, hvis man planter i samme højde, som de står i fra såning. Når man gør det, så står de ikke op efter plantning – de ligger nærmest ned. Det er ok – de sørger selv for at komme op at stå igen.

Bed med knoldfennikel i diverse magelige stillinger.
Bed med knoldfennikel i diverse magelige stillinger.
Her er knoldfennikelen plantet korrekt - selv om den ligger ned.
Her er knoldfennikelen plantet korrekt – selv om den ligger ned.

Heldigvis var der lidt læ lige der, hvor jeg skulle plante mine såede løg ud. Nede på knæ var det næsten lunt i solen. Løgene havde pæne rødder. Jeg har prøvet at klippe toppen lidt ned på nogle af dem.

De fleste løg blev plantet ud som de stod i rootraineren med 2, 3 eller 4 løg samlet og så med god afstand. Jeg prøvede dog også at skille planterne af og plante et par rækker med planterne enkeltvis

De fleste løg blev plantet ud som de stod i rootraineren med 2, 3 eller 4 løg samlet og så med god afstand. Jeg prøvede dog også at skille planterne af og plante et par rækker med planterne enkeltvis.
Løgene havde fine hvide rødder.

I går blev drivhuset vasket, og der blev grundvandet derinde, så det nu er klar til at bruge til udplantningsplanter her og nu, og senere skal der plantes tomater og agurker herinde.

Der er allerede gang i potter med overvintrede Verbena bonariensis, der sætter nye skud, et par potter med georginer og lykkekløver. Og rosmarinen står med flotte lyslilla blomster. I dag såede jeg lige en kasse til med nogle sommerblomster, så der er lidt til at pynte op med i køkkenhaven, hvor der bliver lidt plads.

Nyvasket drivhus.
Nyvasket drivhus – forrest vinterbroccoli.

2 thoughts on “Travl plantedag i haven

  1. Hej Karna. Jeg har forsøgt at flette mine hvidløg til ranker, men det ser forfærdeligt ud. Har du en opskrift på det?
    Jeg er også i tvivl om tidspunktet er det rette, for de er jo ikke tørre endnu.

    Venligst
    Ilse

    1. Jeg dyrker nu kun slangehvidløg, og de kan ikke flettes med den tykke stive stængel. Jeg kan godt huske, at jeg for mange år siden forsøgte at flette hvidløg, og jeg vil gætte på, at det var med samme resultat. Jeg har ikke forsøgt siden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere