Tørring af tomater og vanding af haven
De varmeste septemberdage nogensinde – sikken sensommer vi har i år. Det gælder om at nyde udelivet lige nu.
Som havedyrker er det her helt usædvanligt, og med en masse planter er det uvist, hvor det lander henne. Jeg har indtil det bliver lidt køligere opgivet at så persille, spinat og salat til overvintring. Bortset fra at jeg lige stødte på en kasse med jord, hvor der har stået nogle sommerblomster. Her blev der strøet lidt spinatfrø ud over og muldet ned, vandet og dækket med noget fiberdug.
Der er en hel del afgrøder, som skal have noget vand i de her tørretumlerdage med både varme, sol og blæst. En af dem er bønner. I dag lagde jeg siveslange ud i mit bed med stangbønner, hvor jeg skal høste årets sidste bønner.
Krukkerne skal selvfølgelig passes godt med vand, for nu er der begrænset jord. De skal vandes mindst en gang om dagen.
Agurkerne i drivhuset er blevet vandet i dag, og jeg vil i morgen give tomaterne i drivhuset noget vand – normalt ville jeg være holdt op med at vande tomaterne nu, men det er så tørt og varmt, at de må have endnu en gang vand. Jeg plejer at vande dem med godt 100 l vand. Jeg har derfor plukket de mange modne tomater af i dag, da der ellers er risiko for, at de sprækker. Tomaterne skal først vandes i morgen tidlig, så der ikke bliver for megen fugtighed derinde. Jeg har fjernet nogle blade med kartoffelskimmel, og det skal helst ikke udvikle sig.
Smertensbørnene er salat og knoldfennikel, som der er høj risiko for går i stok i varmen. Jeg har allerede mange salatplanter, som i den her lune sensommer er gået i stok, næsten inden de begyndte at danne hoved. Heldigvis har jeg nye salatplanter på vej, og de skal passes med vand.
Jeg holder mit bed med knoldfennikel vandet godt, så de kun stresses af varme. Jeg bliver overrasket, hvis de efterhånden ret store knoldfennikel ikke går i stok allesammen i den her sommerhede. Men jeg ved ikke nok om planten – måske spiller dagslængden også ind. Knoldfennikel er en vinterafgrøde i Middelhavsregionen. I juli og august med samme varme, ville de gå i stok. Det første efterårshold er gået i stok i augustvarmen.
Selleri kan heller ikke tåle at mangle vand, så her er jeg også i gang med at vande så meget, som det er nødvendigt. Jeg tror dog de bedre kan klare varmen nu, hvor dagene er kortere. Men de skal vokse lige nu, så de får en gang vand, både bladselleri og knoldselleri.
I varmen modner tomaterne lynhurtigt og bliver fantastisk søde og velsmagende. Selv om vi spiser virkelig mange små tomater hver dag, så kan vi ikke følge med.
I dag plukkede jeg alle de små godt modne tomater både på friland og i drivhuset. Så kan vi måske igen følge med til at spise. Den meget varme sensommer kommer nok til at betyde, at der ikke bliver så lang en tomatsæson her i efteråret. Planterne har ikke sat så mange nye tomater i de seneste uger – der er ikke så mange grønne, som der plejer at være lige nu.
Tørremaskinen blev fundet frem. Jeg besluttede at skære de fleste ud i kvarte og tørre dem til semidry. De skal så bruges i salater i vinter. Jeg kommer dem i fryseren efter tørringen.
Her er så resultatet – lækre små tørrede tomatstykker til at komme i salat – hvis ikke de ender som slik. De er blevet pakket i små poser og er nu gemt i fryseren, hvor de intet fylder i forhold til inden tørring.
6 thoughts on “Tørring af tomater og vanding af haven”
Mye tomater hos meg i år. Det ser ut som også har fått mye tomater, ja.
Hos meg er det nå snart slutt. Har lyst å kaste tomatplantene ut av drivhuset for å få vasket og ryddet, men det er fremdeles noen grønne tomater igjen. Har satt en bøtte epler inn i drivhuset i dag, så da blir nok de siste tomatene modne. Vi har spist tomater naturell siden sist i april, kokt tomatsaus, laget henkokte tomater ala Camilla Plum og tørket også mye.
Hvorfor fryser du tørket tomat? Vil de ikke kunne holde seg på glass?
Jeg har ingen erfaring med tørret tomat på glas, så derfor har jeg frosset dem ned i små portioner. Jeg har læst på Facebookgruppe at folk med erfaring med tørring af tomat fryser dem ned. I hvert fald de semidry, som jeg lavede i sidste omgang kan ikke holde sig på glas.
Hej Karna,
er det muligt at se en samlet liste over de ting du dyrker med specifik angivelse af hvad slags (eksempelvis) bønner du dyrker? Evt. som en del af søgefunktionen på din side?
Hilsen Tine
Der er to muligheder for at finde alle indlæg om f.eks. bønner. Du kan skrive bønner i søgefeltet, eller du kan gå lidt længere ned og klikke på vælgeren til kategorier. Her kan du under grønsager vælge bønner. Jeg forsøger ret systematisk hver gang at vælge de relevante kategorier til et indlæg. Men jeg har ikke lavet en samlet oversigt over alt det, jeg dyrker, på min blog.
Ang. tørrede tomater på glas, så kan man gøre som i Italien, lægge dem i glas med urter og så dække med olivenolie, på den måde holder de meget længe, og det smager forrygende godt.
Den metoder har jeg ikke afprøvet – endnu. Og det er da bestemt en god mulighed. Jeg køber ikke ret tit tørrede tomater i olie, da vores kost helst ikke skal indeholde for meget fedt. Men til nogle ting er det rigtig godt og smager lækkert. Men nu er det slut med tørrede tomater i år – resten spiser vi friske, og heldigvis er der da en del endnu.