Sommerbeskæring af mine æbletræer

Sommerbeskæring af mine æbletræer

Tiden løber, og det er ved at være sidste udkald for at sommerbeskære – og jeg har ikke nået det endnu. Eller rettere nu mangler jeg kun at beskære de to Filippatræer – jeg har i går fået beskåret Golden Delicious træet.

Jeg beskærer ellers ikke mine æbletræer særligt meget. De er alle plantet omkring 1980. Men de her tre æbletræer står sådan i forhold til min køkkenhave, at jeg er nødt til at holde dem nede i højden. De er podet på MM 106 grundstammer, så med en god lerjord, er der en del vækst i dem. Hvis jeg skulle have plantet dem i dag, ville jeg have valgt en mindre vækstkraftig grundstamme.

Når jeg skærer dem ned, sætter de troligt en masse vanris, som jeg klipper af her sidst på sommeren, normalt i august, så frugterne kan få mere lys og luft.

Golden Delicious æbletræet med et utal af lodrette vanris.
Golden Delicious æbletræet med et utal af lodrette vanris.

Golden Delicioustræet er vores parasoltræ, som skygger for vores siddeplads ved drivhuset. Her er altid dejligt på sommerhede dage, og derfor skal der ikke beskæres før sidst på sommeren.

Efter beskæringen - nu kan man se, at det er et parasoltræ.
Efter beskæringen – nu kan man se, at det er et parasoltræ.

Det modsatrettede hensyn er, at netop Golden Delicious har brugt for lys og luft i kronen, da det ikke er en sund sort. Den nærmest samler på skurv på æblerne. I år har der her været meget tørt, og det kan ses på æblerne, der nærmest er skurvfri. Bare ærgerligt, at der netop i år ikke er ansat ret mange æbler. Træet bærer ujævnt med masser af æbler hvertandet år og få æbler det mellemliggende år.

At der ikke er så mange æbler i år betød, at jeg gik noget hårdere til træet med beskærersaksen og fik ud over vanris også fjernet en række krydsende grene og i øvrigt tyndet ud i kronen. Nu kan vi se den blå himmel igennem.

De få æbler får nu mere lys og luft.
De få æbler får nu mere lys og luft. Måske skal jeg forbi med saksen igen – der kan godt tyndes lidt mere.

Et beskåret træ er ikke smukt i grenstrukturen, men det må vi leve med. Får det lov til at vokse, så kommer 4 store bede og drivhuset til at ligge i skygge en stor del af dagen.

Grenstrukturen er ikke harmonisk i et beskåret træ.
Grenstrukturen er ikke harmonisk i et beskåret træ.

Midt i at jeg var ved at beskære og stod oppe på trappestigen, kom jeg til at se ned på drivhuset – jeg havde ikke tænkt på, at jeg også skulle huske at plukke agurker uden på drivhuset.

Agurker uden på drivhus.
Agruker på vej ud af drihus – det øverste blad afslører at det er angrebet af agurkeskimmel, så det blev fjernet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere